Caruna kuvaa dronella sähköverkkoja Kirkkonummella

Mediatiedote
Drone lentää kirkkonummella.
Sähkönjakeluyhtiö Caruna kokeilee uudessa pilotissaan sähköverkkojen älykkäämpää kunnossapitoprosessia. Sähköverkkoa kuvataan tällä viikolla Kirkkonummella hieman tavallista isommalla dronella.

Carunalla on Suomessa yli 88 000 kilometriä sähköverkkoa, jota pitää tarkkailla, kunnostaa, huoltaa ja valvoa kellon ympäri. Valvontaa on jo aiemmin digitalisoitu, mutta uudessa pilotissa myös vuosittaisia kunnossapitotarkastuksia automatisoidaan.  

Tällä viikolla Carunan sähköverkkoja kuvataan dronen avulla, jos sää sen sallii.  

“Nykyinen tarkastusprosessi pitää sisällään paljon ihmisen manuaalisesti tekemää työtä: ihminen kävelee maastossa tarkastamassa ilmajohdon, pylväät ja jakokaapit – katsoo esimerkiksi ovatko orret ja eristimet ehjät. Nyt kokeilemme, voiko kunnossapitoon käyttää dronea ja tekoälyä”, Carunan innovaatiopäällikkö Verneri Kohonen kertoo.  

Uuden teknologian avulla sähköverkko kuvataan dronella, jonka jälkeen tekoäly analysoi kuvat ja tunnistaa viat tai mahdolliset riskipaikat. Manuaalisen työn määrä vähenee huomattavasti. 

“Caruna saa jatkuvasti urakoitsijoilta valokuvia sähköverkon kohteista, kuten jakokaapeista, joten jatkossa tekoälyn apua voidaan ehkä käyttää myös niiden analysoimisessa”, Kohonen sanoo. 

Sähköverkkoa kuvataan Kirkkonummella hieman tavallista isommalla teollisen kokoluokan dronella, joka lentää lähellä sähköverkkoja muutamien kymmenien kilometrien verran. Turvaetäisyys sähköverkosta on muutamia metrejä, ja lento on automatisoitu niin, että drone osaa väistää sähkölinjat ja tolpat.  

“Jos sähköverkkojen lähellä, eli käytännössä yläpuolella, näkyy drone ilman lennättäjää, kyseessä on todennäköisesti Carunan pilotti, eikä siitä tarvitse huolestua. Poliisille ja puolustusvoimille on ilmoitettu kuvauksista” 

Carunan sähköverkko muuttuu vuosi vuodelta älykkäämmäksi, ja korjaus ja valvonta tehostuvat. 

“Dronen ja tekoälyn käyttämisellä voi olla suuri potentiaali kunnossapidolle jatkossa”, Kohonen sanoo. 

Lue lisää