Caruna laskee sähkönjakelun hintaa Caruna Espoo Oy:n verkkoalueella

Mediatiedote 20.09.2021 klo 15:28
Asiakkaiden hinnat laskevat 1.11.2021 alkaen keskimäärin 2,5 prosenttia. Vaikutus verottomiin hintoihin on keskimäärin 5 prosenttia. Hinnanalennus koskee noin 226 000 asiakasta Caruna Espoo Oy:n sähköverkkoalueella (Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Joensuun keskusta). 

Alueen verkko on pitkälti uudistettu, ja verkon kustannuksia on jakamassa yhä useampi asiakas. Caruna Espoolla on sähköverkkoa 36 metriä asiakasta kohden, ja sen investoinnit vuonna 2020 olivat 95 euroa asiakasta kohden. Caruna Espoon sähkönjakeluhinnat ovat Suomen edullisimpien jakeluyhtiöiden joukossa. 

Vaikka investointeja verkon kehittämiseen tarvitaan jatkossakin, ovat investoinnit asiakasta kohden selvästi pienemmät kuin Carunan toisessa yhtiössä Caruna Oy:ssä. Tämä yhdessä Caruna Espoon kasvavan väestömäärän ja laskevan korkotason kanssa mahdollistavat hintojen alentamisen.  

"Olemme viime vuosina parantaneet sähköverkkomme toimitusvarmuutta ja lisänneet sähköverkkoon älykkyyttä, joilla varmistetaan verkon tehokkaampi etäohjaus ja viankorjaus. Keskitymme jatkossa Espoon investoinneissa riittävän kapasiteetin varmistamiseen, kun puhtaat energiaratkaisut yleistyvät asumisessa, liikenteessä ja lämmöntuotannossa," kertoo Carunan strategia- ja regulaatiojohtaja Noora Neilimo-Kontio. 

Alla esimerkit muutoksista verolliseen hintaan henkilöasiakkaille: 

Asumismuoto Vuosikulutus (kWh) Alennuksen vaikutus (€/vuosi)
Kerrostalo, yleissiirto 2 000 3,60
Omakoti- tai rivitalo, yleissiirto 3x25 A  5 000 9,00
Omakotitalo, sähkölämmitys, yösiirto 3x25 A 18 000 43,20

Sähköverkkoa kehitetään ja parannetaan vastaamaan tulevaisuudessa kasvavaa sähkönkulutusta. Energiateollisuus arvioi sähkönkulutuksen kasvavan 10–20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Energiamurros, lisääntyvät sään ääri-ilmiöt sekä kapasiteetti vaativat verkolta uudenlaista suorituskykyä. Pääosin 1960–1970-luvuilla rakennettu sähköverkko ei pysty vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin.  

Caruna Oy:n hinnat säilyvät ennallaan 

Caruna Oy:ssä 482000 asiakkaan sähköverkon parantaminen on noin puolivälissä.Caruna Oy:lla on sähköverkkoa 168 metriä asiakasta kohden ja siihen tehdyt investoinnit vuonna 2020 olivat 254 euroa asiakasta kohden.Caruna Oy:ssä investoinnit liittyvät jatkossa sähkönjakelun säävarmuuden parantamisen lisäksi myös uusiutuvan energiantuotannon, kuten tuulipuistojen, kasvun mahdollistamiseen,joustotarpeiden lisääntymiseen sekä verkon ikääntymiseen. 

Lue lisää caruna.fi/hinnoittelu.

Lue lisää