Miten sähköauto toimii talvella?
Ei huolta. Sähköauto kyntää hankea siinä missä polttomoottorilla varustettu menopelikin. Muutama asia kannattaa kuitenkin huomioida.
Ensimmäinen on se, että kylmä sää saattaa hidastaa akun latautumista. Osa energiasta menee akun tai auton lämmitykseen. Tavallisessa yön ylittävässä latauksessa ero ei tunnu, mutta pikalataukseen turvautuvan kannattaa ennakoida pakkasten vaikutusta akun lataamisen aloituksessa.
Karkeana nyrkkisääntönä voi pitää, että kovilla pakkasilla akun tavallisesta kapasiteetista on käytössä noin kaksi kolmasosaa. Tärkeintä toki on se, miten akun sähköä käyttää.
Näin maksimoit sähköauton akun keston talviajossa
Sähköautoissa ei tunnetusti ole polttomoottoria. Niinpä se ei tuota myöskään hukkalämpöä, jolla lämmittää autoa. Lämmitys tapahtuu sähköllä, joka taas on pois itse matkanteosta. Siksi moottori ja matkustamo kannattaa mahdollisuuksien mukaan lämmittää jo akkua ladattaessa.
Jos auto seisoo ulkona, fiksu sähköautoilija pukee ylleen lämpimät vaatteet ja lämmittää ohjaamoa mahdollisimman vähän. Useissa sähköautoissa on penkin- ja ratinlämmittimet, jotka lämmittävät tehokkaasti kehon kriittisiä kohtia. Kevättalvella auton voi pysäköidä auringonpaisteeseen, mikä lämmittää matkustamoa kuluttamatta akkua.
Eniten akun kestoon vaikuttaa kuitenkin ajotapa. Kiihdytykset, jarrutukset ja uudet kiihdytykset syövät kilowatteja kuin polttomoottori bensiiniä. Ennakointi ja tasainen ajo lisäävät myös sähköautolla ajettaessa taloudellisuutta sekä turvallisuutta.
Useissa sähköautoissa on myös jonkinlainen akunsäästö- tai ekotila. Sitä kannattaa talvellakin käyttää, kun mielii kertalatauksella mahdollisimman pitkälle.
Tekniikan kehitys on yleisesti autoilijan puolella. Sähköautojen toimintamatkat riittävät nykyään käytännössä valtaosaan matkoista etenkin kaupungeissa.