Varaudu kesällä ukkosen aiheuttamiin sähkökatkoihin

Artikkeli
Salamointia
Kesä on ukkosaikaa, jolloin kannattaa varautua ukkosen aiheuttamiin vikoihin. Ukkosmyrskyt voivat rikkoa sähkö- ja puhelinverkossa olevia laitteita etenkin haja-asutusalueilla. Edullisin keino estää tietokoneiden, viihde-elektroniikan ja puhelinlaitteiden rikkoutuminen on irrottaa laitteet pistorasioista ukonilman ajaksi. Myös antenni-, puhelin- ja internetkaapelit kannattaa irrottaa.

Tyypillisesti ukkosen sähköverkkoon aiheuttamat viat johtuvat puuskaisesta tuulesta, joka kaataa sähkölinjoille puita. Ukkosmyrskyissä esiintyvät salamat rikkovat myös helposti muuntajia, joiden avulla muunnetaan vaihtojännitettä joko suuremmaksi tai pienemmäksi. Ukkonen aiheuttaa siis paikoin paljonkin pidempi- ja lyhytkestoisia sähkökatkoja.

Varaudumme ukkosmyrskyihin ja seuraamme sääennusteiden kehittymistä 24 h.

Vinkit varautumiseen:

  • Jos asut haja-asutusalueella tai omakotitalossa, kannattaa hankkia ukkosenjohdatin ja pistorasioihin ylijännitesuojat.
  • Jos haluat varmistaa katkottoman sähkön esimerkiksi tietokoneelle tai muulle herkälle laitteelle, kannattaa laite varustaa UPS-järjestelmällä, joka suodattaa jännitteen häiriöt sekä mahdollistaa tietojen tallentamisen ja laitteen turvallisen alasajon katkon aikana.
  • Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, kannattaa harkita oman varasähköjärjestelmän hankkimista. Esimerkiksi maatiloilla kyseeseen voi tulla joko aggregaatti tai traktorikäyttöinen generaattori.

Asiakkaanamme saat tietoa sähkökatkoista matkapuhelimeesi maksuttoman Sähkövahti-palvelun avulla. Oman alueen sähkökatkotilannetta voi seurata Carunan häiriökartalta. Kartalla on myös chat-palvelu, joka on avoinna 24 h. 

Siirry kartalle

Lue lisää