Sähköasentajat pilkkivät kaapelin korjattavaksi - saaristossa vikojen korjaaminen on haastavaa

Artikkeli
Sähköasentajat pilkkivät kaapelin korjattavaksi - saaristossa vikojen korjaaminen on haastavaa
Suomen edustalla merien pohjalla makaa kymmeniä kilometrejä sähkökaapelia. Kaapeleita vaurioittavat esimerkiksi talven sääolosuhteet, ankkurit ja muut ihmisen aiheuttamat viat. Vian paikantaminen ja korjaaminen meren pohjasta vaatii laitteistoa ja asentajan erityisosaamista, kuten sukeltamista.

Myrskyt aiheuttavat monenlaista vikaa sähköverkolle. Vaikeimpia korjauspaikkoja on saaristo, jonne kulkeminen ja kaluston kuljettaminen etenkin talvella ja kelirikon aikana on haastavaa. Kelirikkoaikana asentajia kuljettavat vikapaikoille ilmatyynyalukset ja hydrokopterit. 

Asentajat pääsivät pilkille Kemiönsaaressa 

Tammikuun puolen välin kovilla pakkasilla meren pohjassa makaava keskijännitekaapeli vaurioitui. Se näkyi kemiönsaarelaisille sähkökatkoina. Neljän hengen sähköasentajaryhmä korjasi kaapelin avannon kautta: jäähän vedettiin sahalla suuri railo. Asentajat nostivat keskijännitekaapelin ankkuria apuna käyttäen jään päälle, jossa se korjattiin palalla uutta kaapelia. 

“Kemiönsaaren tapauksessa vikapaikalle päästiin moottorikelkalla, sillä jää oli tarpeeksi paksua. Kun vikaa hoidetaan keskitalvella, joskus jää saattaa auttaa. Hankalin aika korjata kaapelia merellä on kevättalvi, kun jäät ovat heikot, mutta veneelläkään ei pääse”, sanoo Carunan käyttöpäällikkö Anna Mickelsson

Ensimmäinen haaste merenalaisen kaapelivian korjaamisessa on vikapaikan sijainnin varmistaminen. Kemiönsaarissa vikapaikka löydettiin liikuttamalla jään päällä syöksyaaltogeneraattoria: laite päästää napsumista, joka kertoo, kuinka monen metrin päässä vikapaikka sijaitsee. 

“Kemiönsaaressa oli vaikeat olosuhteet ja paljon hyvää tuuria siinä, että talvella päästiin paikkaan, jossa meri on usein auki. Vuonna 1999 meren pohjaan laskettu kaapeli vikaantui siis juuri oikealla hetkellä”, Mickelsson sanoo. 

Sukeltaja auttaa viankorjauksessa 

Saaristossa syvyyserot voivat olla suuria. Kahden metrin syvyydessä sijaitseva vikapaikka on helpompi korjata kuin kahdenkymmenen metrin syvyydessä sijaitseva. 

Kuten Kemiönsaaressa, usein talvella vikaantunut kaapeli korjataan jäällä. Kesällä kaapeli nostetaan korjattavaksi siihen tarkoitettuun veneeseen.  

Jos vikapaikka paikannetaan 20 metrin syvyyteen, viankorjauksessa voidaan käyttää sukeltajaa, joka etsii vikaantuneen kaapelin ja auttaa nostamaan ja laskemaan sen. 

Sukeltajia käytetään myös silloin, kun kyseessä on vanhanaikainen öljykaapeli, jossa on käytetty eristeenä öljyä. Silloin kaapelin käsittelyssä pitää olla varovainen, ettei mereen päädy öljyä. Nykyään käytetään ympäristölle turvallisempaa metallisuojattua kaapelia. 

Mickelssonin mukaan nykyään saarissa on paljon vapaa-ajan asuntoja, joissa asutaan vuoden ympäri. Aiemmin korjausta voitiin lykätä esimerkiksi kesään, jos saaressa ei asunut talvella ketään.  

“Saaristo on vaikein paikka korjata vikoja, mutta asentajamme tekevät kyllä kaikkensa, että pääsevät vikapaikalle mahdollisimman pian. Ymmärrämme, että asukkaalle aika ilman sähköjä tuntuu pitkältä, mutta lähetämme asentajamme merelle vasta, kun se on täysin turvallista.” 

Lue lisää