Sähköpula - Mitä se tarkoittaa ja miten varaudun?

Sähköä on koko ajan tuotettava yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkön kulutusta. Tällöin kulutusta joudutaan rajoittamaan katkaisemalla sähkönjakelu hetkellisesti.

Sähköpulatilanteen voi aiheuttaa ennustetun sähkön tuotannon tai tuonnin riittämättömyyden ennustettuun kulutukseen tai tuotantoon sekä suurjännitteisen jakeluverkon vakava tai useampi samanaikainen vakava vika.

Sähköpulatilanteita tai kohotettuja sähköpulan riskejä on Suomessa harvoin, mutta siitä keskustellaan paljon eri foorumeissa turvallisuuspoliittisesta tilanteesta johtuen. 

Caruna on varautunut sähköpulatilanteisiin varautumis- ja valmiussuunnitelmilla. Suomessa sähköpulatilanteiden hallintaa koordinoi kantaverkkoyhtiö Fingrid yhdessä pohjoismaisten järjestelmävastaavien kanssa.

Jos sähköjä joudutaan katkaisemaan, katkot eivät koske yhteiskunnan kaikkien kriittisimpiä toimintoja kuten sairaaloita ja merkittäviä sähköntuotantolaitoksia. Emme kuitenkaan voi taata, että kaikissa kriittiseksi nähdyissä kohteissa voidaan pitää sähköt päällä sähköpulatilanteessa. Siksi onkin tärkeää, että kyseisten toimintojen varajärjestelyitä mietitään etukäteen kuten normaalinkin, esimerkiksi myrskystä johtuvan, sähkökatkon varalta.

Miten voin pienentää sähköpulan riskiä?

Voit vaikuttaa omalta osaltasi tarkkailemalla omaa sähkön käyttöäsi ja käyttämällä sähköä säästeliäästi. Kulutusta kannattaa välttää silloin, kun sähkönkulutus on suurinta koko maassa: arkipäivisin aamulla ja iltapäivällä erityisesti talvella.

Suomalaisissa kodeissa eniten sähköä kuluttavat kodinkoneet, saunominen ja valaistus. Sähkölämmitteisissä pientaloissa eniten sähköä kuluttaa kodin ja veden lämmitys sähköllä. Säästöä saa säätämällä lämpötilaa hieman alaspäin.

1

Aloita sähkönkulutuksen seuranta

Sähkönkulutusta on helppo pienentää omia toimintatapoja muuttamalla, kun oma sähkönkäyttötapa on tullut tutuksi. Siinä auttaa oman kulutuksen säännöllinen seuranta Caruna Plussan sähkönseurannassa.

Siirry sähkönseurantaan
2

Hyödynnä kuormanohjauspalvelua

Kuormaohjauspalvelun avulla voit itse muuttaa laitteiden kytkentäaikoja halvimmille tunneille asumismukavuudesta tinkimättä. Myös sähköauton voi laittaa lataukseen yön tunneilla kuormanohjauksen avulla.

Hyödyt kuormanohjauksesta erityisesti, jos sinulla on pörssisähkö - sinulla on mahdollisuus merkittäviin kustannussäästöihin. 

Tutustu kuormanohjauspalveluun
3

Tilaa viestit sähkökatkoista ja seuraa mediaa

Jos sähkönjakelua rajoitetaan, pyrimme ilmoittamaan siitä sekä tekstiviestillä että nettisivullamme. Sinun kannattaa seurata myös uutisia sekä Työ- ja elinkeinoministeriön ja kantaverkkoyhtiö Fingridin tiedotusta.

Omat yhteystiedot kannattaa pitää aina ajan tasalla Sähkövahti-palvelussa.

Kirjaudu Sähkövahtiin
4

Varaudu sähköpulasta johtuvaan sähkökatkoon

Sähköt voivat katketa muutenkin kuin sähköpulatilanteessa. Etukäteen kannattaa varautua etenkin, jos taloudessasi on vanhuksia tai pieniä lapsia. 

Jos sinulta on katkaistu sähköt sähköpulan vuoksi, tärkeintä on säilyttää maltti ja odottaa, että sähköt jälleen palautuvat. Katko kestää noin kaksi tuntia kerrallaan ja se voi toistua muutaman kerran.

Tutustu varautumisohjeisiin

Kysymyksiä ja vastauksia

Miksi sähkönjakelua voidaan joutua rajoittamaan?

Sähköpulatilanteessa sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkön kulutusta.

Kun tuotantoa on taas yhtä paljon kuin kulutusta, sähköpula päättyy ja asiakkaiden sähkönjakelu palautetaan normaaliksi Fingridin ohjeiden mukaan

Sähköpulatilanteessa asiakkaiden sähköjen katkaisu on viimeinen keino tilanteen tasapainottamiseksi. 

Koskeeko rajoittaminen kaikkia Carunan asiakkaita?

Kyllä, mutta yhteiskunnan toiminnan varmistamisen kannalta kriittisiltä asiakkailta (kuten sairaalat) sähköjä ei katkaista.

Mahdolliset sähkökatkot ovat pituudeltaan kaksi tuntia per asiakas ja katkoja kierrätetään. Caruna katkaisee sähköt kantaverkkoyhtiön pyynnöstä. Katkojen tarkoituksena on varmistaa, ettei koko Suomen sähköverkosta katkea sähköt.

Mistä tiedän, milloin sähkökatko koskee minua?

Olet varmasti kuullut asiasta tiedotusvälineiden kautta, sillä viranomaiset tiedottavat asiasta laajasti. 

Omille asiakkaillemme pyrimme ilmoittamaan sähköjen katkaisuista ennakkoon tekstiviestillä ja nettisivullamme. Saat viestin, kun sähköt katkeavat ja kun ne jälleen toimivat. Jotta viesti tulee sinulle perille, niin sinun kannattaa pitää yhteystietosi aina ajan tasalla.

Joskus viestin lähettäminen ei ole mahdollista, sillä tieto rajoittamisesta voi tulla Carunallekin erittäin lyhyellä varoitusajalla. Jos sähköt katkeavat, tilannetta voi seurata häiriökartaltamme.

Tarkista yhteystietosi
Kannattaisiko minun hankkia aggregaatti?

Oman toiminnan kriittisyys kannattaa huomioida. Normaali kotitalous ei ehkä tarvitse varautumista. Tietokone ja modeemi eivät toimi, eli jos nämä ovat välttämättömiä niin yksittäisen laitteenkin voi varmistaa.

Eläintilallisten ja sähkönsaannista kriittisten tuotantotoimijoiden kannattaa erityisesti miettiä varautumista. 

Lue varavoiman käytöstä
Voiko aurinkopaneeleilla tuottaa sähköä, jos sähköt katkeavat?

Sähköturvallisuuden vuoksi aurinkovoimala (ilman akustoa) kytkeytyy automaattisesti pois päältä sähkökatkon alkaessa ja takaisin päälle katkon jälkeen. Näin ollen aurinkopaneeleista ei valitettavasti ole sähkökatkon aikana hyötyä.