Jakeluverkkoinvestoinnit mahdollistavat puhtaan siirtymän ja toimitusvarmuuden
Suomessa on käynnissä ennennäkemätön energiamurros, kun siirrymme fossiilisista puhtaisiin energialähteisiin. Sähkönjakeluverkot ja niiden kehittäminen ovat tämän puhtaan siirtymän ytimessä. Jakeluverkkojen investointitarve on noin 1,2 miljardia euroa vuodessa, mistä Carunan osuus on noin 200 miljoonaa.
Sähköistyvä yhteiskunta
Yhteiskunnasta tulee nykyistäkin riippuvaisempi sähköstä päästöjen vähentämisen ja digitalisoitumisen myötä.
Uusiutuva sähköntuotanto
Kasvava sähkön kysyntä katetaan uusiutuvalla energialla, ja se vaatii valtavia investointeja sähköjärjestelmään. Kasvavan kysynnän vuoksi sähkön tuotantoa on lisättävä lähivuosina voimakkaasti, ja sähkön tuotantokapasiteetin on yli kaksinkertaistuttava nykyisestä. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet rakentaa puhdasta sähköntuotantoa, varsinkin tuuli- ja aurinkovoimaa. Rakentaminen vie kuitenkin aikansa. Lupaprosessit ja kuntakohtaiset vaatimukset voivat viivästyttää rakentamista vuosilla.
Osallistuva asiakas
Sähköä ei voi varastoida suuria määriä. Tämä aiheuttaa hintavaihtelua, jonka tasapainottamiseksi tarvitaan kipeästi joustoja
Sähköautot
Älykäs sähköauton lataus tuo säästöjä kuluttajalle ja tasapainottaa sähköjärjestelmää.
Sähköistyvä lämmitys
Lämmitys sähköistyy vauhdilla - vaatii investointeja jakeluverkkoihin.
Tulevaisuuden verkkoyhtiö
Tulevaisuuden verkkoyhtiö tarjoaa monipuolisia palveluita ja alustan energiamurroksen toteuttamiseen.
Sähkönjakelun investointikyvystä huolehtiminen on avainasemassa energiamurroksen mahdollistamisessa ja huoltovarmuuden turvaamisessa.
On keskeistä, että Energiavirasto tekee muutoksia verkkoyhtiöiden luonnollista monopolia ohjaavaan valvontamalliin, jotta investoinnit pystytään toteuttamaan. Jakeluverkon rakentamista on edistettävä, ja kustannustehokkaat joustoratkaisut on sallittava luotettavan sähkönjakelun ylläpitämiseksi.