Ettei vaan nyt kävisi mitään - rakentaminen vauhdittuu kesää kohti, joten on syytä muistaa muutama asia

Mediatiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna kyseli huhtikuussa kansalaisilta sähköturvallisuuteen liittyviä asioita. Samassa yhteydessä kysyttiin myös tietävätkö kansalaiset, että sähkönjakeluyhtiöt tarjoavat ilmaisen kaapelinäytön ennen kaivuutöiden aloittamista? Tai tietävätkö, miten toimia sähkölinjalle kaatuneen puun kanssa?

Ammatikseen rakentavat tietävät parhaiten, mitä pitää ottaa huomioon sähkölinjojen osalta ennen kuin kaivuutyöt aloitetaan, mutta miten on muiden rakentajien kohdalla?

Ilmaista kaapelinäyttöä ei tunneta kovin hyvin

Caruna kyseli äskettäin kansalaisilta sähköturvallisuudesta ja yli kolme viidestä vastaajasta ei tiennyt, että sähkönjakeluyhtiöt tarjoavat kaivuutöitä varten ilmaiseksi kaapelinäytön. Se tarkoittaa olemassa olevien maakaapelien reittien tarkastamista ja tarvittaessa merkitsemistä maastoon. Ilmainen näyttö on hyvä muistaa, ettei joudu korvausvastuuseen. Jos maakaapeli vioittuu kaivuutöissä eikä tätä näyttöpalvelua ole käytetty, vahingon aiheuttamista kustannuksista vastaa silloin vahingonaiheuttaja ei sähkönjakelija.

"Ennen kaivuutyön aloittamista on selvitettävä kaikki maanalaiset rakenteet. Näin vältetään kalliit vahingot ennalta", Carunan HSEQ-päällikkö Arsi Näkki opastaa.

Maltti on valttia puunpoistossa - odota rauhassa ammattilaista paikalle

Entä, jos tontilla tai lähiympäristössä puu on kaatunut sähkölinjalle? Saako sen poistaa itse? Tämä sen sijaan tunnuttiin tietävän. Vastaajista lähes 80 prosenttia tiesi, että puut poistaa ammattilainen tai niitä ei pidä itse poistaa. 

"Älä koske puuhun tai johtoon, vaan soita sähkönjakeluyhtiön vikapalveluun. Sähkölinjalle kaatuneessa puussa voi olla jännite tai siihen voi tulla jännite uudelleen. Tämän takia pidä puuhun vähintään 20 metrin etäisyys ja odota, että ammattilainen tulee puun poistamaan", Arsi Näkki muistuttaa.

Lue lisää Carunan julkaisemasta Tiedä ennen kuin toimit -oppaasta 

Lue lisää