Carunan tietojohtaja Laura vastaa sähkötalon datasta

Artikkeli
Carunan tietojohtaja Laura Liljander.
Carunan tietojohtaja Laura Liljanderilla on missio. Hän haluaa, että Carunan kaikki tavoitteet ja päätökset pohjataan tietoon. Tietojohtaja vastaa nimensä mukaisesti tiedosta – eli siitä, että tekemisen keskiössä on data.

Laura Liljander on vakuuttunut siitä, että Caruna on modernimpi kuin moni muu yritys. Monessa yrityksessä henkilöstö kokee, ettei johdossa ole ketään, jonka kanssa voisi riittävällä tasolla keskustella datasta.  

“Usein johdolta tulee ideoita etenkin tekoälyn käytöstä, joten talossa on hyvä olla joku, jonka tavoitteena on viedä asioita eteenpäin käytännössä”, Liljander sanoo.  

Tätä tekee Carunan tietojohtaja.

Data on kaikkien carunalaisten asia

Liljander nimitettiin Carunan ensimmäiseksi tietojohtajaksi helmikuussa 2022.

Datan hyödyntäminen Carunan strategiassa ei kuitenkaan ole uutta. Datalla johtamiseen on luotu pitkän tähtäimen suunnitelma, josta Liljander vastaa. Suunnitelmat tähän alkoivat jo 2018 analytiikkatyökalujen käyttöönotolla ja datatiimin perustamisella.

Tämän jälkeen Carunalle on luotu arkkitehtuurin johtamisen malli sekä prosessi- ja tiedonomistajuuden mallit - monelle jargonia, mutta Liljanderille arkipäivää.  

Liljanderin datatiimissä on datatieteilijöitä ja datainsinöörejä. Tiimi tarjoaa data- ja analytiikkatyökaluja sekä kyvykkyyksiä, kuten koodaamista ja ennustemalleja.

Liljander lähtee kuitenkin siitä, että data on yhteinen asia.  

“Carunalla ollaan nyt data-asioissa mielenkiintoisessa vaiheessa. Voimme aidosti olla ylpeitä”, Liljander sanoo.

Tietojohtaja johtaa myös tekoälyä

Liljander hyppäsi konsulttimaailmasta Carunalle seitsemän vuotta sitten.  

“Halusin nähdä, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun konsultti on käynyt yrityksessä ja tehnyt suunnitelman. Joskus konsulttina jäin miettimään, että viedäänkö hyvää suunnitelmaa eteenpäin vai lässähtääkö se.”

Tietojohtajan tiimissä asuu myös Carunan tekoälyosaaminen.

Yksi kokeilu, joka on jäänyt käyttöön, on natural language processing eli tekstintunnistusmenetelmä, joka käsittelee asiakkaiden kirjallista palautteita. Myös myrskyjä on ennustettu tekoälyllä.  

“Me halutaan tietenkin kokeilla kaikkea, vaikka kaikki ei jatkokehitykseen päädykään. Juuri pari viikkoa sitten kokosimme talon analytiikkaosaajat päiväksi yhteen toteuttamaan koeversiota verkon kuormitusennustemallista, joka on tärkeä käynnissä olevan energiamurroksen mahdollistamiseksi ”, Liljander sanoo.  

Liljanderin mukaan tietojohtaminen on muutosjohtamista.

“Tässä työssä täytyy olla riittävä tekninen ymmärrys, mutta ennen kaikkea pitää olla taitoa innostaa ihmisiä mukaan”, Liljander sanoo.

Lue lisää