Aktiivinen asiakas

Vaihtelevan sähköntuotannon kasvun myötä sähkömarkkinoilla tarvitaan paljon kulutusjoustoa, jotta sähköjärjestelmä pysyy tasapainossa ja toimintavarmana. Kulutusjoustolla tarkoitetaan sitä, että asiakas ajoittaa sähkönkulutuksen automaation avulla niihin hetkiin, kun puhdasta ja edullista sähköä on runsaasti saatavilla.

Asiakkaiden kannattaa osallistua sähkömarkkinoille

Sähköistyvässä yhteiskunnassa piilee paljon kulutusjoustopotentiaalia. Teollisuuslaitokset voivat ajaa tuotantoprosesseja alas, jolloin sähkönkulutus pienenee. Sähköllä toimivaa lämmitystä kuten lämpöpumppuja ja lämminvesivaraajia voidaan laittaa nopeasti päälle ja pois, sillä lämpöä on helppo varastoida myöhempää käyttöä varten. Sähköautojen älykäs lataaminen on niinikään helppo ajoittaa fiksusti. Sähköä voi varastoida pieniä määriä myös sähkövarastoihin.

Valtavat vaihtelut sähköntuotannossa saavat sähkön hinnan heilahtelemaan ja joustetun sähkön arvo kasvaa. Kuluttajia tarvitaan kipeästi sähkömarkkinoille – niin pienkuluttajia kuin teollisuuttakin. Jakeluverkkoyhtiöiden onkin syytä uudistaa palveluitaan, jotta kaikki halukkaat pääsevät helposti mukaan.

Sähköautojen lataus muuttaa kodin sähkönkulutusta.
Sähköauton lataus muuttaa kodin päivittäistä sähkönkulutusta

Sähköntuottajien lukumäärä moninkertaistuu

Uusiutuvan sähkön tuotantoa ja energiaomavaraisuutta vahvistetaan edistämällä energiayhteisöjä, joissa omaa sähköntuotantoa jaetaan yhteisön jäsenten välillä.

Hajautetun sähköntuotannon kasvaessa tulee huomioida myös jakeluverkkoon kohdistuneet vaikutukset. Esimerkiksi aurinkovoimalat tuottavat aurinkoisina kesäpäivinä enemmän kuin omistajat kuluttavat sähköä. Verkkoon syötetty sähkö voi aiheuttaa jänniteongelmia, ja jakeluverkkoyhtiön on huolehdittava, että sähköjärjestelmälle asetetut tekniset vaatimukset täyttyvät. 

Perinteisen verkkoinvestoinnin vaihtoehtona on investoida sähkövarastoon, joka varastoi ylimääräisen sähkön päivällä ja toimittaa sen myöhemmin asiakkaiden käyttöön. Sähkövaraston kustannukset voivat olla verkkoinvestointeja pienemmät. Valitettavasti jakeluverkolla ei tällä hetkellä ole kannustimia investoida älykkäisiin, asiakkaan kannalta kustannustehokkaisiin ratkaisuihin.