Keskijänniteliittymät

Keskijänniteliittymästä puhutaan, kun liitytään suoraan keskijänniteverkkoon. Yleensä tämä on tarpeen, kun tehontarve ylittää 0,7 MVA ja tuotantoliittymien osalta 0,3 MVA alkaen.

Keskijänniteliittymän suunnittelu

Lähtökohtaisesti yli 15 MVA liittymät liitetään suurjännitteiseen jakeluverkkoon. Edellä mainitut tehorajat ovat ohjeellisia ja niistä voidaan poiketa perustelluista syistä. Keskijänniteliittymän sähköntoimitus tapahtuu 20 kilovoltin jännitteellä.

Kun keskijänniteliittymän suunnittelu aloitetaan, kannattaa olla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä Carunaan. Kun tehontarve on tiedossa, Caruna tekee liitettävyystarkastelun, jossa selvitetään liitettävyys Carunan verkkoon halutussa paikassa ja tehdään esisuunnittelu toteutuksesta. Esisuunnittelulla määritellään myös toimitusaika sekä sähköverkkoon liittämisestä aiheutuvat välittömät laajennuskustannukset. Caruna määrittelee toteutuskelpoisen liittymispisteen lähimpään teknisesti liitettävissä olevaan keskijänniteverkon pisteeseen.

Esisuunnittelua ja liitettävyystarkastelua varten tarvitaan tieto kulutuksen ja laitteiston maksimitehosta, kulutuksen tyypistä ja tieto varayhteyden tarpeesta. Liittyjän tulee toimittaa Carunalle asemapiirustus, jossa on merkitty liitettävän muuntamon tai laitteiston suunniteltu sijainti sekä suunnitellut kaapelireitit, jos ne ovat tiedossa. Tuotantolaitoksista tarvitaan tieto tuotantolaitoksen tyypistä, tuotannon maksimitehosta ja varayhteyden tarpeesta.

On kaikkien etu käydä liittymän toteutus läpi suunnitteluvaiheessa, jolloin varsinainen rakentaminen voidaan toteuttaa valmiiksi sovittujen ratkaisujen mukaisesti. Tämä edesauttaa liittymän rakentamisen sovittamista rakennushankkeen aikatauluihin.

Uudet keskijänniteliittymät

Liittämiskohta on Carunan sähköasemalla tai liittymispisteeksi rakennettavalla kytkemöllä. Liittyjä sekä omistaa että kustantaa liittämiskohdan takana olevan laitteiston ja vastaa liittymiskaapelista kaivutöineen.

Alle 5 MVA kokoiset liittymät liitetään pääsääntöisesti Carunan kytkemöön, jolle tarvitaan sijoituspaikka asiakkaan tontilta. Ensisijaisesti suosimme ulos sijoitettavaa kytkemöä. Jos kytkemölle ei löydy paikkaa, voidaan kytkemö rakentaa myös sisätiloihin sille varattuun kojeistotilaan siten, että kytkemölle on verkkoyhtiöllä vapaa pääsy.

Asiakkaan vastuulle kuuluu liittymisjohdon rakentaminen kytkemöltä omalle 20 kV kojeistolleen. Liittämiskohta sijaitsee Carunan kytkemöllä liittymiskennon liittimillä. Liittymän energianmittaus on asiakkaan kojeistossa.

Yli 5 MVA liittymät liitetään pääasiassa asiakkaan liittymisjohdolla Carunan sähköasemalle 20 kV kojeiston kennoon. Asiakas vastaa 20 kV liittymisjohdon rakentamisesta sähköasemalta omalle kojeistolleen. Liittämiskohta sijaitsee tällöin sähköasemalla liittymiskennon liittimillä. Tässäkin tapauksessa liittymän energianmittaus on asiakkaan kojeistossa.

Liittymän suurentaminen eli kapasiteetin kasvattaminen

Olemassa olevien 20 kV liittymien muutokset tarkastellaan tapauskohtaisesti. Jos asiakkaan keskijännitekojeisto uusitaan, noudatetaan uuden liittymän periaatteita teknisessä ratkaisussa. Pienjänniteliittymien muutokset keskijänniteliittymäksi tehdään uuden liittymän periaatteiden mukaisesti. Liittymien muutoksien yhteydessä on syytä tarkastella liittymän elinkaari ja uusia käyttöiän loppupuolella olevat sähköjärjestelmän osat. 

Keskijänniteliittymän hinta koostuu välittömistä verkonrakennuskustannuksista ja kapasiteettivarausmaksusta. Keskijänniteliittymän suurentamisesta veloitetaan välittömät verkon laajennuskustannukset sekä uuden ja vanhan liittymistehon väliseen eroon perustuva kapasiteettivarausmaksu. Jännitetason muutoksen yhteydessä hyvitetään pienjänniteliittymän liittymisoikeus ampeerikokoa vastaavana tehona.

Keskijänniteliittymän käyttöönotto

Liittymä rakennetaan liitettävyystarkastelun perusteella ja liittymissopimuksen solmimisen jälkeen. Rakentamisaikataulu tulee sovittaa rakennushankkeeseen sopivaksi.

Asiakkaan vastuulla on liittymän rakentaminen liittämiskohdasta eteenpäin omalle kojeistolle. Caruna rakennuttaa oman 20 kV verkon ja kytkemön verkonrakennuskumppaneillaan, jotka tekevät kohteisiin tarkemmat toteutussuunnitelmat yhdessä asiakkaan kanssa. Carunan urakoitsija kytkee asiakkaan liittymisjohdon Carunan kytkemölle tai sähköasemalle. Asiakkaan 20 kV liittymisjohdon eristysvastusmittaus ja maadoitusten jatkuvuusmittaus tulee tehdä yhteistyössä Carunan edustajan kanssa ennen liittymän käyttöönottoa.

