Ilmoita liittymän omistajan vaihdosta

Liittymän uuden omistajan tulee ilmoittaa omistajuuden muutoksesta Carunalle.

Kun omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon omistaja vaihtuu, yleensä myös sähköliittymä vaihtaa omistajaa. Sähköliittymä on irtainta omaisuutta, joka ei siirry kiinteistön uudelle omistajalle automaattisesti. Helpoin tapa huolehtia liittymän omistajuuden muutoksesta on kirjata se kiinteistön kauppakirjaan tai muuhun muutostilanteen asiakirjaan.

Liittymän uuden omistajan pitää ilmoittaa omistajuuden muutoksesta Carunalle erikseen, sillä tieto kaupanteosta tai kauppakirjasta ei tule meille automaattisesti. Tee ilmoitus mahdollisimman pian kiinteistökaupan jälkeen näppärästi lomakkeella. Muista myös tehdä sähkösopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa.

Sähköliittymä tarkoittaa tontin sähkönkäyttöoikeutta sekä tontilla fyysisesti sijaitsevaa sähköverkkoa, jonka kautta kiinteistö on liitetty paikallisen sähköverkkoyhtiön verkkoon. Jos olet sähköliittymän sijasta tekemässä muutoksia sähkösopimukseen, olethan yhteydessä sähkönmyyjään.

Ilmoita liittymän omistajanmuutoksesta

Näin sähköliittymän omistajanmuutos etenee

1

Huolehdi liittymän omistajuuden siirrosta kirjaamalla se kauppakirjaan tai muuhun luovutuskirjaan

Kiinteistön vaihtaessa omistajaa tulee sähköliittymän siirtymisestä uudelle omistajalle sekä siirtymisen ehdoista mainita erikseen muutostilanteen asiakirjassa, esimerkiksi kauppakirjassa tai perinnönjakokirjassa.

2

Tee sähkösopimus sähkönmyyjän kanssa

Muista varmistaa sähkön saanti uuteen kiinteistöön, ja tee sähkösopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Voit vertailla sähkönmyyjiä esimerkiksi Energiaviraston palvelussa sahkonhinta.fi.

3

Ilmoita omistajuuden muutoksesta Carunalle

Lähetämme sinulle liittymän omistajuuden siirrosta sopimusvahvistuksen postitse. Vahvistuksella kerromme liittymän tiedot ja vahvistamme siirron ajankohdan.

Lomakkeella vakuutat olevasi sähköliittymän oikea omistaja. Sinun on tarvittaessa todistettava liittymän siirtyminen omistukseesi kauppakirjalla tai muulla asiakirjalla. Jos myöhemmin tulisi ilmi, että sähköliittymän omistaa toinen henkilö, liittymän siirto sinulle perutaan ja liittymän saa sen todellinen omistaja.

Kysymyksiä ja vastauksia sähköliittymän omistajanvaihdoksesta

Laskut ovat aina tulleet perille, miten liittymän omistus voi olla eri henkilöllä?

Sähkösopimus ja sähköliittymän omistus ovat kaksi eri asiaa. Kun teet sähkösopimuksen valitsemasi sähkönmyyjän kanssa, sähkön verkkopalvelusopimus Carunan kanssa astuu voimaan automaattisesti. Sähkönmyyjä laskuttaa sähkönmyynnistä ja Caruna sähkönsiirrosta eli verkkopalvelusta.

Sähköliittymä on irtainta omaisuutta, joka ei siirry automaattisesti kiinteistön mukana ja josta ei ole jatkuvaa laskutusta kuten kulutuksesta. Sähköliittymän uuden omistajan tulee ilmoittaa sähkönsiirtoyhtiölle omistajanvaihdosta, sillä emme saa tietoa kaupanteosta automaattisesti. Sähköliittymän omistajalla on oikeus saada sähköliittymää koskevia tietoja ja tehdä sähköliittymään muutoksia, kuten suurentaa sähköliittymää.

Pitääkö minun toimittaa Carunalle muutosasiakirja, esimerkiksi kauppakirja tai perunkirja?

Henkilöasiakas

Omistajanvaihtolomakkeella vakuutat liittymän omistajan tai omistajien oikeellisuuden. Kirjallinen dokumentti liittymän siirtymisestä tulee olla olemassa, ja jos kysymme sitä, tulee asiakkaan se meille toimittaa. Jos sähköliittymä siirtyy perikunnan omistukseen, tulee omistajanvaihtolomakkeelle liittää kopio esimerkiksi perunkirjasta tai muusta omistajuuden muutoksen asiakirjasta.

Yritysasiakas

Jos sähköliittymä siirtyy yrityksen nimiin, on liittymän omistajanvaihdon edellytys, että omistajanvaihtolomakkeella on liitteenä kopio kauppakirjasta tai muusta omistajuuden muutoksen asiakirjasta. 

Voitteko kertoa, kenen omistuksessa liittymä on tiedoissanne?

Emme valitettavasti saa luovuttaa asiakas- tai sopimustietoja kolmannelle osapuolelle. Vastuu mahdollisesti liittymän omistajuuden selvityksestä ja tarvittavien dokumenttien laatimisesta on asiakkaalla.

Muutimme paritaloon, pitäisikö liittymän omistus olla meillä ja naapurilla yhteisesti?

Tarkista, miten kauppakirjaan tai muutosasiakirjaan on merkitty sähköliittymän ja irtaimen omaisuuden siirtyminen. Liittymän omistajuus on aina tapauskohtainen.

Sähköliittymän voi omistaa joko yksi taho, molempien asuntojen omistajat tai asunto-osakeyhtiö. Omistajanvaihtolomakkeella ilmoitetaan kaikkien omistajien henkilötiedot tai asunto-osakeyhtiön tiedot.