Caruna installerar den nya generationens elmätare vid nätområdets nybyggen: mätaren möjliggör lokalt kundgränssnitt

Pressmeddelande
Carunan verkkoalueen uudiskohteisiin asennetaan uuden sukupolven sähkömittareita – mittari mahdollistaa kotiautomaatioliitännän
Caruna installerar den nya generationens elmätare vid nätområdets nybyggen från och med maj 2023. Den nya mätartypen tar uppföljningen av elförbrukning eller elproduktion till en mer detaljerad nivå genom ett lokalt kundgränssnitt. Till exempel kan vissa laddningslösningar för elbilar utnyttja data från det lokala kundgränssnittet.

Den nya mätartypen skickar data om förbrukning, produktion, ström, spänning och effekt var tionde sekund. Via mätarens lokala kundgränssnitt kan du följa din egen elförbrukning eller elproduktion mer i detalj. Efter att vi har anslutit en egen terminal till mätaren sker uppföljningen i realtid.

”Våra kunder följer mycket aktivt sin elförbrukning och elproduktion. Vi har redan fått förfrågningar om det lokala kundgränssnittet; det är något kunderna förväntar sig. Särskilt små elproducenter och elbilister har varit intresserade. Det är fint att kunna säga till dem som frågar att vi snart kan erbjuda elmätare med HAN-port”, berättarAntti Kirjola från Caruna, som ansvarar för mätutrustning.

Kunden har inte automatiskt tillgång till porten på en installerad elmätare med HAN-port.

”Kunden måste be att Caruna aktiverar HAN-porten. Aktiveringen sker på ett ögonblick, varefter kunden kan ansluta sin egen terminal till elmätaren. Aktiveringen kostar ingenting. Du kan fråga mer om enheter som kan anslutas till porten av din elektriker", tipsar Kirjola.

För tillfället finns det inte så många portförsedda enheter för konsumenter på marknaden, men Kirjola tror att det snart kommer att finnas fler av dem.

Kan jag ersätta en gammal mätare med en ny?

Du kan byta ut din gamla mätare mot en ny.  Om du vill byta mätare kan du kontakta Carunas kundtjänst via chatten på vår webbplats. För mätarbytet debiterar vi en avgift enligt serviceprislistan.

För närvarande har vi endast mätare för hushåll på lager. Vi meddelar senare om tillgängligheten och prissättningen av mätare med kundgränssnitt för strömtransformatorer.

Läs mer