Asiakkaan sähköurakoitsija tilaa liittymän käyttöönoton (liittymiskennoihin ja liittymiskaapeliin kytketään jännite) yleistietolomakkeella, joka löytyy Carunan nettisivuilta.

Asiakkaan tulee toimittaa Carunalle ennen liittymän käyttöönottoa seuraavat dokumentit: 

  • Yleistietolomake
  • Käytönjohtajan nimi ja yhteystiedot (puhelin ja sähköposti)
  • Asiakkaan liittymispisteen jännitetason sähköverkon lopullinen pääkaavio (sisältäen johtotyypit ja -pituudet sekä laitetunnukset) sekä sijaintitiedot.
  • Asiakkaan 20 kV laitteistojen käyttöönottotarkastus- ja koestuspöytäkirjat
  • Relekoestuspöytäkirjat, jos laitteistoa suojaa releohjattu katkaisija
  • Reitti-/lukitusohje, josta selviää mahdollisten avainsäilöjen yms. sijainnit
  • Selvitys asiakkaan sähköverkon tuottamasta maasulkuvirrasta ja sen kompensoinnista
Liittymän käyttötoiminta ja suojaus

Liittämiskohta määrittää omistus- ja vastuurajan asiakkaan ja Carunan välillä. Liittämiskohdan takaiset johdot, kaapelit ja laitteet kuuluvat asiakkaan kunnossapito- ja viankorjausvastuulle.

Asiakkaan omistamien komponenttien (esim. kaapelipääte) huolto- ja korjaustoimenpiteet Carunan sähköverkon kohteilla on suoritettava Carunan hyväksymän ja perehdyttämän urakoitsijan toimesta soveltuvin tarvikkein. Ennen toimenpiteitä asiakkaan tulee varmistaa, että sähkötyöt voidaan suorittaa turvallisuusmääräysten mukaisesti ja että työstä on sovittu Carunan kanssa.

Carunan omistamien sähköverkon kohteiden huoltojen ja koestusten vaatimista keskeytyksistä sovitaan ennakkoon asiakkaan kanssa.

Tarkemmat ohjeet käyttötoiminnasta löytyvät alla olevasta liitteestä.

Tutustu käyttötoimintaan
Reaaliaikatiedonvaihto

Reaaliaikaisen tiedonvaihdon vaatimukset perustuvat Fingridin järjestelmäteknisiin vaatimuksiin sekä Carunan tarpeisiin verkon valvonnassa ja hallinnassa. Reaaliaikaisen tiedonvaihdon vaatimukset koskevat kaikkia keskijännite- ja suurjänniteverkkoon liittyviä asiakkaita.

Lisätietoa reaaliaikatiedonvaihdosta löytyy alla olevasta linkistä.

Lue lisää reaaliaikatiedonvaihdosta
Keskeytyksen tilaaminen

Jos asiakasmuuntamolle tarvitaan keskeytys, se tilataan Carunalta vähintään kuusi työpäivää ennen suunniteltua keskeytysajankohtaa. Caruna vastaa jakeluverkon kytkentätilanteen hallinnasta, sekä tekee tarvittavat kytkennät kytkemöllä ja sähköasemalla, joihin asiakkaan liittymä on kytketty.

Keskeytyksen voi tilata yleistietolomakkeella tai lähettämällä keskeytyspyyntölomake sähköpostilla osoitteeseen kytkennat@caruna.fi. Kirjaa sähköpostin aihekenttään seuraavat tiedot: Kunta, Keskijänniteliittymän keskeytys, asiakkaan nimi ja keskeytyksen päivämäärä.

Tarkemmat ohjeet keskeytyksien tilaamisesta löytyvät KJ- ja SJ-liittymän käyttötoiminta -tiedostosta.

Siirry yleistietolomakkeelle
Takamittaukset

Jos KJ-liittymän takana on useampi mittaus, tulee mittaukset toteuttaa pääsääntöisesti alamittauksina (eli mittauksina, joiden kulutus ei sisälly liittymän pääkäyttöpaikan mittaukseen). Tällöin päämittauksessa ei näy alamittausten kulutus eikä alamittauksia huomioida asiakkaan päämittauksessa.

Keskijänniteliittymän keskijännitepuolella sijaitsee vain yksi verkkoyhtiön mittari, joka sijaitsee uusilla liittymillä asiakkaan kojeistossa. Energiamittauksen osalta noudatetaan Carunan energiamittausohjetta.

Takamittauksissa asiakas vastaa tarvittavista keskusmuutoksista sekä johdotuksista ja alamittarit sijoitetaan aina keskijänniteliittymän pienjännitepuolelle. Erityisesti tulee varmistaa, että:

  • Pienjänniteliittymien mittaukset ovat kukin oman nousujohtonsa perässä
  • Pienjänniteliittymien mittaukset eivät saa olla peräkkäin
  • Mittarit tulee sijoittaa johdonmukaisesti rapuittain tai kerroksittain aina samaan paikkaan, elleivät ne sijaitse kaikki samassa tilassa
  • Verkonhaltijalla tulee olla mahdollisuus katkaista kukin sähkönkäyttöpaikka yksittäin, ilman että katkaisu vaikuttaa muihin asiakkaisiin
  • Takamittausasiakkaille tehdään sulakekoon mukainen verkkosopimus. Päämittauksista vähennetään takamittauksen kulutus. Jos loistehomaksu on laskutettava komponentti takamittauksen asiakkaalla, vähennetään loistehot päämittauksesta.
Lisätietoa epäsuorasta mittauksesta