Miksi kahvit on keittämättä? Havainnointipalvelu HOWZ tuo turvaa ikäihmisten ja heidän läheistensä arkeen

Artikkeli
Mummolla on tarkat rutiinit. Aamu ei lähde käyntiin ilman kahvia, ja iltapäiväkahvit juodaan tasan kello 14 - satoi tai paistoi. Jos kahvinkeitin ei mene päälle, saattaa se olla merkki siitä, että jokin on vialla. Kuusamossa on nyt mahdollista kokeilla uutta havainnointijärjestelmää, joka kertoo lähiomaisille, että mummo liikkuu kotona tavalliseen tapaansa ja että kahvipannu lämpenee. Mummolla on siis kaikki hyvin.

Kuusamossa asutaan usein kaukana omaisista. Se herättää helposti huolta ikäihmisten voinnista, vaikka he pärjäisivät kotonaan oikein hyvin. HOWZ on tarkoitettu juuri heille, jotka elävät yksin, mutta eivät vielä käytä kotihoidon palveluita. Omaisten ei aina ole mahdollista vierailla läheistensä luona päivittäin. Silloin havainnointijärjestelmä tuo turvaa ja mielenrauhaa sekä omaisille että ikäihmisille itselleen.

- Omaisten on helppo reagoida, jos läheisen kodissa on ollut tavallista vähemmän liikehdintää, sanoo Susanna Veteläinen Kuusamon kaupungilta. 

Kaupungin kotihoidolla on hyviä kokemuksia etäpalveluista. Kuusamossa on jo vuoden ajan hyödynnetty helppokäyttöistä etävideopalvelua, josta asiakkaat ovat antaneet hyvää palautetta. Hoitaja soittaa asiakkaalle päivittäin. Kuvayhteys avautuu automaattisesti tabletille.

- Olemme huomanneet, että ohjaus on jopa tehokkaampaa, kun asiakas tekee itse. Kotikäynneillä saattaa mennä ylipalvelemiseksi, joten etäyhteys pitää varmasti asiakkaan aktiivisena, Veteläinen toteaa.

Kahden vuoden ilmainen kokeilu mobiilisovelluksen kautta

HOWZ toimii hienovaraisesti elämän taustatukena. Asukkaalta itseltään se ei vaadi mitään. Ikäihmisen kotiin asennetaan sensoreita, joissa on liiketunnistin, ovihälytin ja sähköpistorasian tunnistin. Sensorien saaman tiedon avulla omaiset voivat älypuhelimen sovelluksen kautta varmistaa, että kodissa esimerkiksi laitetaan ruokaa tai keitetään kahvia normaalisti ja että vanhus käy ulkona ja myös palaa kotiin. Sovellus ilmoittaa myös, mikäli sähköt ovat poikki. Järjestelmä vaatii toimiakseen ainoastaan nettiyhteyden.

Palvelu perustuu liiketunnistimiin ja älykkäisiin sensoreihin, ei kameroihin, joten se kunnioittaa yksityisyyttä ja itsenäisyyttä. Laitteisto tunnistaa ja hälyttää omaisen puhelimeen push-viestien kautta vain silloin, kun rutiineihin tulee muutoksia.

Caruna haluaa mahdollistaa uusia digitaalisia ratkaisuja asiakkaiden arjen helpottamiseksi

Caruna on lahjoittanut Kuusamolle 20 laitetta pilottikokeilua varten. Näin halutaan mahdollistaa ikäihmisten huoletonta asumista kotona ja tukea kuntia niiden vanhustenhuoltotyössä. Etäyhteydet säästävät hoitajien aikaa, joten kotikäynnit voi kohdentaa tehokkaasti juuri sinne, missä niitä tarvitaan.

- Caruna haluaa mahdollistaa asiakkailleen uusia, digitaalisia ratkaisuja. Nykyaikainen sähköverkko palvelee myös haja-asutusalueiden asukkaita täysin uudella tavalla. Vanhustenhuoltoon kaivataan ratkaisuja, joiden avulla saadaan tietoa siitä, että yksin asuvien ikäihmisten kodeissa on normaalia liikehtimistä päivittäin, sanoo Carunan avainasiakaspäällikkö Petri Parviainen.

Näin HOWZ toimii

  • Palvelua pilotoidaan tällä hetkellä Salossa, Kuusamossa, Alavudella, Ulvilassa. Jos olet kiinnostunut kokeilemaan palvelua, ota yhteyttä kuntasi kotihoitoon. Käyttäjä tekee sopimuksen laitetoimittaja HOWZin kanssa, mutta palvelu ei maksa mitään ja se on voimassa 24 kk.
  • Kun käyttäjän kodissa on toimiva nettiyhteys, siihen liitetään keskusyksikkö, liiketunnistimet ja älypistoke. HOWZ-laitteisto oppii noin viikossa tunnistamaan asukkaan arkirutiinit eli esimerkiksi mihin aikaan henkilö nousee ylös sängystä ja menee nukkumaan. Lähiomainen voi kännykän HOWZ-mobiilisovelluksen kautta seurata, onko omainen liikehtinyt normaalisti päivän aikana. Sovellus hälyttää lähiomaiselle poikkeamista, eli jos omaisen asunnossa ei ole havaittu normaalia liikkumista, apua voidaan saada paikalle nopeammin.
  • Palvelun teknisestä tuesta, laitelogistiikasta sekä mobiilisovelluksesta vastaa laitteiden Suomen maahantuoja ​FSM Group,  ​www.fsm.fi. HOWZ-palvelulla on maahantuojan sivustolla www.howz.fi palveluosio. HOWZ.fi sivustolta löytyvät muun muassa käyttöohjeet ja ohjevideot. 
HOWZ-havainnointijärjestelmä ja mobiilisovellus

Lue lisää