“Vastuullisuus on muutakin kuin ympäristöasioita”

Artikkeli
Vastuullisuus on tärkeää jokaiselle Carunalla, mutta joidenkin työssä se on erityisessä asemassa. Tässä artikkelissa esittäytyy Lotta, jonka päätyötä on vastuullisuus. Kuinka vastuullisia me Lotan mielestä olemme?

Vastuullisuuspäällikkö Lotta Setälä on Carunan vastuullisuustyön ytimessä. Hän kehittää päätyökseen Carunan toimitusketjun vastuullisuutta eli vastaa esimerkiksi siitä, että rakennustyössä purettava verkkomateriaali kierrätetään asianmukaisesti.

Keskeinen keino toimitusketjun vastuullisuuden kehittämisessä on sopimustoimittajien hiilijalanjäljen pienentäminen. Siihen kuuluu esimerkiksi selvittää, mitkä ovat niitä päästöjen vähentämisen keinoja, joihin markkina tällä hetkellä pystyy.

“Teetämme vastuullisuusarvoinnit tärkeimmille sopimustoimittajillemme kolmen vuoden välein, jotta tiedämme, millä tasolla toimittajamme ovat vastuullisuustyössään. Lisäksi lisäämme vähitellen vaatimuksia kilpailutuksiin”, Setälä sanoo.  

Lisäksi Setälän työhön kuuluvat auditoinnit, vuosittaisen sopimustoimittajien vastuullisuuspäivän järjestäminen ja aliurakoitsijoiden hyväksynnät.

“Me haluamme tietää, ketä työmaillamme työskentelee ja varmistaa, että heillä on taloudelliset tiedot kunnossa.”

Nykyään vastuullisuus on toiminnan keskiössä

Vuonna 2018 Lotasta tuli Carunan ensimmäinen vastuullisuuspäällikkö. Sitä ennen hän oli toiminut Carunalla projektityöntekijänä toimitusketjun vastuullisuus –projektissa.

Hän kuitenkin korostaa, että jo ennen häntä monet carunalaiset ovat tehneet vastuullisuustyötä osana työnkuvaansa. Nykyään vastuullisuusasiat ovat toiminnan kulmakiviä.

“Parasta työssäni on vaihteleva työnkuva. Jatkuvasti opin kaikkea uutta. Opiskelin ympäristöekologiaa, mutta vastuullisuus on muutakin kuin ympäristöasioita. Ei voi myöskään vähätellä sitä, kuinka hauska työporukka meillä on”, Lotta sanoo.

Vastuullisuusasiat ovat Setälälle henkilökohtaisestikin tärkeitä.

“Kun julkaisimme jutun luonnon monimuotoisuudesta Suomen luonnon päivänä, aihe oli niin mielenkiintoinen, että halusin heti mukaan artikkelin suunnitteluun.”

Olemmeko me carunalaiset vastuullisia?

Setälän mukaan olemme.

Setälä on käynyt toisinaan keskustelemassa carunalaisten tiimeissä vastuullisuusasioista. Hänen mukaansa henkilökunta on nykyään hyvin asioista perillä.

Moni yritys on asettanut hiilineutraaliustavoitteita vuosille 2025 tai 2030, mikä näkyy myös viestinnässä.

Etenkin suuret ruokakaupat ovat panostaneet vastuullisuusasioihin. Kesko on “maailman vastuullisin ruokakauppa”, jossa kiroilevat hiilet kannustavat vastuullisempiin ostopäätöksiin. Lidl on “kauppa, joka menetti jälkensä”. Keskiössä ovat päästöt.

Miten sähköverkkoyhtiö sopii tähän kuvioon?

“Ainakin me olemme ensimmäinen sähkönsiirtoyhtiö Suomessa, joka laski hiilijalanjälkensä toimitusketjua myöten. Muutenkin on kyllä oltu esimerkillisiä ilmastonmuutosasioissa. Yksi hyvä esimerkki on Virtane-palvelu.”

Toisaalta jotkin asiat ovat jääneet taka-alalle. Yksi sellainen on luonnon monimuotoisuus, josta myös Setälä on huolissaan. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on yhtä suuri globaali haaste kuin ilmastonmuutos.

“Toivoisin, että teema on tulevaisuudessa enemmän esillä myös Carunalla. Se ei ehkä ole meidän alallamme niin kuuma peruna, mutta meidän on jatkossakin kiinnitettävä huomiota siihen, että rakennamme verkkoamme häiritsemättä uhanalaisia lajeja.”

Carunan vastuullisuuspäällikkö Lotta Setälä

Lue lisää