“Seuraava buumi ovat akut” - yritykset miettivät aiempaa enemmän energiaratkaisujaan

Artikkeli
Aurinkopaneelit katolla järvimaisemassa
Viime talven puhe energiakriisistä ja sähköpulasta on saanut monet kunnat ja yritykset pohtimaan sähkönkäyttöään. Sähkönjakeluyhtiö Caruna rakensi sähköliittymän tuusulalaiselle logistiikkahallille, jossa on 2,5 megawatin akku, omat aurinkopaneelit sekä latausratkaisuja sähkörekoille.  

Tuusulalaisessa logistiikkakeskuksessa on ajateltu energia-asioita: kattoja ja seiniä peittää yhteensä 3066 aurinkopaneelia, ja yritys käyttää kuljetukseen Suomessa vielä harvinaisia sähkörekkoja. Lisäksi keskuksella on sähkövarastoina akkuja, joita ladataan silloin kun sähkö on edullista, jolloin yritys voi säästää sähkön ollessa kallista. Keskus pystyy lisäksi syöttämään tuottamaansa sähköä verkkoon tilanteessa, jossa oma kulutus on niin pientä, että aurinkovoimaa kannattaa myydä verkkoon.  

Monet yritykset ovat nyt kiinnostuneita akkuratkaisuista. 

“Sähkökatkotilanteessa akut pitävät huolta sähkönsaannista. Lisäksi akut toimivat Fingridin tehoreservissä, jolloin mahdollisessa sähköpulatilanteessa akuilla voidaan syöttää sähköä verkkoon, millä turvataan verkon toimintaa”, Carunan myynti- ja asiakaspäällikkö Joni Kokkonen sanoo. 

Vihreä siirtymä näkyy sähköistymisenä yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla. Arvioiden mukaan sähkönkulutus kasvaa yli 50 % vuoteen 2040 mennessä.  

“Liikenne sähköistyy, ja kyselyitä eri liikennevälineiden latausliitännöistä tulee jatkuvasti. Nyt on vuorossa isompi logistiikka”, Kokkonen sanoo.  

Yritysten sähköntarve kasvaa tulevaisuudessa 

Caruna toimitti Tuusulaan kolme sähköliittymää, joilla mahdollistetaan keskuksen suuri sähköntarve: Logitrin logistiikkakeskuksen aurinkopaneelihankinnat eivät ole pienimmästä päästä, sillä paneelit tuottavat tehoa lähes tuhannen kilowatin edestä. Logistiikkakeskuksessa on lisäksi latauspistokkeet sähkörekalle ja sähkökuorma-autolle.  

Monessa yrityksessä mietitään yritysvastuuta ja vihreää siirtymää. Myös Logitrilla ympäristövastuu oli keskeinen motiivi uudenlaisen teknologian käyttöönottoon. 

“Vähäpäästöisen energian hankkiminen on ollut yhtenä etappina matkallamme fossiilivapauteen. Toki viime talven energiakriisi laittoi ajatteluun uutta motivaatiota, ja sitä kautta hintapiikkeihin ja mahdollisiin sähkökatkoihin piti haarukoida toimintaa ylläpitäviä ratkaisuja”, kertoo Logitrin toimitusjohtaja Jarno Hanhinen.  

Sähkönjakeluyhtiö Carunalle yritysten sähköistyminen näkyy kasvavina kyselymäärinä.  

“Yritykset miettivät akkuratkaisuja nyt enemmän kuin aiemmin. Veikkaan, että akut ovat seuraava buumi, sillä niistä tulee kymmeniä kyselyitä tällä hetkellä. Meidän tehtävämme on tietenkin auttaa asiakkaita parantamaan energiatehokkuuttaan ja siirtymään uusiutuvaan energiaan”, Kokkonen sanoo. 

Lue lisää