Fortums och Carunas ackumulatorlager förbättrar pålitligheten i elsystemet

Pressmeddelande
Klimatförändringen och omställningen inom energibranschen mot förnybara och väderberoende elkällor ställer krav på balansen i elsystemet. Fortum och Caruna har tillsammans utvecklat lösningar för att kunna trygga leveranssäkerheten i framtiden.

Yhteistyön tuloksena yhtiöt ovat kehittäneet yhdessä Pohjoismaiden mittakaavassa merkittävän akkujärjestelmän, jonka avulla sähkönjakelun luotettavuutta ja sähkön laatua parannetaan.

Merikontin kokoinen akku hyrrää Carunan keskijänniteverkkoon liitettynä Inkoossa. Järjestelmän käyttöönotto on osa älykästä sähköverkkoa. Kun Caruna ei tarvitse sähkövarastoa paikkaamaan huolto- tai vikatilanteen aiheuttamaa sähkökatkoa, Fortum käyttää akkuja säätösähkömarkkinoilla tasapainottamaan valtakunnallista sähköjärjestelmää.

Akkuvarastot voivat yleistyä säävarman sähköverkon mahdollistajana

Carunan käyttää akustoa pääasiassa sähkönjakelun varmistamiseen huoltotöiden aikana, mutta siitä on apua myös yllättävän sähkökatkon aikana. Vaikka sähkönsyöttö akulle katkeaisi, se voi sähköistää lähialueen kodit, kesämökit ja kaupat useiksi tunneiksi. Sähkövaraston vaikutusalue yltää noin Inkoon Stubbölestä Vormön saarelle asti.

"Akusto on erinomainen ja joustava vaihtoehto alueellisen sähkönjakelun toimintavarmuuden parantamisessa", innovaatiohankepäällikkö Markus Talka Carunasta kertoo.

Inkoon akkuvarasto

Fortum hyödyntää akkuvarastoa säätösähkömarkkinalla

Fortum hyödyntää yhteistä akkua häiriötilanteiden ulkopuolella kantaverkkoyhtiö Fingridin ylläpitämällä säätösähkömarkkinalla, osana Fortumin laajaa ”Virtuaaliakkua”. 

"Säätösähkön ja -tehon tarve sähköjärjestelmän tasapainottamisessa lisääntyy olosuhteista riippuvaisen aurinko- ja tuulisähkön tuotannon lisääntyessä", liiketoiminnankehityspäällikkö Ilari Alaperä Fortumista kertoo.

Sähkön tuotannon ja kulutuksen tulee olla tasapainossa joka hetki. Akkujen avulla säätövoimaa voidaan tuottaa sähkömarkkinoille erittäin nopeasti. Lisäksi akkujen avulla pystytään reagoimaan tuotannon ja kulutuksen sekä tehon vaihteluihin monia perinteisiä sähköntuotantomuotoja nopeammin.

Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman (vasemmalla) avaa Inkoon akun käyttöön 28.8.2020. Fortumin sähkökaupasta ja tuotannonohjauksesta vastaava johtaja Simon-Erik Ollus ja Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny pitävät nauhasta kiinni.
Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman avaa Inkoon akun käyttöön 28.8.2020. Fortumin sähkökaupasta ja tuotannonohjauksesta vastaava johtaja Simon-Erik Ollus ja Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny pitävät nauhasta kiinni.

Läs mer