Viisi vinkkiä ukkosten aiheuttamien sähkökatkojen varalle

Artikkeli
Viisi vinkkiä ukkosten varalle
Ukkosen aiheuttamiin sähkökatkoihin kannattaa varautua etenkin haja-asutusalueilla. Tyypillisesti ukkosviat sähköverkossa johtuvat sähkölinjalle kaatuneesta puusta. Ukkosmyrskyt voivat rikkoa sähkölaitteita etenkin alueilla, jossa sähkö- ja puhelinverkot ovat pitkälti ilmalinjoja.

Näillä vinkeillä varaudut ukkosiin:

  1. Edullisin keino estää tietokoneiden, viihde-elektroniikan ja puhelinlaitteiden rikkoutuminen on irrottaa laitteet pistorasioista ukonilman ajaksi. Myös antenni-, puhelin- ja internetkaapelit kannattaa irrottaa.
  2. Jos asut haja-asutusalueella tai omakotitalossa, kannattaa hankkia ukkosenjohdatin ja pistorasioihin ylijännitesuojat. Tietokoneet ja muut herkät laitteet voi varustaa UPS-järjestelmällä.
  3. Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, harkitse oman varasähköjärjestelmän hankkimista. Esimerkiksi maatiloilla kyseeseen voi tulla joko aggregaatti tai traktorikäyttöinen generaattori.
  4. Jos sähköt katkeavat, sulje kaikki sähkölaitteet ja pyri pitämään jääkaapin ja pakastimen ovet kiinni. Muista turvallisuus! Maahan pudonneet sähköjohdot ovat vaarallisia ja niistä pitää pysyä vähintään 20 metrin päässä.
  5. Me Carunalla varaudumme ukkosmyrskyihin ja seuraamme sääennusteen kehittymistä vuorokauden ympäri. Ajantasaisen tiedon keskijänniteverkon sähkökatkoista löydät häiriökartaltamme. Lisäksi voit tilata matkapuhelimeesi maksuttoman Sähkövahti-palvelun.
Sähkövahti-palvelu

Lue lisää