Sähkönsiirron hinnastot

Sähkön siirtohinnan muodostuminen

Sähkön siirtämisestä tuottajalta käyttäjälle huolehtii aina paikallinen sähkönsiirtoyhtiö kuten Caruna. Sähkönsiirron hinta koostuu siirron perusmaksusta (€/kk) ja sähkön kulutukseen perustuvasta osasta (snt/kWh).

Sähkön siirtomaksuilla huolehdimme sähköenergian siirtämisestä tuottajalta sähkön käyttäjälle, sähköverkon rakentamisesta ja kunnossapidosta, sähkönmittauksesta ja ympärivuorokautisesta vikapäivystyksestä.

Sähkönsiirtoyhtiöiden sähkölaskuun sisältyy sähkönsiirtomaksun lisäksi valtion sähkövero ja arvonlisävero.

Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy - kaksi erillistä sähkönjakeluyhtiötä

Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy ovat kaksi erillistä sähkönjakeluyhtiötä, joilla on yhtiökohtainen hinnoittelu. Sähkönjakelun hintoihin vaikuttavat muun muassa paikallisen verkon olosuhteet.

Caruna Espoo Oy:n sähköverkko kulkee pääasiassa kaupungeissa (Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Joensuun keskusta). Kaupunkiolosuhteet ovat yleensä sähkönjakelulle edulliset, koska kaupungissa asutaan tiiviimmin eikä yhtä asiakasta kohden tarvitse rakentaa niin paljon sähköverkkoa. Kaupungissa sähköverkko kulkee pääasiassa maan alla, joten se on paremmin suojassa sään aiheuttamilta vaurioilta. Tarvetta verkon korjaamiseen ja huoltoon on siis vähemmän.

Caruna Oy:n verkko on suureksi osaksi maaseutuverkostoa (Länsi-Suomi, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Lounais-Suomi, Satakunta, Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa sekä Koillismaa). Maaseutuolosuhteissa sähköverkkoa on asiakasta kohden huomattavasti enemmän. Verkko on myös erittäin altis luonnonilmiöille, mikä lisää huomattavasti sen ylläpidon ja korjaamisen kustannuksia.

Carunan sähkönsiirron hinnat näet alta löytyvistä hinnastoistamme. Valitse hinnasto käyttöpaikkasi sijainnin mukaan.

Karttakuva Carunan verkkoalueista
Carunan verkkoalueet.