Aurinkosähkön tuotantoteho ylitti 30 megawattia Espoossa – carunalaiset kävivät ilahduttamassa uutta sähköntuottajaa

Mediatiedote
Aurinkosähkön tuotantoteho ylitti 30 megawattia Espoossa – Carunalaiset kävivät ilahduttamassa uutta sähköntuottajaa
Suomeen rakennetaan tuhansien aurinkopaneelien aurinkopuistoja, ja aurinkopaneeleista on tullut tavanomainen näky omakotitalojen katolla. Espoossa aurinkosähkön määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2020. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla ylitettiin jo 30 megawatin raja.

Carunan sähköverkkoon Espoossa on heinäkuussa 2023 kytketty yli 30 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia. Määrä on huomattava, sillä se vastaa jo noin kymmenesosaa Espoon Suomenojan voimalaitoksen kapasiteetista. Aurinkopaneeleilla tuotetaan noin 22 000 megawattituntia sähköä, joka vastaa noin 15 000 kerrostaloyksiön vuotuista sähkönkäyttöä. 

30 megawattia ylittyi heinäkuun ensimmäisenä arkipäivänä. Carunalaiset veivät kukkakimpun asiakkaalle, jonka aurinkopaneelikytkentä sai kaupungin aurinkosähkön ylittämään rajan. Virstanpylväs saavutettiin, kun yksityishenkilö Pohjois-Espoosta asennutti rakenteilla olevan omakotitalonsa katolle parikymmentä paneelia, jotka ovat tuotantoteholtaan yhteensä 10 kilowattia. Carunalaiset veivät ilahtuneelle rakennuttajalle kesäisenä tervehdyksenä kukkakimpun.

Espoossa 30 MW koostuu pienemmistä, tyypillisesti pienasiakkaiden aurinkosähköjärjestelmistä. Carunan tuotannon liittämisen prosessipäällikkö Maria Kinnusen mukaan viime talven energiakriisi ja ympäristöarvot näkyvät tilausmäärissä.

“Ihmiset ovat nyt todella kiinnostuneita pientuotannosta, ja määrä kasvaa edelleen. Kasvaneissa kyselymäärissä näkee konkreettisesti sen, kuinka vihreä siirtymä etenee Suomessa”, sanoo Kinnunen.

Aurinkosähkön määrä Espoossa

Vuosi

Teho (MW)

2020

10,1

2021

12,8

2022

22,3

2023

30,0

Suomessa on hyvät olosuhteet aurinkovoimalle

Samalla kun kuluttajien aurinkopaneelihankinnat lisääntyvät, teollisen kokoluokan aurinkovoimaloita pystytetään Suomeen enemmän kuin koskaan. Caruna on saanut suuremmista aurinkovoimaloista tänä vuonna jo kymmeniä kyselyitä.

Carunan asiantuntijan mukaan Suomessa on varsin hyvät ilmasto-olosuhteet uusiutuvan energian käytölle.

“Aurinkovoima ei tarvitse jatkuvaa paistetta, vaan paneelit tuottavat energiaa myös pilvipoutaisella säällä. Optimaalinen tuotanto paneeleista saadaan itseasiassa melko viileällä säällä, ja Suomen kesä on valoisa. Aurinkovoimalla voidaan Suomessa tuottaa saman verran energiaa kuin vaikkapa Pohjois-Saksassa", sanoo Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto.

Carunan alueella eniten aurinkosähkön pientuottajia on Espoossa, Salossa ja Kaarinassa.

Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti koko Carunan alueella

Vuosi

Teho (MW)

2020

81,3

2021

106,7

2022

176,0

2023

236,4

Lue lisää