Sähkökuorman ohjaus – muuta varaavan lämmityslaitteen käynnistymistä

Sähkökuorman ohjauksen avulla ajastat sähkökäyttöisiä varaavia lämmityslaitteita, kuten lämminvesivaraajaa tai varaavaa lämmitystä käynnistymään yö- tai päiväaikaan. Voit hyödyntää kuormanohjauspalvelua kirjautumalla Caruna Plussaan.

Kuormanohjauksen avulla voit hallita omaa sähkönkulutustasi. Kuormanohjauksella voidaan myös vähentää sähköverkon kulutuspiikkejä, kun laitteet eivät kytkeydy yhtäaikaisesti päälle ja niiden aiheuttama kuorma ei rasita sähköverkkoa. Sähkökuorman ohjaus on ekoteko, sillä edullisimpien vuorokauden tuntien aikana sähköntuotannossa käytetään vähemmän hiilidioksidia tuottavia polttoaineita!

Palvelua voivat käyttää asiakkaamme, joilla on sähkösiirtotuotteena yö- tai kausisiirto ja sähkömittarille on kytketty ohjattavia sähkölaitteita. Kun otat palvelun käyttöön, ohjauksen kytkentäaikaryhmä asetetaan käyttöönoton yhteydessä kategoriasta "Perusohjaus". Käyttöönoton jälkeen voit itse vaihtaa kytkentäaikaryhmää. 

Voit tarkistaa käytössäsi olevan ryhmän sähkömittariltasi ja muuttaa kytkentäaikoja kätevästi Caruna Plussan Sopimus- ja laskutustiedot -osiossa, jos sinulla on yksi sähkömittari, johon on asennettu kuormanohjauskytkennät. Tällaisia kohteita ovat omakotitalot ja useimmat paritalot.

Palvelua käyttöön otettaessa veloitamme urakoitsijamme suorittamasta kuormanohjausjohtojen kytkennästä mittarille palveluhinnastomme mukaisesti. Muutoin palvelun käyttö on maksutonta, eikä se vaikuta siirtotuotteeseen tai hinnoitteluun.

Muuta kytkentäaikoja Caruna Plussassa

Optimoi sähkönkulutustasi kuormanohjauksen avulla

Yö- tai kausisiirtotuotetta käyttävät asiakkaat

Kuormanohjauksesta hyötyvät erityisesti yö- tai kausisiirtotuotetta käyttävät asiakkaat, jotka ostavat omalta sähkönmyyjältään pörssi- ja yösähköä. 

Sähkökuorman ohjauksen avulla varaava lämmityslaite kytkeytyy sähkömittarilta päälle edullisten sähkönsiirtotuntien aikaan yöllä, jolloin sähköenergian yö- ja pörssisähkö ovat yleensä edullisimmillaan.

Aurinkosähkön tuottajat

Voit hyödyntää aurinkosähköä ohjausta esimerkiksi lämminvesivaraajan lämmittämiseen myös päivällä, vaikka sähkön hinta ei tällöin ole halvimmillaan. Sähkökuorman ohjauksen avulla voit ajastaa varaavia lämmityslaitteitasi kytkeytymään päälle päivällä muutamaksi tunniksi ja tarvittaessa myös yösähkön aikaan.

Laitteet käynnistyvät samaan aikaan päivällä, vaikka sää olisi pilvinen ja tuntuisi siltä, ettei omaa tuotantoa tulisi.

Tarkemmat tiedot kytkentäaikoihin liittyen

Miten voin muuttaa sähkökuorman ohjauksen kytkentäaikoja?

Voit muuttaa kuormanohjausaikoja Caruna Plussan Sopimus- ja laskutustiedot -osiossa.

Tarjoamme useita sähkökuorman ohjauksen kytkentävaihtoehtoja, joista voit valita tarpeisiisi sopivimman. Jos et ole tyytyväinen, voit vaihtaa kytkentäajan aina takaisin vanhaan tuttuun. Palvelu on maksuton eikä se vaikuta sähkönsiirtotuotteeseen tai hinnoittelun jakautumiseen.

Omakoti -ja paritalot: kohteet, joissa on yksi sähkömittari

Voit kätevästi muuttaa kytkentäaikoja, jos kohteessasi on yksi sähkömittari, johon on asennettu kuormanohjauskytkennät. Tällaisia kohteita ovat omakotitalot ja useimmat paritalot.

Asunto-osakeyhtiöt: kohteet, joissa on useita sähkömittareita

Kytkentäaikojen muuttaminen ei ole mahdollista asunto-osakeyhtiöihin, joissa yhtiöllä on oma sähkömittari, joka ohjaa yksittäisten asuntojen sähkökuormia. Tässä tapauksessa yhtiön mittariin kytketty sähkökuorman ohjaus ohjaa kaikkia siihen kytkettyjä asuntojen sähkömittareita, eikä muutoksia voida tehdä asuntokohtaisiin mittareihin. 

Jos haluat tehdä muutoksia yhtiön sähkömittariin, ota ensin yhteyttä isännöitsijääsi.

Millainen kytkentäaika minun kannattaa valita?

