Turvallisuus on joukkuelaji

Blogi
Arsi Näkki
Arsi Näkki
HSEQ-päällikkö
Vanha suomalainen sanonta kuuluu: "Meitä on moneen junaan". Jotkut jatkavat sanontaa: "… ja osa jää vielä asemalle". Sanonnat ovat aina sanontoja, mutta kyllä niiden taustalta löytyy myös viisauksia. Meillä Carunassa ollaan myös sitä mieltä, että jokainen on erilainen. Asemalle ei kuitenkaan jätetä ketään. Jokainen on yhtä arvokas.

Erilaisuus on lahja, jota ei kannata jättää pölyttymään hyllyyn. Se on tarkoitettu käytettäväksi. Yhdessä tekemällä opimme toisilta. Yhdessä tekemällä saamme enemmän aikaan kuin yksin.

Edellisessä blogissa kerroin, kuinka mittasimme turvallisuuskulttuurin tasoa. Mittausten perusteella löysimme kehityskohteita ja asetimme tavoitteita. Numerot kertovat jotain, mutta todellinen turvallisuuskulttuuri muodostuu tekemällä. Jos teemme oikeita asioita, numerotkin muuttuvat tavoitteen mukaisiksi.

Koska turvallisuuskulttuuri muodostuu tekemällä, meidän täytyy toimia. Kohtaamiset ovat tärkeitä, koska uskomme yhdessä tekemiseen. Tämän takia päätimme panostaa kohtaamisiin ja kuinka toimimme niissä.

Yksikin tapaturma on liikaa

Kukaan ei ole täydellinen, mutta onneksi epäkohdat ovat hyvä mahdollisuus kehittyä. Päätimme panostaa oppimiseen ja ottaa mukaan kaikki parhaat asiantuntijat. Kuka onkaan parempi asiantuntija, kuin tekijä itse. Tämän takia epäkohdista oppiminen on syytä tehdä alkulähteillä eli kohtaamisissa tekijöiden kanssa. Kävimme läpi kohtaamisia ja valitsimme niistä muutamia eri tasoilla organisaatiota.

Loimme mallin turvallisuusasioiden ja epäkohtien käsittelyyn näissä kohtaamisissa. Ongelmien toteamisen sijaan pääpaino on juurisyiden löytämisessä ja niiden korjaamisessa. Korjataan ensin ne asiat, joilla on suurin vaikutus. Tärkeää on avoin keskustelu, yhdessä oppiminen ja yhdessä korjaaminen. Tämä on joukkuelaji.

Sinulla on väliä

Alussa kerroin vanhasta sanonnasta. "Meitä on moneen junaan". Me kaikki olemme erilaisia ja jokainen on omalla tasollaan. Kaikki yhdessä muodostamme kokonaisuuden, yhden kulttuurin, yhden turvallisuuskulttuurin. Tämän takia emme heitä ketään yksin tuleen vaan autamme kaikin keinoin. Pelkän kouluttamisen sijaan valitsimme valmennuksen. Perusasia on yksinkertainen. Ensin koulutamme, sen jälkeen käymme läpi tarvittavat muutokset ja harjoittelemme. Harjoittelun jälkeen käymme valmentajan kanssa läpi palautteen ja teemme tarvittavat muutokset. Taas harjoittelemme. Tätä toistatamme, kunnes hommat sujuvat. Näin kukaan ei jää asemalle, vaan jokainen saa mahdollisuuden onnistua ja kehittyä.

Turvallisuuskulttuuri muuttuu teko kerrallaan

Lue lisää