Uusiutuva sähköntuotanto
Kasvava sähkön kysyntä katetaan pääosin uusiutuvalla energialla, mikä vaatii verkon vahvistamista.
Sähkön tuotantokapasiteetti kaksinkertaistuu
Kasvavan kysynnän vuoksi sähkön tuotantoa on lisättävä lähivuosina voimakkaasti, ja sähkön tuotantokapasiteetin on yli kaksinkertaistuttava nykyisestä. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet rakentaa puhdasta sähköntuotantoa, varsinkin tuuli- ja aurinkovoimaa. Rakentaminen vie kuitenkin aikansa. Lupaprosessit ja kuntakohtaiset vaatimukset voivat viivästyttää rakentamista vuosilla, ja verkkoliitynnän saanti pitkittyy, kun investointeja karsitaan.
Tulevaisuuden tuotanto on hajautettua ja sääriippuvaa
Tulevaisuuden sähköntuotanto on hyvin erilaista kuin nykyinen. Siinä missä aiemmin sähköä tuotettiin pääosin yksittäisissä suurissa kaupunkien voimalaitoksissa, jatkossa sähkö tuotetaan tuhansissa pienissä voimalaitoksissa pääosin maaseudulla. Aiemmin sähköntuotantoa voitiin säätää kulutuksen tarpeisiin, jatkossa valtaosa tuotannosta vaihtelee sään mukaan. Vaikka uusiutuva sähköntuotanto on edullisempaa ja ympäristöystävällisempää kuin vanha, sen heikko säädettävyys ja huonompi ennustettavuus aiheuttavat haasteita sähköjärjestelmän tasapainotukselle.
Sähköverkon mitoitukseen energiamurroksen tuomat haasteet vaikuttavat paljon enemmän kuin pelkkä sähkönkulutuksen kasvu. Sähkön kulutuksen ja sähköverkkojen onkin sopeuduttava uuteen, mikä vaatii joustoja, uusia teknologisia ratkaisuja, mutta myös uuden verkon rakentamista ja olemassa olevan vahvistamista. Tämä puolestaan vaatii jatkuvia ja isoja investointeja.
Sähköverkot ovat kriittinen mahdollistaja
Sekä sähkön valtakunnallinen kantaverkko että paikalliset jakeluverkot ovat kriittisiä energiamurroksen mahdollistamisessa. Kantaverkkoon kytkeytyy suuria tuulipuistoja ja sähköistyvää raskasta teollisuutta, mutta myös jakeluverkoissa on runsaasti sekä tuuli-, aurinko-, vesi- että muita voimalaitoksia.
Jakeluverkot mahdollistavat myös kaksisuuntaisen siirron ja kaikkien uusien teknologioiden, kuten satojen tuhansien sähköautojen ja aurinkopaneelien kytkeytymisen sähköjärjestelmään. Teknologian kehitys ja digitalisaatio, kuten automaattisesti ohjautuvat sähkövarastot, ohjaavat myös sähköverkkoyhtiöiden toimintaa tehokkaampaan verkkoinfran hallintaan ja laadukkaampaan palveluun.