Käytätkö pörssisähköä? Pienennä laskuasi sähkökuormanohjauksen avulla

Artikkeli
Carunan kuormanohjauspalvelu
Sähkökuormanohjaus on sähkömittarin kautta kodeissa tehtävää lämmityksen ja lämminvesivaraajien päällä olon ohjausta. Ohjaus sopii öisin palvelua hyödyntäville pörssisähkön ostajien lisäksi myös aurinkopaneelien omistajille, joiden taas kannattaa keskittää sähkönkäyttöä päiväsaikaan.

Aiemmin kuormanohjaus on liittynyt niin sanottuun Yösiirtoon, jolloin palvelu on mennyt päälle klo 22–24 välillä samoihin aikoihin kuin edullisemman siirtohinnan tunnit ovat alkaneet. Carunan uudistamalla sähkökuorman ohjauspalvelulla halutaan kuitenkin tarjota asiakkaille runsaammin vaihtoehtoja ja valinnanvaraa. Jos oman lämminvesivaraajan siis haluaa käynnistää vasta myöhemmin yöllä, voi aikavaihdoksen tehdä helposti Caruna Plus -sovelluksessa. 

Uudistetulla palvelulla on monitasoisia hyötyjä. Pörssisähkö on yleisesti halvimmillaan yön pimeinä tunteina klo 01–05.  

"Aktiivisesti hintoja seuraava asiakas voi säästää rahaa, kun keskittää sähkölämmitteisten laitteiden käytön yön halvimmille tunneille. Muutokset on helppo tehdä sovelluksen kautta itse, eikä paikalle tarvita sähköasentajaa", kertoo projektipäällikkö Ossi Juujärvi

Kuormanohjaus auttaa myös sähkönjakeluverkon kuormitukseen, kun kulutusta siirtyy pois illan ruuhkatunneilta hiljaisempaan yöaikaan. Kun käyttö siirtyy pois klo 16–20 kulutuspiikistä, tarvitaan vähemmän myös säätövoimaa, kuten kaasuturbiineja tai isoja dieselgeneraattoreita. 

"Pääsääntöisesti hiljaisempien tuntien sähköntuotanto on siis ympäristöystävällisempää. Piikkitunneilla tuotanto joutuu sitten usein turvautumaan hiilipäästöisiin lähteisiin." 

Edullisempaa sähköä keskiyön jälkeen 

Sähkökuorman ohjauspalvelu on suunnattu sähkölämmitystä käyttäville asiakkaille, jotka useimmiten asuvat omakotitalossa. Yksi näistä on espoolainen Jukka Ihamäki, jonka talon varaava sähkölämmitys lämpiää yösähköllä. 

"Ostan pörssisähköä, joka on öisin edullisempaa. Aiemmin lämminvesivaraaja meni automaattisesti päälle klo 22–24 välillä, mutta muutin ajankohtaa myöhäisemmäksi Caruna Plus -sovelluksella. Keskiyön jälkeen käytettävillä tunneilla voi saada jopa kymmenien prosenttien säästöä sähkölaskulle", Ihamäki kertoo. 

Parhaan hyödyn kuormanohjauksesta saa seuraamalla sähkönkulutusta itse aktiivisesti. Ihamäki seuraakin kulutusdataa Caruna Plussasta. 

"Kylminä pakkaspäivinä siirsin kuormanohjauksen aloituksen keskiyölle, sillä lämpenemisessä kesti kauemmin. Kelien lämmetessä on aloitusaikaa voinut siirtää myöhäisemmäksi. Kun lämmitys käynnistyy vasta keskiyön jälkeen, on päiväkohtaista kulutusta myös helpompi seurata."

Arkeen tai asumismukavuuteen kuormanohjaus ei ole vaikuttanut. 

"Talo lämpiää edelleen samalla tavalla. Ehdoton hyöty on kuitenkin säästö sähkön oston hinnassa", Ihamäki painottaa.

Lue lisää Caruna Plussasta

Lue lisää