Sähkömittari - Käyttöohjeet ja yleiset tiedot

Carunan sähkömittarit ovat etäluettavia eli mittarilukemia ei tarvitse ilmoittaa erikseen. Mittarilukemat tulevat tiedonsiirtoyhteyden avulla mittarilta järjestelmiimme saakka.

Etäluennan avulla laskutus perustuu aina ajantasaiseen sähkönkäyttöön. Voit tarkastella omaa sähkönkulutustasi Caruna Plussan sähkönseurannassa.

Sähkönseuranta

Näin käytät sähkömittaria

APieni tunnus T1 tai T2 kertoo, mikä laskuri on parhaillaan käytössä
BLaskulaite vaihtuu painamalla mittarin näytön vaihtopainiketta:
 T0 näyttää yleissähkön kulutuslukeman, eli kilowattituntien määrän (kWh)
T1 näyttää päivä- tai talvipäiväajan kulutuslukeman kaksiaikamittauksessa
T2 näyttää yö- tai muun ajan kulutuslukeman kaksiaikamittauksessa
AIKA näyttää kellonajan
PVM näyttää päivämäärän
TARF näyttää käytössä olevan sähkönsiirtotuotteen, eli tariffin
CKuormanohjausreleen päällä/pois -tilan osoitin
DPunaiset valot vilkkuvat kulutuksen mukaan

Esimerkkikuva Carunan sähkömittarista:

Carunan etäluettava sähkömittari.

Katkaise sähkö mittarista poissaolon ajaksi

Jos haluat varmistua siitä, että kaikki sähkölaitteesi on kytketty pois päältä poissaolosi ajaksi, katkaise virta sähkömittarin 0-painikkeesta.

Ethän katkaise virtaa asunnon pääkytkimestä, sillä se katkaisee sähkömittarin tiedonsiirtoyhteyden. Katkaisemalla sähköt mittarin 0-painikkeesta saat ajantasaiseen sähkönkulutukseen perustuvan laskun. Yhteyden katkeaminen tarkoittaa myös, että Carunalle ei välity tietoa mittarin kautta sähkökatkoista.

Mittariin syttyvä sininen merkkivalo kertoo, että olet katkaissut sähköt. Tiedonsiirtoyhteys toimii edelleen, vaikka mittarista on katkaistu sähköt. Valo sammuu, kun kytket sähköt päälle I-painikkeesta. 

Sähköturvallisuuden vuoksi sähkötöiden ajaksi sähköt pitää katkaista aina kiinteistön pääkytkimestä.

Sähkökuorman ohjauksen vaikutus sähkömittariin

Sähkökuorman ohjauksen avulla sähkökäyttöinen varaava lämmityslaite, kuten lämminvesivaraaja tai varaava lattialämmitys käynnistyy sähkömittarilta ajastetusti.

Kuormanohjauksen käyttöä varten sähkömittarissa tulee olla rele ja kytketty ohjattavia sähkölaitteita. Toisin kuin usein virheellisesti luullaan, mittarilta kuuluva releen napsahdus ei tarkoita sähkönsiirtotuotteen yöajan hintojen alkamista, vaan silloin sähkökuormanohjaus on kytkeytynyt päälle.

Löydät tällä hetkellä käytössäsi olevan kytkentäajan ryhmän painamalla sähkömittarin vaihtopainiketta, kunnes näet näytössä RELE-tekstin. Sen perässä oleva numero kertoo, mihin ryhmään kytkentäaika kuuluu.

Voit valita tarpeisiisi parhaiten sopivan kytkentäajan useista eri ryhmistä. Palvelu on maksuton eikä se vaikuta siirtotuotteeseen tai hinnoitteluun.

Tutustu kuormanohjaukseen

Sähkömittarin kotiautomaatioliitäntä eli HAN-portti

Carunan sähköverkon alueella asennettavissa mittareissa on kotiautomaatioliitäntä eli HAN-Portti (Home Area Network). Liitännästä käytetään myös lyhenteitä HAN-, H1- ja P1-portti. HAN-portti sijaitsee sähkömittarin kannessa, keltaisen silikoniläpän alla.

HAN-portin avulla asiakas voi ottaa käyttöön oman päätelaitteen reaaliaikaiseen sähkömittarin tietojen lukemiseen. Tiedot päivittyvät 10 sekunnin välein. Seurattavia mittaustietoja ovat muun muassa kulutus- ja tuotantotiedot sekä vaihekohtaiset tehot.

Tarkempi listaus saatavista tiedoista (Sesko)

Miten saan portin käyttööni?

