Aurinkopaneelien hyödyt

Jos asuinkiinteistössäsi on toimeton katto, sinun kannattaa harkita aurinkopaneelien hankkimista. Aurinkopaneelit ovat kannattava ratkaisu, jolla säästät luontoa ja lompakkoasi.

Keskimääräinen paneelien omistaja kattaa kulutuksestaan jopa 20 prosenttia omalla aurinkosähköllä. Keskimääräisessä omakotitalossa vuoden aurinkosähköillä voit katsoa esimerkiksi yli 22 000 tuntia televisiota, keittää noin 66 000 kupillista kahvia tai pestä 11 500 kiloa pyykkiä. 

Aurinkopaneelit katolla järvimaisemassa

Aurinkopaneelien hankinta on helppoa 

Paneelien hankinta on helppoa. Moniin paneelipaketteihin kuuluvat suunnittelu, asennus, käyttöönotto ja huoltokin. Sinun ei siis tarvitse itse mittailla kattoa tai laskea auringonpaisteen kulmia.  

Tarvittava paneelimäärä mitoitetaan aina samalla tavalla eli laskemalla yhteen niin sanotusti kiinteistösähkön kulutus (esim. pyykkitupa, rappujen ja pihan valaistus, ilmanvaihto) sekä kaikkien huoneistojen kulutus. Mitoitusta voi tarkastella peruskuorman perusteella tai vaihtoehtoisesti tietyn ajanjakson mukaan. Paneeleilla on myös pitkä elinkaari, noin 25–30 vuotta.

Aurinkopaneeleilla säästät sähköä ja voit tuottaa sitä jopa myytäväksi asti 

Kattosi tuotto- eli säästöpotentiaaliin vaikuttavat eniten paneelien määrä ja suunta. Keskimääräinen paneelien omistaja kattaa kulutuksestaan noin 20 % omalla aurinkosähköllä. Viidenneksen kevennys omaan ostosähkön kulutukseen säästää pitkällä aikavälillä paitsi rahaa, myös ympäristöä. 

Investointi alkaa kerryttää säästöä välittömästi. Tyypillisesti aurinkopaneelien takaisinmaksuaika on 10–20 vuotta. Takaisinmaksuaikaan vaikuttaa useampi tekijä, joista yksi merkittävin on sähkön sen hetkinen hinta sekä ennuste hinnanmuutoksesta.

Taloyhtiön aurinkosähkölaskuri

Taloyhtiön aurinkosähkölaskuri kertoo, minkä kokoisella ja hintaisella aurinkovoimalalla on paras takaisinmaksuaika ja kuinka paljon taloyhtiö ja sen asukkaat voivat säästää sähkölaskuissa. 

Siirry aurinkosähkölaskuriin

Kirkkaina päivinä sinulle saattaa kertyä aurinkosähköä jopa myytäväksi asti. Useat sähköyhtiöt ostavat asiakkaidensa tuottamaa ylijäämää. Aurinkopaneelit tuottavat myös pilvipoutaisella säällä ja itseasiassa optimaalinen tuotanto paneeleista saadaan noin 15 asteen lämpötilassa. Sähkön tuotanto ei vaadi hellettä vaan valoa; paneelisi toimivat viileälläkin hyvin. 

Useisiin aurinkovoimaloihin on hankittavissa sovellus, jonka kautta voit seurata joko koko voimalan tai yksittäisen paneelin sähköntuotantoa. Optimoimalla sähkönkulutusta ja sähköntuotantoa voit napsauttaa vaikka pesukoneen päälle juuri silloin, kun aurinkopaneelit tuottavat parhaiten.

Aurinkopaneelit kasvattavat asunnon arvoa 

Sen lisäksi, että paneelit tuovat säästöä sähkö- ja siirtolaskuun, tuovat ne hyötyä myös asuntokaupoilla ja kasvattavat tavallisesti kiinteistön jälleenmyyntiarvoa.  

Aurinkopaneelit pienentävät myös kiinteistön viilennyskustannuksia. Kun auringon lämpösäteily jää aurinkopaneeleihin, ei lämpö pääse yhtä merkittävästi kulkeutumaan kiinteistön rakenteisiin. Lisäksi paneelit suojaavat kattoa kulutukselta ja pidentävät sen teknistä käyttöikää.