Uudet sähkön siirron hinnat 1.1.2023

Caruna Espoo Oy:n ja Caruna Oy:n sähkön siirron hinnat muuttuvat 1.1.2023 alkaen.

Kustannusten nousu Suomessa on kiihtynyt, mikä vaikuttaa myös Carunan kustannuksiin. Muun muassa sähköverkon rakentaminen on kallistunut ja häviöenergian kustannukset ovat nousseet huomattavasti kuluneen vuoden aikana. Tästä johtuen Caruna Espoo Oy:n asiakkaiden verkkopalvelun hinta nousee keskimäärin 2,9 prosenttia ja Caruna Oy:n asiakkaiden 3,9 prosenttia tammikuun 1. päivästä 2023.

Sähköverkkoyhtiöillä on keskeinen rooli energiavarmuuden takaajina Suomessa. Huolehdimme sähköverkosta, jotta sen teho riittää myös asiakkaidemme kasvavaan energiankulutukseen sekä uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Investointitarpeita tuokin jatkossa energiamurroksen toteuttaminen, jotta myös Suomen hiilineutraaliustavoitteet saavutetaan. 

Alla olevista taulukoista näet esimerkkejä siitä, miten hinnankorotus vaikuttaa erityyppisiin asiakkaisiin

Caruna Espoo Oy

AsumismuotoVuosikulutus (kWh)Korotus (€/kk)Korotus (%)
Kerrostalo2 0000,473,0
Omakoti- tai rivitalo5 0000,792,7
Omakotitalo, sähkölämmitys18 0001,942,2

Verkkopalvelun hinnat nousevat keskimäärin 2,9 prosenttia. Vaikutus verottomiin yksikköhintoihin on keskimäärin 4 % Caruna Espoo Oy:ssä. Hintoja on viimeksi korotettu viisi vuotta sitten, vuonna 2017, 7 %, ja vuonna 2021 Caruna Espoon hinnat laskivat keskimäärin 2,5 %.

Kerrostaloasujan hinta nousee keskimäärin 0,47 euroa kuukaudessa, kun vuosikulutus on 2 000 kWh. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan hinta nousee keskimäärin 1,94 euroa kuukaudessa, kun vuosikulutus on 18 000 kWh.

Caruna Oy

AsumismuotoVuosikulutus (kWh)Korotus (€/kk)Korotus (%)
Kerrostalo2 0001,084,3
Omakoti- tai rivitalo5 0002,454,3
Omakotitalo, sähkölämmitys18 0004,633,5

Verkkopalvelun hinnat nousevat keskimäärin 3,9 prosenttia. Vaikutus verottomiin yksikköhintoihin on keskimäärin 5 prosenttia. Caruna Oy:ssä Hintoja on viimeksi korotettu 3,9 prosentilla vuonna 2019.

Kerrostaloasujan hinta nousee keskimäärin 1,08 euroa kuukaudessa, kun vuosikulutus on 2 000 kWh. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan hinta nousee keskimäärin 4,63 euroa kuukaudessa, kun vuosikulutus on 18 000 kWh.

Kysymyksiä ja vastauksia

Nousevatko sekä perusmaksu että energiamaksu?

Sekä perusmaksu että energiamaksu nousevat korotuksen myötä. Korotukset on pyritty tekemään mahdollisimman tasaisesti (eri tuotteille ja komponenteille).

Yrittääkö Caruna hyötyä energiakriisistä nostamalla hintoja?

Caruna ei yhtiönä hyödy energiakriisistä, vaan tilanne on päinvastainen. Nousseet rakentamisen ja palveluiden kustannukset näkyvät meilläkin. Lisäksi ostamamme häviöenergian kustannus on kasvanut huomattavasti nousseista sähkön hinnoista johtuen kuluneen vuoden aikana. Myös pääomakustannukset kasvavat korkotason noususta johtuen.

Onko hintamuutoksia tulossa vielä 2023 jälkeen?

Tilannetta on vaikea arvioida tällä hetkellä, koska esimerkiksi vuosi sitten tilanne näytti siltä, että hinnankorotuksia ei tarvitse tehdä. Kustannustason jyrkkä nousu tänä vuonna on muuttanut hinnoittelutarvetta merkittävästi. Pyrimme pitämään hinnankorotuksen vaikutuksen asiakkaalle kohtuullisena. 

Tämän hetken arviomme mukaan hintoja tarvitsee korottaa vielä kerran noin samansuuruisesti vuoden 2023 jälkimmäisellä puoliskolla. Seuraamme kuitenkin ympäröivän markkinan kehittymistä ja arvioimme tarvetta kevään 2023 aikana.

Mistä löydän lisätietoa hinnoittelusta?

Verkkosivullamme on kattava tietopaketti hinnoittelusta.

Katso lisätietoja hinnoittelusta
Vaikuttaako omistuspohja hinnoitteluun?

Omistuspohja ei vaikuta hinnoitteluun. Hinnoittelu perustuu yhtiön kustannuksiin ja siihen kuinka paljon asiakkaita on maksamassa verkko-omaisuuden sekä yhtiön tuottamien palvelujen kustannuksia. 

Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Caruna-konserniin kuuluvat kaksi erillistä yhtiötä: kaupunkimaisessa ympäristössä toimiva Caruna Espoo Oy on Suomen halvimpien sähkönjakeluyhtiöiden joukossa, kun taas myös saaristossa ja haja-asutusalueilla toimiva Caruna Oy kuuluu kalleimman viidenneksen joukkoon. Omistaja on molemmilla yhtiöillä sama. Lisää yhtiöiden hintaeroista ja niiden syistä voit lukea verkkosivultamme.

Lue lisää hintaeroista