Fåglarna flyger mer säkert i Vichtis

Artikel
Stora fåglar flyger då och då in i luftledningar. I värsta fall leder kollisionen till fågelns död och strömavbrott. Med avseende på säkrare flyg installerar vi fågelreflektorer på grundval av kundernas tips.

Vihtiläinen asiakas otti yhteyttä Carunan asiakaspalveluun surullisella asialla: laulujoutsen oli osunut lennollaan sähköverkkoon ja menehtynyt. Asiakas toivoi pikaisia toimenpiteitä, jotta lintujen lentoreitit saataisiin turvallisemmiksi.

Kunnossapitotiimimme reagoi ilmoitukseen nopeasti, ja jo kahden viikon kuluessa yhteydenotosta varoitusmerkkeinä toimivat heijastimet keikkuivat sähkölinjalla varoitusmerkeiksi siivekkäille. 

- Toivottavasti kaunis lintu ei kuollut turhaan ja joutsenet saavat jatkossa pesiä alueella rauhassa, asiakas toivoi ja kiitti Carunaa ripeästä työstä.

Vaaranpaikkoina lintujen levähdysalueet

Lintutörmäysten todennäköisyys on suurimmillaan keväisin ja syksyisin muuttolintujen levähdyspaikoilla, usein vesistöjen, kosteikkojen ja avointen alueiden tienoilla. Aina riskipaikat eivät kuitenkaan ole edellä mainittuja, ja siksi heijastimet asennetaan sinne, missä lintuja todetaan esiintyvän.

Lintuosumien uhka sähkönjakelulle on huomattavasti pienempi kuin lintujen omalle turvallisuudelle. 

- Lintujen törmäyksistä johtoihin seuraa tyypillisesti pieniä räpsähdyksiä sähköverkossa, mutta sähkökatkoksia niistä aiheutuu todella harvoin. Pääasiallinen syy heijastinten asentamiseen on lintujen turvallisuus, Carunan HSE-päällikkö Piia Häkkinen kertoo.

Linnut voivat nyt lentää turvallisemmin Vihdissä.

Ilmoita meille, jos lintujen lentoreitillä tarvitaan lintuheijastimia

Lintuheijastimien tarpeesta tulee Carunalle muutamia ilmoituksia vuodessa, yleensä keväisin. Yhteydenotot ovat toivottuja ja asennamme heijastimia niille tarvittaviin paikkoihin. 

- Joissain tapauksissa olemme tehneet kartoituksia riskipaikoista yhdessä lintuharrastajien kanssa, mutta pääasiassa heijastimia asennetaan asiakkaiden ilmoitusten perusteella. Jokaiseen yhteydenottoon reagoidaan, Häkkinen lupaa. 

- Pidemmällä aikavälillä vilkkaimmat lentoreitit pyritään huomioimaan maakaapelointihankkeiden suunnittelussa.

Myös lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomelta toivotaan, että havainnot lintuosumista kerrotaan suoraan sähkönjakeluyhtiöille.

- Lintuheijastimet ovat toimiva tapa ehkäistä isojen lintujen törmäyksiä sähköverkkoon. Populaatiotasolla vuosittaisten lintukuolemien määrä ei ole hälyttävä, mutta koska kyseessä ovat tahattomat kuolemat, joiden määrää voidaan vähentää, ovat toimenpiteet tärkeitä, suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi BirdLife Suomesta sanoo.

Lintuheijastimet keikkuvat sähkölinjalla turvaamassa muuttolintujen lentoa.

Läs mer