Vaikka uudentyyppinen mittari asennetaan käyttöpaikkaasi, HAN-portti ei ole automaattisesti käytössä. Sinun tulee pyytää Carunaa aktivoimaan HAN-portti. Aktivoinnin jälkeen voit yhdistää päätelaitteesi sähkömittariin. Tämä tapahtuu kytkemällä RJ12-liittimellä varustettu kaapeli sähkömittarin HAN-porttiin. Liittimistä saat lisätietoa sähköasentajaltasi.

Jos sinulla ei ole HAN-portillista sähkömittaria, voit tilata sähkömittarin vaihdon Carunan asiakaspalvelusta. Mittarinvaihdosta veloitamme palvelumaksuhinnaston mukaisen maksun.

Caruna ei vastaa HAN-porttiin liitetystä ulkoisesta laitteesta tai asiakkaan tietojen käytön seurauksista. HAN-portin kautta lähetettyjä mittaustietoja ei voida pitää laskutusarvoina, koska näille tiedoille ei ole tehty Carunan mittaustiedon keruu- ja laskutusjärjestelmässä suoritettavia laaduntarkastuksia.

Chatilla saat nopeiten yhteyden asiakaspalvelijaan

Asiakaspalvelijamme vastaavat chatissa arkisin klo 8–16. Muina aikoina sinua auttaa asiakaspalvelurobottimme. 

Sähköenergia ja mittaustietojen arviointi

Sähkömittarilta tiedot toimitetaan mittaustietojärjestelmään pääsääntöisesti päivittäin. Kuluvan päivän lukemat pyritään toimittamaan seuraavan päivän aikana. Kulutustiedot päivittyvät myös Caruna Plussan sähkönseurantaan.

Jos tiedonsiirtoyhteydessä on häiriö, kulutustiedot eivät siirry sähkömittarilta mittaustietojärjestelmään ajallaan. Tämän seurauksena kulutustietoja ei löydy sähkönseurannasta eikä niitä ole toimitettu datahubiin asiakkaan sähkönmyyjän ja mahdollisten valtuutettujen kolmansien osapuolien käyttöön.

Lue lisää
Sähkönkulutustietojen yksityisyys

Keräämme mittareilta saatavat sähkönkulutustiedot tietokantoihin, jotka on suojattu palomuurein, salasanoin ja muilla teknisillä keinoilla. Kulutustiedot siirtyvät ja salattuina ja automaattisesti mittarilta sisäisiin järjestelmiimme asti. Tietoihin pääsevät vain ne Carunan työntekijät ja yhteistyökumppanit, joiden työtehtävät sitä edellyttävät.

Kulutustietojen seurantapalvelu ja sen taustajärjestelmät ovat läpäisseet tietoturvatarkastuksen, jossa on varmistettu, että kukin asiakas näkee vain omat kulutustietonsa. Carunan shkönseurantapalvelussa sinut tunnistetaan ja voit tarkastella kulutustietojasi vain niiden käyttöpaikkojen osalta, joihin sinulla on tai on ollut sähköverkkosopimus. Jos käyttöpaikka on ollut aiemmin toisen henkilön omistuksessa, et näe tämän ajanjakson kulutustietoja.

Keskittimet keräävät tietoa sähkönkäytöstä

Etäluettavat sähkömittarit lähettävät sähkönkulutustiedot sähköverkkoa pitkin keskittimille, joista tiedot lähetetään mobiiliverkossa (3G/GPRS) eteenpäin kerran vuorokaudessa. Mittarit eivät siis lähetä tietoa mobiiliverkossa suoraan. Mittarit ja keskittimet toimivat asetettujen standardien mukaisesti sähköverkkoyhtiöiden käyttöön tarkoitetulla taajuuksilla. Keskittimet asennetaan ulos tai asuntojen kellaritiloihin, jotta pystymme huoltamaan niitä vapaasti.

Sähkömittarit eivät häiritse muiden sähkölaitteiden toimintaa

Sähkömittarit ja keskittimet ovat EMC-standardin (sähkömagneettinen yhteensopivuus) mukaisia. Standardin mukaiset sähkölaitteet eivät saa häiriintyä eivätkä häiritä muiden laitteiden toimintaa sähköisesti tai sähkömagneettisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkömittari ei häiritse esimerkiksi sydämentahdistimen toimintaa.

Säteilyturvakeskus on julkaissut verkkosivuillaan kodin laitteisiin liittyviä säteilytietoja, joissa käsitellään myös etäluettavien sähkömittareiden aiheuttamaa sähkömagneettista säteilyä. Säteilyturvakeskus on todennut etäluettavat sähkömittarit turvallisiksi käytössä.