Tulevaisuuden verkkoyhtiö
Tämän päivän verkkoyhtiö keskittyy toimitusvarmuuden parantamiseen. Tulevaisuuden verkkoyhtiö tarjoaa monipuolisia palveluita ja alustan energiamurroksen toteuttamiseen, jos sille annetaan mahdollisuus.
Toimitusvarmuus on parantunut, mutta työ on vielä kesken
Sähköverkkoyhtiöt ovat investoineet yli 8 miljardia euroa vuosina 2010–2022. Vuoden 2012 jälkeen investointimäärät ovat kasvaneet 50 %. Ilmajohtojen maakaapelointi ja ilmajohtojen johtokatujen leventämiset ovat vähentäneet asiakkaiden kokemia sähkökatkoja merkittävästi. Esimerkiksi vuoden 2019 Aapeli-myrsky ja vuoden 2020 Aila-myrskyt synnyttivät ennätyksellisen kovia myrskytuulia, mutta laajoilta sähkökatkoilta vältyttiin pitkälti jakeluverkkoyhtiöiden toimitusvarmuusinvestointien ansiosta.
Myös Caruna on uusinut sähköverkkoaan säänkestäväksi nopealla tahdilla, mikä on vähentänyt merkittävästi vikojen määrää ja kestoa aiempiin
myrskyihin verrattuna. Sähköverkkoihin on lisätty myös automaatiota, jolla sähköt saadaan palautettua nopeammin asiakkaille. 2010-luvun alussa Carunan asiakkaista noin 60 % oli sähkömarkkinalain toimitusvarmuuskriteerien (6/36 tuntia) mukaisen verkon piirissä. Vuonna 2023 toimitusvarmuuskriteerit täyttyivät jo yli 90 %:lla asiakkaista.
Energiamurroksen toteuttaminen vaatii uusia investointeja
Energiamurroksen toteuttaminen vaatii valtavasti investointeja. Näistä vaatimuksista noin 14 miljardia euroa kohdistuu suoraan jakeluverkkoyhtiöihin. Tulevaisuuden jakeluverkkoyhtiö ei pelkästään siirrä sähköä, vaan tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden osallistua vihreän energiajärjestelmän kehittämiseen.
Iso osa energiajärjestelmän tulevista muutoksista koskee nimenomaan paikallisten jakeluverkkoyhtiöiden toimintaa, vaikka mediassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa puhutaan usein vain kantaverkosta. Vuonna 2030 aurinkosähköä tuottavien asiakkaiden määrä Carunan verkossa on jo 50 000, ja sähkö virtaa jakeluverkossa molempiin suuntiin. Samaan aikaan sähköisiä autoja on jo neljännes Suomen autokannasta. Latauslaitteet vaativat paljon hetkellistä tehoa sähköverkosta. Myös vedyntuotanto ja kaukolämmön sähköistyminen sähkökattiloiden ja lämpöpumppujen avulla tuovat verkkoon uusia isoja sähkönkulutuskohteita, jotka jakeluverkkoyhtiöiden
on mahdutettava sähköverkkoon.
Vaihteleva sähköntuotanto ja kulutus vaativat älykästä sähköverkon ohjausta. Jakeluverkko hyödyntää teollisen mittaluokan ja kotitalouksien sähkövarastoja. Tulevaisuuden jakeluverkkoyhtiö tarjoaa myös monipuolisia palveluita asiakkailleen aina energiansäästöpalveluista erilaisiin joustopalveluihin. Osaa asiakkaiden kulutuksesta voidaan esimerkiksi ohjata toimijoiden kautta, jotka kokoavat pienistä kuormista isompia kokonaisuuksia.
Valtavat investoinnit niin infrastruktuuriin kuin palveluihin vaativat verkkoyhtiöiltä tehokasta toimintaa. Digitaalisuus on yksi tehostamisen
avainkeinoista, mikä mahdollistaa entistä tehokkaamman sähköverkkoinfran hyödyntämisen ja paremmat palvelut asiakkaille. Tulevaisuuden jakeluverkkoyhtiön toimintaedellytykset osaamisen, ICT-järjestelmien, investointimahdollisuuksien sekä sääntelyn osalta on oltava kunnossa, jotta sähköä siirtyy asiakkaille luotettavasti ja kohtuullisin kustannuksin.
Kaikki tämä vaatii tuekseen investointeja, jotta ne toteutuisivat.