Sähkömittari - Käyttöohjeet ja yleiset tiedot

Carunan sähkömittarit ovat etäluettavia eli mittarilukemia ei tarvitse ilmoittaa erikseen. Mittarilukemat tulevat tiedonsiirtoyhteyden avulla mittarilta järjestelmiimme saakka.

Etäluennan avulla laskutus perustuu aina ajantasaiseen sähkönkäyttöön. Voit tarkastella omaa sähkönkulutustasi Caruna Plussan sähkönseurannassa.

Näin käytät sähkömittaria

A Pieni tunnus T1 tai T2 kertoo, mikä laskuri on parhaillaan käytössä.
B Laskulaite vaihtuu painamalla mittarin näytön vaihtopainiketta:

T0 näyttää yleissähkön kulutuslukeman, eli kilowattituntien määrän (kWh).
T1 näyttää päivä- tai talvipäiväajan kulutuslukeman kaksiaikamittauksessa.
T2 näyttää yö- tai muun ajan kulutuslukeman kaksiaikamittauksessa.
AIKA näyttää kellonajan.
PVM näyttää päivämäärän.
TARF näyttää käytössä olevan sähkönsiirtotuotteen, eli tariffin.

C Kuormanohjausreleen päällä/pois -tilan osoitin.
D Punaiset valot vilkkuvat kulutuksen mukaan.

Esimerkkikuva Carunan sähkömittarista:

Carunan sähkömittari

Katkaise sähkö mittarista poissaolon ajaksi

Jos haluat varmistua siitä, että kaikki sähkölaitteesi on kytketty pois päältä poissaolosi ajaksi, katkaise virta sähkömittarin 0-painikkeesta.

Ethän katkaise virtaa asunnon pääkytkimestä, sillä se katkaisee sähkömittarin tiedonsiirtoyhteyden. Jos yhteys katkeaa, emme saa mittarilta tietoja muun muassa mahdollisista sähkökatkoista. Katkaisemalla sähköt mittarin 0-painikkeesta saat ajantasaiseen sähkönkulutukseen perustuvan laskun.

Mittariin syttyvä sininen merkkivalo kertoo, että olet katkaissut sähköt. Tiedonsiirtoyhteys toimii edelleen, vaikka mittarista on katkaistu sähköt. Valo sammuu, kun kytket sähköt päälle I-painikkeesta. Sähköturvallisuuden vuoksi sähkötöiden ajaksi sähköt pitää katkaista aina kiinteistön pääkytkimestä.

Sähkökuorman ohjauksen vaikutus sähkömittariin

Sähkökuorman ohjauksen avulla sähkökäyttöinen varaava lämmityslaite, kuten lämminvesivaraaja tai varaava lattialämmitys käynnistyy sähkömittarilta ajastetusti.

Kuormanohjauksen käyttöä varten sähkömittarissa tulee olla rele ja kytketty ohjattavia sähkölaitteita. Toisin kuin usein virheellisesti luullaan, mittarilta kuuluva releen napsahdus ei tarkoita sähkönsiirtotuotteen yöajan hintojen alkamista, vaan silloin sähkökuormanohjaus on kytkeytynyt päälle.

Löydät tällä hetkellä käytössäsi olevan kytkentäajan ryhmän painamalla sähkömittarin vaihtopainiketta, kunnes näet näytössä RELE-tekstin. Sen perässä oleva numero kertoo, mihin ryhmään kytkentäaika kuuluu.

Voit valita tarpeisiisi parhaiten sopivan kytkentäajan ryhmien 1–5 väliltä. Palvelu on maksuton eikä se vaikuta siirtotuotteeseen tai hinnoitteluun.

Tutustu kuormanohjauksen kytkentäaikoihin
Sähkönkulutustietojen yksityisyys

Keräämme mittareilta saatavat sähkönkulutustiedot tietokantoihin, jotka on suojattu palomuurein, salasanoin ja muilla teknisillä keinoilla. Kulutustiedot siirtyvät ja salattuina ja automaattisesti mittarilta sisäisiin järjestelmiimme asti. Tietoihin pääsevät vain ne Carunan työntekijät ja yhteistyökumppanit, joiden työtehtävät sitä edellyttävät.

Kulutustietojen seurantapalvelu ja sen taustajärjestelmät ovat läpäisseet tietoturvatarkastuksen, jossa on varmistettu, että kukin asiakas näkee vain omat kulutustietonsa. Carunan energiaseurantapalvelussa sinut tunnistetaan ja voit tarkastella kulutustietojasi vain niiden käyttöpaikkojen osalta, joihin sinulla on tai on ollut sähköverkkosopimus. Jos käyttöpaikka on ollut aiemmin toisen henkilön omistuksessa, et näe tämän ajanjakson kulutustietoja.

Keskittimet keräävät tietoa sähkönkäytöstä

Etäluettavat sähkömittarit lähettävät sähkönkulutustiedot sähköverkkoa pitkin keskittimille, joista tiedot lähetetään mobiiliverkossa (3G/GPRS) eteenpäin kerran vuorokaudessa. Mittarit eivät siis lähetä tietoa mobiiliverkossa suoraan. Mittarit ja keskittimet toimivat asetettujen standardien mukaisesti sähköverkkoyhtiöiden käyttöön tarkoitetulla taajuuksilla. Keskittimet asennetaan ulos tai asuntojen kellaritiloihin, jotta pystymme huoltamaan niitä vapaasti.

Sähkömittarit eivät häiritse muiden sähkölaitteiden toimintaa

Sähkömittarit ja keskittimet ovat EMC-standardin (sähkömagneettinen yhteensopivuus) mukaisia. Standardin mukaiset sähkölaitteet eivät saa häiriintyä eivätkä häiritä muiden laitteiden toimintaa sähköisesti tai sähkömagneettisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkömittari ei häiritse esimerkiksi sydämentahdistimen toimintaa.

Säteilyturvakeskus on julkaissut verkkosivuillaan kodin laitteisiin liittyviä säteilytietoja, joissa käsitellään myös etäluettavien sähkömittareiden aiheuttamaa sähkömagneettista säteilyä. Säteilyturvakeskus on todennut etäluettavat sähkömittarit turvallisiksi käytössä.