Irtisano liittymä

Sähköliittymä kannattaa irtisanoa, jos et tarvitse sähköä tontilla nyt tai tulevaisuudessa. Ennen irtisanomista on hyvä varmistaa, että tontille ei rakenneta esimerkiksi myynnin yhteydessä uuden omistajan toimesta uudiskohdetta.

Jos tontille tarvitaan sähköliittymä tulevaisuudessa uudestaan, tulee liittymästä tehdä uusi sopimus ja maksaa liittymismaksuhinnastomme mukainen liittymismaksu uudesta liittymästä.

Jos suunnitelmissasi on purkaa kiinteistöllä oleva rakennus, sähköturvallisuuden vuoksi purkutöitä ei saa aloittaa ennen kuin urakoitsijamme on katkaissut liittymältä sähköt eli erottanut liittymän sähkönjakeluverkosta. Rakennuksen purkaminen jännitteisenä on hengenvaarallista ja saattaa aiheuttaa verkon vikatilanteen.

Jos purkutyöllä on kiire, varmista asiakaspalvelustamme mahdollisuus työn pikatoimitukseen (1–3 päivää). Veloitamme pikatoimituksesta palveluhinnastomme mukaisen maksun.

Näin sähköliittymän irtisanominen etenee

1

Onhan sähköliittymä jo nimissäsi?

Vain liittymän omistaja voi irtisanoa sähköliittymän. Voit toimia myös liittymän omistajan valtuutuksella - lisää valtakirja liittymän irtisanomistilaukselle. Jos liittymän omistajatieto ei ole ajan tasalla, ilmoita omistajan muutoksesta helposti Caruna Plussassa.

Ilmoita omistajuuden muutoksesta
2

Tilaa sähköliittymän irtisanominen

Sähköliittymä tarkoittaa tontin sähkönkäyttöoikeutta sekä tontilla fyysisesti sijaitsevaa sähköverkkoa, jonka kautta kiinteistö on liitetty paikallisen sähköverkkoyhtiön verkkoon. Huomioithan, että liittymä on mahdollista myös siirtää väliaikaisesti ylläpitoon, jos tontilla on tulevaisuudessa vielä tarvetta sähköille sähköliittymän kautta.

Jos olet sähköliittymän sijasta irtisanomassa esimerkiksi asunnon sähkösopimusta, olethan yhteydessä sähkönmyyjään.

3

Allekirjoita irtisanomisilmoitus

Lähetämme sinulle irtisanomisilmoituksen allekirjoitettavaksi. Tilaus astuu voimaan allekirjoituksen jälkeen ja työt alkavat.

Kun olemme vastaanottaneet allekirjoitetun sopimuksen, tilaamme liittymän purun yhteistyöurakoitsijaltamme.

4

Kytkemme liittymän irti sähköverkosta ja poistamme mittarin

Yhteistyöurakoitsijamme poistaa sähkömittarin ja katkaisee liittymäsi sähköt noin viikon kuluessa sopimuksen palautumisesta. Urakoitsija varmistaa purun ajankohdan kanssasi. Tarvittaessa urakoitsijamme purkaa myös sähköverkkoa.

5

Liittymä on irtisanottu

Perusmaksu ja kulutettu energia veloitetaan mittarin poistoon saakka. Palautamme mahdollisen palautuskelpoisen liittymismaksun osan, josta on vähennetty liittymän purkukulut. Purkukulut ovat enintään 180 euroa tapauksissa, joissa irtisanottava liittymä on enintään 3x63 ampeeria ja purettava johtopituus on enintään 200 metriä. Muissa tapauksissa purkukulut määritellään tapauskohtaisesti sähköverkon todellisten purkukustannusten perusteella.

Purkukulut vähennetään palautuskelpoisesta liittymismaksusta purkukustannuksina kokonaisuudessaan tai palautettavaan liittymismaksuun saakka. Purkukulua ei peritä, mikäli liittymällä ei ole palautuskelpoisia liittymismaksuja.

Kysymyksiä ja vastauksia sähköliittymän irtisanomisesta

Tuleeko liittymän purkamisesta maksua?

Veloitamme perusmaksun ja kulutetusta energiasta mittarin poistoon saakka. Liittymän purusta ei tule kustannuksia.

Mahdollinen palautuskelpoinen liittymismaksu ja purkukustannukset selviävät liittymissopimuksella. Jos liittymällä on palautuskelpoista liittymismaksua, palautamme liittymän purun yhteydessä liittymismaksun osan, josta on vähennetty liittymän purkukulut.

Purkukustannukset eivät voi ylittää palautuskelpoista liittymismaksua.

Esimerkki:
Palautuskelpoinen liittymismaksu 3x25 ampeerin liittymällä on 200 euroa, josta vähennetään 180 euroa. Liittymän omistajalle palautetaan purun jälkeen 20 euroa. Jos palautuskelpoista liittymismaksua ei ole, ei tule purkukustannuksiakaan.

Sähköliittymän omistaa kuolinpesä. Tarvitseeko tämä huomioida jotenkin? 

Tarvitsemme irtisanomisen tilaukselle otteen perunkirjasta osakkaista ja jokaisen osakkaan tulee allekirjoittaa irtisanomisilmoitus.

Jos yksi henkilö hoitaa kuolinpesän asioita, tulee tilauksella toimittaa perunkirjan lisäksi valtakirja, jolla osakkaat valtuuttavat henkilön hoitamaan liittymän irtisanomisen tilaamisen ja tarvittaessa allekirjoittamaan liittymän purkusopimuksen heidän puolestaan. Liitä valtakirja ja ote perunkirjasta purkutilauksen liitteeksi.

Haluan päättää sähkösopimuksen. Täytänkö liittymän purkulomakkeen, jotta Carunan sopimus päättyy?

Olethan tarkkana, sillä sähköliittymän purku ja sähkösopimuksen päättäminen ovat kaksi eri asiaa!

  • Sähköliittymän purku tarkoittaa koko sähkönkäyttöoikeuden poistamista ja sähkömittarin tai sähkömittareiden fyysistä poistoa kiinteistöltä. 
  • Sähkösopimuksen päättäminen onnistuu sähkönmyyjäsi kautta, joten ole heihin yhteydessä. Saamme tiedon sopimuksesi päättymisestä automaattisesti sähkönmyyjältä, ja sähkönsiirron laskutus Carunan kanssa päättyy samana päivänä.