Samhällskontakter

Via vårt samhälleliga engagemang stöder vi det finska samhället i elektrifieringen och resan igenom energiomställningen. Vårt mål är ett fungerande samarbete med beslutsfattare, media, intresseorganisationer och myndigheter. Till våra uppgifter hör även att utveckla Carunas anseende och fungera som en partner på det samhälleliga planet.

Caruna har förbundit sig att följa rekommendationerna för god intressebevakningssed.

Utveckling av elnätet är en förutsättning för den rena omställningen

Finlands snabbt växande elförbrukning beror på kundernas ökade behov att förbruka el samt på elektrifieringen av industri- och tjänsteproduktio­nen. Då systemet samtidigt övergår från fossila energikällor till rena produktionsformer föränd­ras också elens produktionsstruktur. Förändringen medför en enorm ökning av elförbrukningen, vil­ket förutsätter betydande investeringar i elnätet. 

Elens leveranssäkerhet och rimliga pris lockar investeringar till Finland. Enligt Finlands Näringsliv EK uppgår värdet av anhängiga investeringspro­jekt för den gröna omställningen redan till nästan 260 miljarder euro, varav majoriteten är beroende av leveranssäker ren el. Framgångsfaktorerna för starka energinät har stötts av en stabil och förut­sägbar verksamhetsmiljö. Elnätens betydelse har nyligen lyfts fram även på EU-nivå. Bland annat uppskattar Europeiska kommissionen, Europeiska rådet och Internationella energirådet att elnäten kräver betydande tilläggsinvesteringar, varav de flesta behövs för att åtgärda de åldrande distributions­näten. Dessa budskap är starka indikatorer på att elnäten är en nyckelfaktor för att uppnå EU:s mål, och på att åtgärder nu är absolut nödvändiga. Tyvärr är utvecklingstrenden i Finland en annan. 

Energimyndighetens tillsynsmetoder för övervakning av distributionsnäten, som trädde i kraft den 1 januari 2024, har allvarliga konsekven­ser. De försvagar nätbolagens, såsom Carunas, investeringsförmåga. Tillsynsmetoderna äventyrar en framsynt och systematisk utveckling av elnä­tet och skjuter upp investeringar som möjliggör tillväxt. De försvagar också sysselsättningen och ökar risken för att samhälleligt viktiga livskrafts-och industriprojekt i Finland misslyckas. För åren 2024–2036 uppgår Carunas investe­ringsbehov till över 2 miljarder euro. Om inte till­synsmetoderna ändras är detta omöjligt att uppnå.

Då de nya tillsynsmetoderna begränsar inves­teringsnivån övergår den framsynta utvecklingen av distributionsnätet till en reaktiv verksamhet, där investeringar påbörjas först efter att beho­ven konkretiseras. Förändringen bromsar oundvik­ligen den rena omställningen. En reaktiv utveckling av elnätet försvagar eldistributionens leveranssä­kerhet, då den reservkapacitet som behövs för till­förlitlig användning av nätet nu måste offras för att ansluta nya kunder. Investeringar måste även prioriteras mycket strikt mellan tillväxt och sane­ring, vilket ökar elnätets reparationsskuld och ris­ken för svagare leveranssäkerhet. Investeringarna kräver en framsynt och motiverande verksamhetsmiljö, men också en smidig tillståndsprocess och nya kompetenser samt utnyttjande av innovationer och nya ekonomiska incitament för smarta lösningar.

Samtidigt som vissa av dessa framgångsfak­torer har försvagats, har den oväntat snabba elek­trifieringen och nya hotbilder för landets kritiska infrastruktur lyft vikten av försörjningsberedskap, resiliens och oavbruten elleverans i centrum. För att garantera en oavbruten energiförsörjning för vårt elektrifierade samhälle även under större förändringar måste vi kontinuerligt utveckla och underhålla elnätet. I värsta fall hotar alltför låga investeringar i energisystemet Finlands mål att uppnå koldioxid­neutralitet till 2035, som i mycket hög grad byg­ger på en framgångsrik elektrifiering av samhället. Det tar flera år att genomföra energiinveste­ringarna och energiomställningen har en mycket ambitiös tidtabell. Finland har utmärkta möjlighe­ter att vara ett föregångsland för koldioxidneu­trala lösningar, där ren el kan medföra gott om ny industri och välmående.

De totala investeringarna avgör Finlands energiframtid.

Ladda ner broschyr

Budskap till beslutsfattarna

1

Starka distributionsnät ger livskraft till EU, Finland och kommunerna. För att möjliggöra den rena omställningen och förbättra försörjningsberedskapen samt leveranssäkerheten måste vi göra framsynta investeringar i distributionsnäten.

2

Energimyndighetens nya tillsynsmodell måste ändras så att den möjliggör nätbolagens kritiska investeringar för att säkerställa den rena omställningen, försörjningsberedskapen och leveranssäkerheten.

3

För att säkerställa att klimatmålen nås i tid måste tillståndsprocessen för distributionen av ren energi göras snabbare och smidigare.

4

Regleringen bör vara förutsägbar och möjliggöra teknisk utveckling. Då elnätens livslängd mäts i decennier måste nätets reglering vara långsiktig.

Liittymät pienkohteisiin kuten omakotitaloon, paritaloon tai vapaa-ajan asunnolle

När elen går av så märks det

Försörjningsberedskapen kräver konkreta åtgärder, investieringar och samarbete. Tillförlitlig eldistribution är ett kritiskt element för ett fungerande samhälle, och för att säkerställa dess funktion är det nödvändigt att sköta om elnätens utveckling

Tuulinen talvi valjastetaan energiaksi, kun Rasakankaalle valmistuu kahdeksan turbiinin tuulivoimapuisto

Investeringar i distributionsnätet möjliggör den rena omställningen

Då Finland övergår från fossila bränslen till rena energikällor genomgår vi en aldrig tidigare skådad energiomställning. Eldistributionsnäten och deras utveckling är i centrum av denna rena omställning.För distributionsnäten uppgår det årliga investeringsbehovet till cirka 1,2 miljarder euro per år, varav Carunas andel är cirka 200 miljoner euro.

Suurjänniteverkko.

Europeiskt mästerskap kommer inte lätt

Den rena omställningen handlar inte bara om klimatmål, utan också om ekonomisk tillväxt, nationell och europeisk konkurrenskraft samt säkerhet och försörjningstrygghet. Att lyckas med omställningen är en nödvändighet för oss alla européer, och alla medel för att lyckas med detta måste användas. Europeiska kommissionen och rådet har under året som gått lyft fram investeringsunderskottet i distributionsnäten på ett helt nytt sätt, vilket är en utmärkt utveckling.

Kontaktpersoner

Sanna Rauhansalo

Sanna Rauhansalo

direktör för samhällskontakter
Rosa Natri

Rosa Natri

rådgivare, EU-ärenden
Carl-Emil Wickström

Carl-Emil Wickström

rådgivare för samhällskontakter

Ta kontakt!

Våra e-postadresser har formen fornamn.efternamn@caruna.fi

Utlåtanden och andra publikationer