Huolehdimme yhteisestä ympäristöstä

Toimintamme vaikuttaa ja näkyy verkkoalueellamme monin tavoin. Kunnostamme, ylläpidämme ja rakennamme uutta sähköverkkoa sekä puramme käytöstä poistettavaa sähköverkkoa. Pyrimme kaikessa toiminnassamme vähentämään haitallisia ympäristövaikutuksiamme ja vahvistamaan myönteisiä ympäristövaikutuksiamme. Pienennämme jatkuvasti omaa hiilijalanjälkeämme. Otamme luontoarvot huomioon: kunnioitamme luontoa ja sen monimuotoisuutta, materiaalimme ovat pitkäikäisiä ja parannamme jatkuvasti toimintojemme energia- ja materiaalitehokkuutta.

Käytämme luonnonvaroja harkiten

Sähköverkko ja sen komponentit sisältävät metalleja, mineraaliöljyä ja muita materiaaleja. Asetamme komponenttihankinnoillemme tarkat vaatimukset, joissa painotetaan ympäristö-, energiatehokkuus-, laatu-, turvallisuus- ja muita vastuullisuusnäkökohtia. Käyttämämme uudet jakelumuuntajat ovat ECO-direktiivin mukaisia. Toistaiseksi käyttämämme materiaalin kierrätysaste on häviävän pieni, sillä esimerkiksi kierrätetyssä alumiinissa on sen sähkönjohtavuutta heikentäviä epäpuhtauksia.

Kierrätämme sähköverkon purkumateriaalit lähes sataprosenttisesti. Purettavan, käytöstä poistetun sähköverkon rakenteet sisältävät merkittäviä määriä muun muassa muuntajia, johtimia, kaapeleita ja kyllästettyjä puupylväitä, jotka voidaan kierrättää edelleen joko komponentteina, raaka-aineita tai energiana. Yhteistyökumppanimme huolehtii verkosta irrotetun materiaalin kuljetuksista ja asianmukaisesta jatkokäsittelystä.

Sähköverkostamme puretaan vuosittain myös tuhansia kyllästettyjä sähköpylväitä. Ne sisältävät usein kupari-kromi-arseeni-yhdisteitä (CCA) tai kreosoottia, jotka voivat väärinkäsiteltyinä aiheuttaa vaaraa ihmisten, eläinten ja ympäristön turvallisuudelle. Meillä on lainsäädännön vaatimukset täyttävä toimintamalli purettujen sähköpylväiden käsittelyyn. Uudet sähköpylväämme eivät sisällä vaarallisia kemikaaleja.

Kunnioitamme luonnon monimuotoisuutta 

Carunan tavoitteena on huolehtia ympäristö- ja kulttuuriarvoista sekä huoltaa sähköverkkoa luontoa ja suojelukohteita kunnioittaen. Pyrimme välttämään haitallisia ympäristövaikutuksia sekä edistämään myönteisiä vaikutuksia huomioimalla luontoarvot jo suunnitteluvaiheen reitti-, rakenne-, menetelmä- ja aikatauluvalinnoissa.

Edistämme luonnon monimuotoisuuteen liittyviä tavoitteitamme järjestelmällisesti. Pyrimme sijoittamaan sähköverkon jo valmiiksi rakennettuun ympäristöön aina, kun se on mahdollista. Kaikissa suurjännitteisen jakeluverkon projekteissa tehdään ympäristöarviointi, ja ympäristöolosuhteet selvitetään kaikkien muidenkin projektien yhteydessä. Huolehdimme sujuvasta yhteistyöstä maanomistajien ja muiden sidosryhmien kanssa maankäyttö- ja lupa-asioissa. Varmistamme projektikohteiden työnaikaisen ja -jälkeisen ympäristöhuollon.

Lisäämme Suomen hiilinieluja vapauttamalla maa- ja metsäalaa muuhun käyttöön.

Lisäksi edistämme luonnon monimuotoisuutta projekteilla, muun muassa asentamalla lintupalloja ilmajohtoihin ja rakentamalla hyönteiskyliä kaapeliväylille. Huomioimme myös viranomaisohjeet vieraslajien leviämisen ehkäisemiseksi toimintamme seurauksena.

Ennaltaehkäisemme ympäristön pilaantumista ja korjaamme jälkemme 

Tyypillinen ympäristövahinko liiketoiminnassamme on muuntajaöljyn vuotaminen ympäristöön pylväsmuuntajasta sen vaurioituessa esimerkiksi salamaniskusta. Käsittelemme kaikki öljyvuodot täsmällisesti ja varmistamme puhdistustoimenpiteiden ja näytteiden avulla, ettei niistä jää pysyviä jälkiä ympäristöön. Kertomusvuoden aikana ei ilmennyt merkittäviä öljyvuotoja tai öljyvuodoista aiheutuneita ympäristövaikutuksia. Kaikki uudet muuntamomme on varustettu öljyaltailla, jotka estävät muuntajaöljyn vuotamisen ympäristöön vauriotilanteessa.

Öljyvuodoista aiheutuvan riskin pienentämiseksi toteutimme vuosina 2016–2021 erillisen investointiohjelman, jossa vedenhankinnan kannalta tärkeillä tai siihen soveltuvilla pohjavesialueilla sijaitsevat pylväsmuuntamot korvattiin öljyaltailla varustetuilla puistomuuntamoilla. Jäljellä olevat pylväsmuuntamot saneerataan lähivuosien aikana.