Sähkönsiirto - Tutustu Carunan eri verkkopalvelutuotteisiin

Verkkopalvelutuotteella sähkönsiirtoyhtiö laskuttaa sähkön jakeluun ja muihin verkkopalveluihin liittyvät maksut.

Verkkopalvelutuote perustuu Carunan kanssa tekemääsi verkkopalvelusopimukseen sähkön jakelusta. Eri siirtotuotteita ovat yleis-, yö-, kausi- ja tehosiirto.

Valitse mittaustapa sähkön tarpeesi ja kulutuksesi mukaan. Voit vaihtaa verkkopalvelusopimuksesi tuotetta kerran vuodessa. Tuotteen vaihto on maksuton.

Mittaustavat

Yleissiirto vähän sähköä käyttäville
 • Yleisin sähkönsiirtotuotteemme on Yleissiirto. Sähkömittarissa on tällöin käytössä yksi laskulaite. Yleissiirto sopii sinulle, jos et käytä kovin paljoa sähköä.
 • Yleissiirtoa käytetään usein kerros- ja rivitaloasunnoissa.
 • Yleissiirto on yleensä edullisin vaihtoehto myös omakotitaloihin sekä kesäasuntoihin, joissa ei ole sähkölämmitystä. Yleissiirron hinta on sama vuorokauden- tai vuodenajasta riippumatta.
Yösiirto varaavalle sähkölämmitykselle
 • Yösiirto soveltuu parhaiten varaavalle sähkölämmitykselle, kuten lämpövaraajille, varaavalle lattialämmitykselle ja varaavalle vesikiertoiselle lämmitykselle. Tällöin muun muassa lämminvesivaraajaa lämmitetään vain yöaikana.
 • Yösiirron hinta on yöaikana edullisempi.
 • Yösiirrossa on käytössä kaksi eri hintaa ja siksi myös sähkömittarissa kaksi eri laskuria. Päiväaikana kulutuslukemat kertyvät toiselle laskurille ja yöaikana toiselle.
Kausisiirto suoralle sähkölämmitykselle
 • Kausisiirto soveltuu parhaiten suoralle sähkölämmitykselle (patterilämmitys, suora lattialämmitys, kattolämmitys ja lämpöpumput). Kausisiirtoa kannattaa harkita erityisesti silloin, jos talviaikana on mahdollisuus hyödyntää vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja.
 • Kausisiirrossa on käytössä kaksi eri hintaa, joten sähkömittarissakin on kaksi paikkaa lukemille. Talvipäivisin kulutuslukemat kertyvät toiselle laskurille ja muuna aikana toiselle.
 • Kausisiirron hinta on edullisempi koko kesäajan (1.4.—31.10.) sekä talvella yöaikaan. 
Tehosiirto paljon sähköä käyttäville ja teollisuuden tarpeisiin
 • Tehosiirtotuotteet on tarkoitettu paljon sähköä käyttäville asiakkaillemme ja erityisesti teollisuuden tarpeisiin.
 • Keskijännitetehosiirrossa sähkön toimitus tapahtuu 20 kilovoltin keskijännitteellä. Tämä edellyttää, että asiakas itse omistaa muuntamonsa, vastaa sen käytöstä ja siihen liittyvistä asennuksista.
 • Tehomaksun mittausjakso on yksi tunti. Caruna Oy:n ja Caruna Espoo Oy:n tehomaksu määräytyy kuukausittaisen huipputehon mukaan. Tehomaksua veloitetaan pienjännitteellä vähintään 40 kW ja keskijännitteellä 200 kW tehon mukaan.
 • Loistehomaksun perusteena on kuukausittainen loistehohuippu, josta on vähennetty 20 % saman kuukauden pätötehohuipun määrästä.

Vertaile ja vaihda siirtotuotteita Caruna Plussassa

Voit vaihtaa verkkopalvelusopimuksesi tuotetta kerran vuodessa ilmaiseksi. Tutustu eri tuotevaihtoehtoihin ja vertaile eri tuotevaihtoehtoja Caruna Plussassa.

Kirjaudu Caruna Plussaan

Sulakekoko vaikuttaa perusmaksuun

Caruna Oy:n alueella kerros- ja rivitalohinnastolla on sulakekohtainen perusmaksu. Jotta sähkönsiirtosopimuksen käyttöpaikka on oikeutettu kerros- tai rivitalohinnaston mukaiseen perusmaksuun, täytyy sen liittymällä olla asennettuna kolme sähkömittaria kulutusta varten.

Caruna Espoon alueella perusmaksu on sama sulakekoosta riippumatta 63A kokoon asti. Yli 63A kokoisilla kohteilla käytetään tehosiirtohinnastoa. 

Tee muutoksia sähkönjakelutuotteeseesi

Valitse mittaustapa sähkön tarpeesi ja kulutuksesi mukaan. Jos haluat, voit vaihtaa tuotetta, kun olet käyttänyt sitä vähintään vuoden ajan.

Muutos voi olla tarpeen, jos sähkönkulutustottumuksiisi tulee selkeitä muutoksia. Näin voi käydä esimerkiksi rakennuksen laajentamisen tai remontin yhteydessä tai jos kotiisi tulee useampi uusi laite, jotka yhdessä nostavat sähkön kulutustasi. Myös lämmitysjärjestelmän muuttuessa voi olla aiheellista vaihtaa mittaustapaa. Jos sähkön kulutus vähenee, yö- tai kausisiirrolle ei välttämättä enää ole tarvetta.

Kun siirtotuote vaihtuu, sähkömittarisi päivitetään vastaamaan valittua tuotetta. Jos haluat hyödyntää edullisempaa yösiirtoa, pitää mittauskeskukseesi tehdä muutoksia. Ota yhteyttä omaan sähköurakoitsijaasi.

Muuta sulakekoko oikeaksi, vältä sulakkeen palaminen

Oikealla pääsulakekoolla varmistat, että sulake ei pala, vaikka kaikki sähkölaitteet olisivat päällä. Sulakekoon muutokseen tarvitset aina sähköurakoitsijan, joka selvittää tarvitsemasi sulakekoon, vaihtaa tarvittaessa sulakepohjat ja sulakkeet, ja on yhteydessä verkkoyhtiöön. 

Kun olemme saaneet tiedon sulakekoon muutoksesta, vaihdamme sopimuksellesi uuden sähkönsiirtotuotteen. Pääsääntöisesti sulakekokoa voi vaihtaa kerran vuodessa.

Sulakekoon suurentaminen

Käytössäsi oleva pääsulakekoko saa olla korkeintaan liittymisoikeutesi suuruinen. Voit tarkistaa sen liittymissopimuksestasi, jonka näet Caruna Plussasta. Jos liittymisoikeutesi ei riitä, tulee kiinteistösi sähköliittymää suurentaa tarpeesi mukaan. Tarvittavan liittymäkoon määrittämiseksi, ota yhteyttä omaan sähköurakoitsijaasi.

Sulakekoon pienentäminen

Jos käytössäsi olevat sulakkeet ovat liian suuret suhteessa käyttöön, sulakkeen pienentämistä kannattaa harkita. 

Sulakekoolla voi olla myös vaikutus maksamaasi sähkönsiirtohintaan. Valitun mittaustavan lisäksi Caruna Oy:n asiakkaiden perusmaksun määräytymiseen vaikuttaa käytössä oleva pääsulakekoko (max 63A kohteilla).