Hyvinkäällä valokuituliittymät jo kymmenien asiakkaiden käytössä
Sähkönjakeluyhtiö Caruna ja Valokuitunen lanseerasivat uudenlaisen yhteisrakentamismallin vuonna 2019. Mallin mukaisesti Caruna vastaa sekä sähkö- että valokuituverkon suunnittelusta ja rakentamisesta ja Valokuitunen myy valokuituliittymät. Näin yhtiöt pystyvät yhdessä parhaiten varmistamaan asiakkaiden kannalta vähiten haittaa aiheuttavan yhteisrakentamisen onnistumisen.
”Hankkeistamme Hyvinkää valmistui ensimmäisenä. Hyvinkää oli pilottikohteemme, jossa uutta yhteisrakentamismallia testattiin ensimmäisen kerran kaupunkiolosuhteissa. Yhteisrakentamisen lisääminen vaatii uusien toimintamallien luomista, sillä sen avulla voimme kustannustehokkaasti ratkaista useita ongelmia samalla kertaa. Vahva älyverkko tarjoaa paitsi säävarman sähkönsiirron, mahdollistaa se myös uusiutuvan energian kasvun, sähköautoilun ja nopeat tietoliikenneyhteydet”, uusien palveluiden johtaja Ville Karttunen Carunalta toteaa yhteistyön alkuvaiheista.
Hyvinkäällä ollaan tyytyväisiä, että valokuituverkon rakentaminen kaupungissa etenee.
”Hyvinkään kaupungin näkökulmasta valokuituverkon rakentuminen ja laajeneminen on positiivinen asia. On hienoa, että Hyvinkää valikoitui Carunan ja Valokuitusen pilottikohteeksi ja että hanke onnistui. Tehokkaat tietoliikenneyhteydet ovat jo nyt erittäin tärkeitä kaupunkilaisten arjessa. Kun etätyöt ja muut etäpalvelut sekä viihdekäyttö lisääntyvät koko ajan, on nopea, luotettava ja laadukas nettiyhteys erittäin tärkeä elinkeinoelämälle, yrityksille ja kaupunkilaisille. Tervehdimme ilolla ja kannustamme erilaisia tapoja toteuttaa valokuituverkkojen rakentamista. Hyvinkään kaupunki edesauttaa mahdollisuuksien mukaan hankkeiden toteuttamista. Kuituverkot lisäävät kaupungin vetovoimaa ja pitovoimaa merkittävästi”, kaupungin elinkeinopäällikkö Jyrki Käki kertoo.
Kun valokuitu rakennetaan yhteistyössä samaan aikaan sähköverkon maakaapeloinnin kanssa, asiakkaiden on mahdollista hankkia nykyaikaisin ja luotettavin internet-yhteys, ja rakentamisesta aiheutuvat haitat ovat pienempiä kuin jos sähköverkko ja valokuitu rakennettaisiin erikseen.
”Yhteishankkeidemme myötä olemme pystyneet tarjoamaan valokuitua yhä useammalle perheelle myös rakennetuilla pientaloalueilla. Yhteistyö muiden infran rakentajien kanssa on meille tärkeää, sillä tavoitteenamme on vauhdittaa valokuituverkkojen rakentamista ympäri Suomea”, Valokuitusen asiakkuusjohtaja Sanna Mutka sanoo.
Yhteisrakentamisella on merkittävä vaikutus Suomen digitalisoitumiseen
Laadukkaiden verkkoyhteyksien varmistaminen on sekä Carunalle että Valokuituselle tärkeää. Rakentamisalueen kunnille toimiva valokuituverkko on kilpailutekijä, joka voi houkutella kuntaan uutta liiketoimintaa ja investointeja.
Asukkaille tämä merkitsee kehittyviä sähköisiä palveluja sekä työn että vapaa-ajan osalta. Ympäristölle yhteisrakentaminen tarkoittaa vähemmän haittoja, kun kadut avataan kerran ja verkot saadaan kerralla kuntoon. Koronakriisin myötä lisääntynyt etätyö on entisestään korostanut toimivien nettiyhteyksien ja luotettavan sähkönsaannin merkitystä.