Uutishuone
Limit search
“Seuraava buumi ovat akut” - yritykset miettivät aiempaa enemmän energiaratkaisujaan
Viime talven puhe energiakriisistä ja sähköpulasta on saanut monet kunnat ja yritykset pohtimaan sähkönkäyttöään. Sähkönjakeluyhtiö Caruna rakensi sähköliittymän tuusulalaiselle logistiikkahallille, jossa on 2,5 megawatin akku, omat aurinkopaneelit sekä latausratkaisuja sähkörekoille.

Julkinen liikenne sähköistyy vauhdilla – Hyvinkäältä Hankoon matkustetaan jatkossa sähköjunalla
Suomi sähköistyy vauhdilla. Sähköautojen lisäksi julkiset kulkuvälineet luopuvat polttoaineesta. Hyvinkään ja Hangon välinen junarata muuttuu sähköiseksi seuraavan parin vuoden aikana, ja pian kaikki Etelä-Suomen pitkät rataosat ovat sähköisiä.

Sähköautobuumi ei ole ohi – lataukselle tarvitaan nyt isompia liittymiä
Sähköauton latauspisteitä pystytetään entistä enemmän huoltoasemille ja ruokakauppoihin. Sähkönjakeluyhtiö Carunalle tulee kasvavissa määrin kyselyitä sähköliittymistä, joita otetaan sähköautojen latauspisteitä varten. Liittymien koko on kasvanut, mikä kertoo suuremmista ja nopeammista latauspaikoista.

Fiksumpi sähköverkko rajaa sähkökatkoja itse – Carunan pilotti toteutetaan 12 kunnassa, jossa seuraava myrsky aiheuttaa lyhyempiä katkoja
Tulevaisuudessa sähkökatkot lyhenevät ja toimitusvarmuus paranee, kun sähköverkkoon lisätään älyä Carunan uudessa projektissa. Kokeilut tehdään sähköverkkoon vaiheittain. Kevään 2023 pilotissa on mukana 12 sähköasemaa 12 kunnasta.

Sähköverkon rakentamistavalla voidaan vähentää ja lyhentää sähkökatkoja – uudella älyllä sähköt palautetaan jopa sekunneissa
Sähkön toimitusvarmuus ei riipu vain energian saatavuudesta, vaan myös sähköverkon kunnosta ja jatkuvasta kehitystyöstä. Viime vuosina Carunan sähköverkon kehitykseen on tullut paljon uudenlaista älyä, minkä ansiosta sähkökatkoja on aiempaa vähemmän, ja ne ovat myös kestoltaan lyhyempiä.

Lippulaivan kaupunkikeskus on esimerkki älykkäästä energiankäytöstä
Vuosi sitten Espoonlahteen valmistui kauppa- ja lähipalveluiden keskus Lippulaiva. Lippulaivassa energiaratkaisut ja vastuullisuus on otettu vakavasti: rakennus on energiakäytön puolesta hiilineutraali, kauppakeskus lämpiää ja jäähtyy rakennuksen alla pöhisevällä geoenergialla, ja rakentamisvaiheessa on investoitu älykkäisiin energiaratkaisuihin.

Aurinkovoimahankkeiden lisääntyminen näkyy erityisesti Lounais-Suomessa: liitettävyyskyselyitä tulee Carunalle päivittäin
Hankekehittäjät ja maanomistajat kyselevät nyt aktiivisesti eri kokoisille aurinkovoimaloille alustavia sähköliittymiä. Carunan verkkoalueella määrällisesti eniten liitettävyyskyselyitä tulee Lounais-Suomessa. Suurin osa kyselyistä on teollisen kokoluokan aurinkovoimahankkeita – isoimmat hankkeet ovat jopa satoja megawatteja.

Kuka voi olla energiantuottaja?
Energian hinnoista ja lähteistä käydään vilkasta keskustelua, kun uutisotsikot täyttyvät energiakriisin vaikutuksista. Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto kertoo, kuka Suomessa voi toimia energiantuottajana ja millä ehdoilla.

Sinimäen sähköasema Espoossa on esimerkki vastuullisesta rakentamisesta
Sähkönjakeluyhtiö Caruna rakentaa Espoon Sinimäkeen uutta sähköasemaa, jolla mahdollistetaan Espoon kasvava sähkönkulutus ja tuetaan hiilineutraalin Espoon strategiaa. Sinimäen sähköaseman verkkokomponenttien ja muiden rakennusmateriaalien vastuullisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tuotteiden elinkaaren lopussa metallit pystytään kierrättämään noin 90 prosenttisesti.

Selviämmekö energiamurroksesta? Mikan työtä on ennustaa tulevaisuutta
Nuorena Mika Suomi kasasi hampurilaisia pikaruokaravintolassa ja haaveili ammattiurheilijan urasta. Nykyisin hän on yksi Carunan kolmesta innovaatiopäälliköstä. Hänen työtään on ennustaa tulevaisuutta. Millaista on olla töissä Carunalla?

Sivutus