Uppvärmningens elektrifiering utmanar stadsnätet

Inom den närmaste framtiden minskar klimatmålen betydligt produktionen av kraftvärme vid kraftverken. Klimatmålen driver energibolagen till att allt snabbare överge fjärrvärme som produceras genom förbränning. Enligt Energiindustrin producerades 26 % av fjärrvärmen med torv, stenkol, naturgas och olja år 2023. I framtiden producerar vi inte värme genom att förbränna fossila bränslen, utan i allt högre grad med hjälp av ren el (värmepumpar, elpannor och spillvärme från datacenter samt i framtiden även svinnvärme från vätgasproduktion).

År 2023 producerade elpannor redan 710 GWh värme, vilket är en stor och snabb förändring. År 2022 låg motsvarande tal på under 100 GWh. En stor del av elpannorna är anslutna till distributionsnäten.

Värmepumpar ökar elförbrukningen

Antalet värmepumpar ökar både i fastigheter och inom fjärrvärmen. Framtidens klimatneutrala fjärrvärme utnyttjar samhällets spillvärme och omgivningens värme med hjälp av värmepumpar. Ur miljösynpunkt är elektrifieringen av uppvärmningen en utmärkt sak, då den förbättrar energieffektiviteten. Traditionellt har eluppvärmning avsett antingen direkt eller lagrande elvärme. Luftvärmepumpar och jordvärme är också elvärme, men kan med hjälp av el utnyttja låga omgivningstemperaturer för att producera värme och kyla. För närvarande finns det drygt en och en halv miljon värmepumpar i Finland. Tillväxtutsikterna är radikala. Enligt värmepumpsföreningen Sulpu kommer investeringarna i värmepumpar i Finland att uppgå till cirka 10 miljarder euro under det här årtiondet, medan värmepumparna kommer att täcka upp till 30 procent av byggnadernas uppvärmningsbehov. Ur elnätens perspektiv innebär utvecklingen en ökad toppförbrukning under kalla vintrar. För att garantera tillräckligt med värme för alla har elnäten traditionellt dimensionerats efter vinterns förbrukningstoppar.

Förändring