Caruna ready to net small-scale production

News 08.01.2021 - 09:17
The new amendment to the Government Decree allows hourly netting of small-scale production and consumption. This means that Caruna will automatically compensate for production that is not used in a one-hour period in the small-scale producer's distribution invoice.

Kaikki sähkön pientuottajat siirtyvät automaattisen netotuksen piiriin 1.1.2021 alkaen, eikä asiakkaan tarvitse tehdä mitään.

Linkki valtioneuvoston asetukseen.

Sähkön pientuottajan kukkaro kiittää netotuksesta

Carunan verkkoalueiden pientuottajien sähkömittarit ovat alusta asti tasanneet sähkön pientuotannon ja kulutuksen hetkellisesti vaiheiden välillä. Jatkossa sähkön pientuottajien asema paranee entisestään, kun Caruna netottaa pientuotannon ja kulutuksen tuntikohtaisesti.

Tunnin aikana jakeluverkkoon siirtynyt ja käyttämättä jäänyt ylituotanto pienentää pientuottajan siirtolaskua saman verran. Jos tunnin aikainen sähkönkulutus on ylituotantoa pienempää, sähkönmyyjä maksaa ylituotannosta hyvityksen.

Caruna ei veloita tuotannon siirrosta jakeluverkkoon, mutta pientuottaja tarvitsee sopimuksen ylituotannon myynnistä. Helpoiten sopimuksen tekeminen onnistuu ottamalla yhteyttä nykyiseen sähkönmyyjään. Sähkönmyyjiä voi myös vertailla ja kilpailuttaa nettipalvelussa.
 
Näin automaattisesti netotus toimii, ja pientuottaja hyötyy

  1. Kauniina kesäpäivänä Caruna siirtää sähköä jakeluverkosta pientuottajalle klo 12 ja 13 välillä 2 kWh.
  2. Pientuottajan aurinkopaneelit tuottavat saman tunnin aikana aurinkosähköä 5 kWh.
  3. Pientuottaja käyttää tuotannosta itse 2 kWh, kun taas 3 kWh siirtyy kodin sähkömittarin läpi Carunan jakeluverkkoon.
  4. Caruna vähentää jakeluverkosta siirretystä sähköstä 2 kWh jakeluverkkoon siirtyneen ylituotannon 3 kWh.
  5. Pientuottaja ei maksa klo 12 ja 13 välillä lainkaan jakeluverkosta siirretystä sähköstä. Sen sijaan hän saa sähkönmyyntiyhtiöltään hyvityksen jäljelle jääneestä 1 kWh ylituotannosta.

Näin pientuotannon laskutus ja energiaseuranta muuttuvat

  • Carunan siirtolaskulla pientuottaja näkee netotuksen jälkeisen laskutettavan kulutuksen summan. Tuntikohtainen ylituotanto on siis jo vähennetty siitä sähkön määrästä, joka pientuottajalle on siirretty Carunan jakeluverkosta saman tunnin aikana.
  • Caruna+ nettipalvelussa pientuottaja näkee laskutettavan kulutuksen eli saman tiedon kuin siirtolaskullaan. Lisäksi pientuottaja näkee netotuksen jälkeisen ylituotannon määrän, jonka sähkönmyyntiyhtiö hyvittää pientuottajalle.
  • Caruna+ sovellus tarjoaa pientuottajalle jatkossa monipuolista mittaustietoa. Sovelluksesta pientuottaja näkee netotetun ylituotannon määrän, laskutettavan sähkön määrän ja hyvitettävän ylituotannon määrän. Tiedot päivittyvät sovellukseen viimeistään helmikuussa 2021.  

Pientuottajana sinun ei tarvitse tehdä mitään, vaan muutos koskee sinua automaattisesti. Jos muutos aiheuttaa kummastusta, ota meihin yhteyttä chatissa niin käydään asia yhdessä läpi!

Muistathan ladata Caruna+ sovelluksen!

Hae Caruna+ puhelimeesi tai tablettiisi sovelluskaupasta ja lataa se käyttöösi. Energiaseurannassa pääset seuraamaan mittaustietoja tunnin tarkkuudella.

Read more