Säästä sähköä kotonasi

Kattava lista energiansäästövinkkejä - Säästä sähköä kotonasi

Kodin sähkönkulutusta on helppo pienentää muuttamalla omia toimintatapojaan. Pienetkin muutokset tuovat hyvin säästöjä.

Nappaa kodin sähkön säästövinkit alta!

Sähkön säästövinkkejä lämmitykseen

Voit säästää energiaa alentamalla huoneiden lämpötiloja, tiivistämällä ikkunat ja ovet ja tuulettamalla nopeasti ristivedolla. Yhden asteen lämpötilan alentamisella voit säästää lämmityskuluissa jopa viisi prosenttia.

  • Suora sähkölämmitys. Tarkasta, toimiiko termostaatti. Vanha mekaaninen termostaatti voi hidastua ja reagoida hitaasti lämpötilan muutoksiin, jolloin huoneen lämpötila voi vaihdella paljon, ja sähkönkulutus kasvaa.
  • Öljy-, pelletti-, hake- ja puulämmitys. Kun polttoaine loppuu, lämmitys siirtyy yleensä sähkövastuksille. Myös poltinvika tai tukokset lämmittimessä saattavat käynnistää sähkövastukset. Huolehdi, että polttoainetta on riittävästi ja huolla lämmitin säännöllisin väliajoin, ettei sen teho heikkene.
  • Lämpöpumput. Voit säästää energiaa oikean tehoisella lämpöpumpulla ja sijoittamalla sen sopivaan paikkaan. Lisäksi on tärkeää muistaa lämpöpumpun säännöllinen huolto, suodattimien vaihto ja oikeanlaiset asetukset. Jotta maalämpöpumppu toimii energiatehokkaasti, on sen oikeanlainen mitoitus tärkeää. Osamitoitetussa maalämpöpumpussa osa lämmöstä tuotetaan jollain muulla lämmitysmuodolla, esimerkiksi sähkövastuksella. Täysmitoitetussa maalämpöpumpussa lämpö tuotetaan kokonaisuudessaan maalämmöllä, mutta on mahdollista, että kovimmilla pakkasilla varalämmitys kytkeytyy päälle. Erilaisista lämpöpumpuista lisätietoa löytyy esimerkiksi Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen ja Motivan verkkosivuilta.
  • Lattialämmitys. Sopiva lattialämmityksen lämpötila on 20—24 astetta. Lattialämmityksen tarkoituksena ei ole lämmittää koko kylpyhuonetta, vaan saada lattian pinta hieman lämpimäksi. Lattian pinnan lämpötilan voit tarkastaa esimerkiksi pintalämpömittarilla.
  • Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Kesällä koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihdon jälki- ja esilämmitys kannattaa kääntää pois päältä. Energiatehokkaan toiminnan kannalta on hyvä huoltaa ilmanvaihtokone säännöllisin väliajoin.

Muita säästövinkkejä kotiin

Jääkaappi ja pakastin

Kylmälaitteet ovat keittiön suurimpia energiasyöppöjä, mutta yksinkertaisten toimenpiteiden avulla niidenkin kulutusta voi vähentää jopa kolmanneksella.

  • Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä kuten patterista ja hellasta.
  • Sulata pakastin säännöllisesti ja tarkista samalla tiivisteiden kunto.
  • Vanhan kylmälaitteen tilalle kannattaa harkita uuden energiatehokkaamman kylmälaitteen hankintaa.
Sauna

Perinteisessä sähkökiukaassa noin puolet saunan lämmitykseen kuluvasta sähköstä kuluu esilämmittämiseen. Saunominen kannattaa siis ajoittaa niin, että mahdollisimman moni saunoo samalla lämmityskerralla.

Jos saunot päivittäin tai lähes päivittäin, heti valmis kiuas on kannattava vaihtoehto. Heti valmis kiuas ylläpitää kivien lämpöä jatkuvasti, minkä sähkönkulutus on noin 2 000—3 000 kWh vuodessa. Heti valmiin kiukaan tiivisteiden kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti, koska huonokuntoiset tiivisteet kasvattavat saunomisvalmiuden ylläpitoon kuluvaa sähkönkulutusta.

Lämmin käyttövesi

Lämpimän käyttöveden osuus asunnon energiankulutuksesta on suuri, ja lämpimän veden käyttöön kohdistuvilla säästötoimenpiteillä voit vaikuttaa merkittävästi asumiskuluihin.

Viihde-elektroniikka

Suuri osa televisioiden, tietokoneiden ja muiden viihde-elektroniikkalaitteiden kulutuksesta syntyy, kun laitteet ovat valmiustilassa. Moni laite kuluttaakin käyttöikänsä aikana enemmän sähköä valmiustilassa kuin varsinaisessa käytössä. 

Vuodessa on 8 760 tuntia ja yhden watin jatkuva kulutus merkitsee vuodessa noin yhtä euroa sähkölaskussa. Kun käytät virtakytkimellä varustettua jatkojohtoa, voit sammuttaa helposti useat laitteet kerralla kokonaan pois päältä.

Valaistus

Valaistuksen sähkönkulutus on alle 10 % kodin taloussähköstä. Jos haluat edelleen pienentää valaistuksen kulutusta, paras neuvo on hyvin yksinkertainen: sammuta turhat valot. Varmista, ettei valaisimissa enää ole vanhanaikaisia hehkulamppuja. Jos on, vaihda heti ledeihin.