Perusohjaus on jo käytössäsi

Perusohjauksen kytkentäajat ovat olleet käytössäsi siitä lähtien, kun sähkökuorman ohjaus on otettu käyttöön ensimmäistä kertaa. Eri talouksien sähkökuormat kytkeytyvät päälle porrastetusti iltakymmenen ja puolen yön (klo 22–00) välillä. Kytkentäajat on jaettu kolmeen ryhmään ja ryhmä on arvottu käyttöönoton yhteydessä. Voit tarkistaa oman ryhmän sähkömittariltasi.

Perusohjauksen käyttöajat ovat seuraavat:

KäynnistyyRyhmä 1Ryhmä 2Ryhmä 3
Maanantai22.0023.0000.00
Tiistai23.0000.0022.00
Keskiviikko00.0022.0023.00
Torstai22.0023.0000.00
Perjantai00.0023.0022.00
Lauantai23.0022.0000.00
Sunnuntai23.0000.0022.00
    
Päättyy   
Ma-su7.007.007.00

Koko yöajan käyttö

Koko yön kytkentäaika sopii kohteisiin, joissa talviaikana tarvitaan normaalia enemmän aikaa sähkökäyttöisten varaavien lämmityslaitteiden lämmittämiseen. Kohde voi esimerkiksi olla isokoinen sähkölämmitteinen omakotitalo, jossa on pienet sulakkeet (25 A).

Kuormanohjaus on käytössäsi maanantaista sunnuntaisin klo 22.00–7.00 yhdeksän tunnin ajan. Ryhmän tunnus sähkömittarilla on 4.

Optimoi yöajan käyttöä

Kytkentäajat ohjaavat kulutusta yön hiljaisemmille tunneille. Voit valita tarpeisiisi sopivimman keston. Jos lämminvesivaraajasi lämpenee tavallisesti kolmessa tunnissa, sen lämmittäminen kannattaa aloittaa vasta kello kahden aikaan yöllä. Silloin sinulle todennäköisesti riittää viiden tunnin lämmitysaika mainiosti. Hyödyt näistä kytkentäajoista eniten, jos sinulla on yö- tai kausisiirtotuote ja ostat pörssi- tai yöhinnoiteltua sähköä.

Yöajan käytön kytkentäajat maanantaista sunnuntaihin ovat:

 PäällePois
Ryhmä 52.007.00
Ryhmä 61.007.00
Ryhmä 700.007.00
Millainen kytkentäaika on hyvä aurinkopaneelien kanssa?

Sähkökuorman ohjauspalvelulla voit ohjata aurinkopaneelien tuottamaa ylijäämäsähköä lämmittämään esimerkiksi lämminvesivaraajaa. Voit ajastaa sähkölaitteitasi kytkeytymään päälle päivällä muutamaksi tunniksi ja tarvittaessa myös yösähkön aikaan.

Kun aurinkopaneeleistasi syntyy ylituotantoa, voit näillä kytkentäajoilla hyödyntää ylituotannon esimerkiksi vesivaraajan lämmittämiseen.

Kytkentäajat ovat käytössä maanantaista sunnuntaihin seuraavasti:

 PäällePois
Ryhmä 810.0015.00
Ryhmä 911.0016.00
Ryhmä 1012.0017.00
Ryhmä 119.0018.00

Hyödynnä aurinkosähkön tuotantoa ja yösähköä

Tämän ryhmän kytkentäajat sopivat silloin, kun haluat ohjata auringosta saatua energiaa esimerkiksi lämminvesivaraajan lämmittämiseen, mutta varmuuden vuoksi haluat lämmittää sitä vielä yöllä.

Kytkentäajat ovat käytössä maanantaista sunnuntaihin seuraavasti:

 PäällePoisPäällePois
Ryhmä 121.005.0010.0014.00
Ryhmä 131.005.0011.0015.00
Ryhmä 141.005.0012.0016.00
Ryhmä 151.005.0010.0016.00

Usein kysyttyä

Lämpeneekö lämminvesivaraaja tarpeeksi, jos vaihdan kytkentäaikaa?

Kytkentäajan vaihtaminen ei muuta vesivaraajan lämpenemistä. Yleensä käyttövesi lämpiää noin kolmessa tunnissa. Uusi kuormanohjausryhmä kytkee laitteen päälle vähintään viideksi tunniksi.

Mistä tiedän, onko minulla sähkökuorman ohjaus käytössä?

Voit tarkistaa sähkömittarilta onko sinulla jo kuormanohjausryhmä käytössä. Kun kuormanohjaus menee päälle, tunnistat sen "napsahduksesta" sähkökaapissa.

Lue lisää sähkömittarista
Miten saan kuormanohjauksen käyttöön?

Sähkökuorman ohjaus ei ole käytössä, jos sähkömittarissa ei ole relettä tai jos sähkökuorman ohjauskytkentöjä ei ole asennettu.

Jos sähkömittarissasi on rele, mutta sähkökuorman ohjauskytkentöjä ei ole asennettu, ota yhteyttä sähköurakoitsijaasi, joka tekee kytkettävästä laitteesta tarpeelliset asennukset sähkömittarille. Sähköurakoitsijasi ilmoittaa meille, kun asennus on tehty, jonka jälkeen urakoitsijamme kytkee kuormanohjauksen.

Jos haluat vaihtaa sähkömittarin ja ottaa sähkökuorman ohjauksen käyttöön, ota yhteyttä asiakaspalveluumme chatissa. Sähkökuorman ohjauksen käyttöönotto vaatii uuden mittarin lisäksi todennäköisesi myös sähköasennustöitä.