Espoolaisille lapsille sähköturvallisempi koulumatka Carunan IoT-pilotin avulla

Mediatiedote
Caruna asentaa pilottihankkeessaan muuntamoihin ja jakokaappeihin antureita, jotka varmistavat reaaliaikaisesti, että sähkölaitteistolla on mukavat oltavat, ja niitä suojaavat rakenteet ovat ehjät. Sata asennuskohdetta sijaitsee koulujen ja päiväkotien läheisyydessä Espoossa.

"Lasten ja nuorten suosimilla alueilla on erityisen tärkeää varmistaa turvallinen liikkumisympäristö. Muuntamot ja jakokaapit tarkastetaan säännöllisin väliajoin, mutta IoT-sensoreilla saisimme kohteet jatkuvan valvonnan alaiseksi. Tämä on yksi pieni askel kohti älykkäämpää sähköverkkoa, mutta huomattava harppaus sähköverkon kunnossapidossa", Carunan kunnossapitoanalyytikko Iiris Rauhalammi iloitsee.

Asioiden internetissä eli IoT:ssä (Internet of Things) esineet ja asiat keskustelevat toistensa kanssa verkon välityksellä. Yksinkertaisessa IoT-esimerkissä ihminen voisi ohjata kahvinkeitintään mobiilisovelluksen avulla, mutta älykkäämpi keitin ajastaisi kahvin porisemaan omistajan herätyskellon mukaisesti tai tilaisi uusia kahvipapuja, kun ne uhkaavat loppua.

Carunan kunnossapitoanalyytikko Iiris Rauhalammi, jonka kädessä on valkoinen IoT-sensorilaite.
Carunan kunnossapitoanalyytikko Iiris Rauhalammi, jonka kädessä on valkoinen IoT-sensorilaite.
Sensorilaite asennettuna puistomuuntamon sisäpuolelle.
Sensorilaite asennettuna puistomuuntamon sisäpuolelle.

Ehkäisevä kunnossapito pitää sähköt päällä

Kun mittaustiedoissa havaitaan poikkeama, siihen ehditään reagoida ennen kuin laitteisto vikaantuu ja aiheutuu sähkökatko. Yksi pilotin päätavoitteista on ymmärtää saapuvaa dataa ja luoda analysointimalli poikkeamien havaitsemiseksi. Jatkossa sensoreita voitaisiin hyödyntää myös muissa sähköverkon osissa.

"Talvisin tykkylumi voi aiheuttaa päänvaivaa painamalla sähköverkon ilmalinjat vaarallisen matalalle. Sen sijaan, että sähköasentajat partioisivat hankalakulkuisessa maastossa satoja kilometrejä tykkylunta etsien, sensorien lähettämä mittaustieto kertoisi suoraan, mitkä alueet tarvitsevat huolenpitoa. Dataan perustuva toiminta auttaa meitä kohdentamaan kunnossapitotyöt oikeaan paikkaan oikeaan aikaan", Rauhalammi kertoo.

Tykkylumi ilmajohdon päällä voi aiheuttaa vaaratilanteita
Luminen ilmajohto.

Lue lisää