ENP och Caruna utvecklar elnätet i Koillismaa

Pressmeddelande
Eldistributören Caruna och Efficient Network Partner Oy (ENP), vars huvudkontor ligger i Limingo, har ingått ett avtal enligt vilket entreprenören ENP ansvarar för utvecklingen av elnätet i tätorter i Koillismaa inom ramen för Carunas Närkabelprojekt i Koillismaa under de kommande åren. I projektet förnyas elnätet för nästan 5000 kunder så att den motsvarar framtida behov.

Sähköverkkoa kehitetään täyttämään tulevaisuuden tarpeet, koska sähkön käyttö lisääntyy ja tehokkaan sähkönjakelun merkitys kasvaa vääjäämättä myös Koillismaan alueella.

Taajamien vanhat pienjänniteilmajohtoverkot puretaan ja korvataan uusilla maakaapeliverkoilla.

”Toimitusvarmuuden parantamisen lisäksi sähköverkkojen kehittäminen on edellytys sähkönkäytön lisääntymisen, kuten sähköautojen määrän kasvun ja lämmityksen sähköistymisen mahdollistamiseksi. Nyt tehtävät sähköverkon kehitystoimenpiteet tulevat palvelemaan asiakkaiden sähkönkäytön tarpeita pitkälle tulevaisuuteen”, Carunan aluejohtaja Kalle Liuhala toteaa. 

Töitä tehdään useiden kuntien ja kaupunkien alueella. Teleoperaattoreiden kanssa haetaan yhteisrakentamiskohteita, ja samalla kartoitetaan mahdollisuudet rakentaa yhdessä myös alueen katuvaloverkostoa. Yhteensä kaapeloidaan noin 200 kilometriä pienjännitteistä sähköverkkoa. Vanhaa verkkoa puretaan noin 190 kilometriä ja purettu materiaali kierrätetään tehokkaasti jatkojalostukseen.

”Hanke on meille erittäin merkittävä. Työllistämisvaikutukset ovat sekä henkilökunnallemme että kumppaneillemme varsin huomattavat. Olemme ylpeitä voidessamme olla Carunalle luotettava kumppani ja kykenemme vastaamaan heidän tarpeisiinsa tällaisessa suuressa ja vastuullisessa hankkeessa. Tämä hanke palvelee kuluttajia kauas tulevaisuuteen”, ENP:n toimitusjohtaja Esko Ainasoja sanoo.

Hanke alkaa tänä keväänä ja valmistuu kesällä 2026. Hankkeen valmistuessa Ylikiimingin, Pudasjärven, Taivalkosken, Kuusamon, Posion ja Ranuan taajama-alueet on maakaapeloitu.

Carunan työmaista lisätietoja Työmaat | Caruna

 

Läs mer