Aurinkopaneelit töissä: uudenlainen energiayhteisöpilotti on vastannut odotuksia
Energiayhteisöpilotissa yhden talon katolla energiaa tuottaa 80 aurinkopaneelia. Pilotissa testataan, voiko paneelien tuottamaa energiaa käyttää alueen toisessa opiskelijatalossa. Aurinkopaneelien tuottama energia jaetaan molempien talojen asukkaille, mikä vähentää tarvetta ostaa sähköä. Joensuun Elli on Pohjois-Karjalan Sähkön asiakas. Jos paneelit tuottavat energiaa yli asukkaiden tarpeen, Pohjois-Karjalan Sähkö ostaa ylimääräisen tuotannon.
Kiinteistöt ovat olleet varttimittauksessa eli paneelien energiantuotanto on mitattu vartin välein. Pilotti on ollut käynnissä nyt lähes puoli vuotta, ja se kestää vuoden 2025 loppuun asti.
Pilotti on toiminut odotetusti
Karelia-ammattikorkeakoulu soveltaa pilotissa Kommunikoiva energia -hankkeessa kehittämäänsä sähkönkulutus- ja tuotantotietojen keruujärjestelmää. Pilotin ensimmäisessä vaiheessa Karelia määritteli datan keruuseen soveltuvat teknologiat sekä testasi menetelmien toimivuutta. Tavoitteena on myös varmistaa häiriötön tiedonsiirto kaikissa tilanteissa.
“Aurinkopaneelit ovat odotetusti tuottaneet eniten energiaa kesällä. Virtuaalinen energiayhteisö on toiminut suunnitellusti ja saadut tulokset täsmäävät ennen hanketta tehtyyn analyysiin. Käyttöönotto on ollut sujuvaa ja voimme hyödyntää pilotin tuloksia jatkon suunnittelussa”, Carunan innovaatiopäällikkö Verneri Kohonen sanoo.
Joensuun Ellin toimitusjohtajan Jarmo Ojalaisen mukaan seuraavat kaksi uutta aurinkopaneelikenttää valmistuvat kesällä 2024.
“Pilotista opimme, että aurinkopaneelikenttiä ei enää kannata mitoittaa kohteen oman kulutuksen mukaan vaan hyödyntää koko kattopinta-ala aurinkopaneelien käyttöön ja jakaa tulevaisuudessa ylituotanto muille kohteille”, Ojalainen kertoo.
Uudessa pilotissa energiaa jaetaan eri osoitteissa sijaitsevien sähkön käyttöpaikkojen välillä, mikä ei aiemmin ole ollut mahdollista. Energiayhteisöjen perustamisen mahdollistaa vuonna 2021 voimaan tullut laki, joka sallii energiayhteisön perustamisen taloyhtiössä. Tällä hetkellä laki sallii kiinteistöjen sisäiset energiayhteisöt, jolloin yhteisön jäsenten pitää kuulua samaan sähköliittymään. Pilotissa kokeillaan, miten yhteisö toimii, kun kohteet sijaitsevat eri osoitteissa.
"Haluamme kannustaa uusiutuvien energialähteiden hankintaan ja uusiutuvan tuotannon kasvattamiseen, jotta Suomen ilmastotavoitteet saavutetaan”, Kohonen kertoo.
Pohjois-Karjalan Sähköllä uskotaan energiayhteisöjen yleistyvän kiihtyvään tahtiin lähitulevaisuudessa. Kehittämistarvetta on energiayhteisöjen moninaisuuden myötä lainsäädännössä, teknisissä ratkaisuissa sekä myynti- ja verkkoyhtiöiden tuote- ja hinnoittelurakenteissa.
Pilotissa ovat mukana Joensuun Elli, sähkönjakeluyhtiö Caruna, Pohjois-Karjalan Sähkö ja Karelia-ammattikorkeakoulu.