Elbilar

Att optimera elbilens laddning enligt elpriset ger besparingar på upp till 40-50 % av energikostnaderna jämfört med laddning som inte är styrd. Med automatiska digitala tjänster kräver optimeringen ingen ansträngning från kunden: bilen kopplas till hemmaladdningsstationen, och systemet tar hand om tidpunkten för själva laddningen.

Mies lataa sähköautoa

När hushållet skaffar en elbil  bör bilarnas motorvärmarstolpar med kablar bytas ut till utrustning som tål högre belastning. Samtidigt kan det vara nödvändigt att öka storleken på elanslutningen för att säkerställa att laddningen inte stör den övriga elförbrukningen i vardagen.

Det finns tillräckligt med laddningsenergi för elbilar, men momentana efterfrågetoppar kräver ett starkare nät

På årsnivå utgör elbilarnas laddningsenergi inte ett problem. Om alla finska personbilar vore elbilar skulle Finlands totalförbrukning öka med cirka 10 %.

För elsystemet kan den momentana laddningseffekten bli ett problem om det helt enkelt inte finns el att tillgå när elbilsförarna behöver den. För det lokala distributionsnätet kan en hög momentan laddningseffekt skapa lokala flaskhalsar, där all laddningseffekt inte kan överföras till kunderna.

Elbilar har en betydande laddningseffekt: Den sammanlagda laddningseffekten för 700 000 elbilar uppskattas till 4,5 GW. Det är mer än Finlands vattenkraftverk kan producera med full kapacitet. År 2034 kommer det att finnas cirka 190 000 helt eldrivna bilar i Carunas nätområden

Smart laddning till stöd för ett starkt nätverk

Elnäten är dimensionerade för att motsvara den sannolika toppförbrukningen. Om laddningen av elbilar höjer toppförbrukningen måste vi stärka elnäten. Förstärkningen kan exempelvis innebära att beställa en större transformator, trots att den tidigare transformatorn fortfarande kanske har en livslängd kvar på flera decennier.

Effekterna av elbilism kan ses i Norge, där hela 80 % av landets nya bilar var elbilar 2022. Enligt en norsk studie från 2021 kan laddning av elbilar öka investeringarna i distributionsnätet med sju procent om inte smarta lösningar beaktas. I Finland skulle en motsvarande ökning innebära ett ytterligare investeringsbehov på hundratals miljoner euro för distributionsnätbolagen.

I fastighetsnätet har balansering av elförbrukningen tidigare beaktats med alternering, där elvärmen och elbastun inte är på samtidigt. För elbilar finns det ett behov av nya lösningar, såsom dubbelriktad laddning (V2G) samt dynamiska elanslutningar, vars elförbrukning kan begränsas när elens produktionskapacitet eller nätets kapacitet håller på att ta slut. Dessa gör det möjligt att realisera fördelarna med elbilism och hålla kostnaderna låga för kunderna.

Vid sidan om dessa måste dock näten även förstärkas om hela bilbeståndet ska elektrifieras.