Minne kulutusta ja uusiutuvaa sähköntuotantoa mahtuu? Carunan kapasiteettikartta on nyt julkaistu

Mediatiedote
Uusiutuvan energian määrä Suomessa kasvaa kovaa vauhtia. Jotta uusiutuvaa energiaa pystytään jatkossakin lisäämään, tulee jakeluverkossa olla kapasiteettia ottaa tuotantoa vastaan. Carunan uudessa Kapasiteettikartta-karttapalvelussa voit tutustua siihen, millä Carunan jakeluverkon alueella on vielä tilaa uudelle keskijänniteliittymälle.

Liittymäkyselyiden määrät ovat kasvaneet hurjasti ja yli kaksinkertaistuneet parin viime vuoden aikana, kun verkkoon on puhtaan siirtymän innoittamana liitetty esimerkiksi aurinkovoimaa ja latauspisteitä. Vuoden alussa voimaan tullut Energiaviraston valvontamalli kuitenkin lykkää sähköverkkojen vahvistamiseen tarvittavia investointeja. Se vaikuttaa asiakkaisiimme alueilla, joissa sähköverkon kapasiteetti ei enää riitä vastaamaan nopeasti kasvaviin tarpeisiin.  

Toimitusajan piteneminen on seurausta Energiaviraston suomalaisten sähkönjakelijoiden valvontamenetelmiin vuoden alussa tekemistä muutoksista, mikä näkyy esimerkiksi aiempaa pidempinä liittymien toimitusaikoina asiakkaille. 

"Karttapalvelusta suurten sähkönkuluttajien tai tuottajien on helppo nähdä, mihin kohtaan Carunan verkkoaluetta voisi vielä potentiaalisesti liittää esimerkiksi aurinkovoimalan", Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo. 

Karttapalvelussa voi tehdä esiselvityspyynnön uudesta keskijänniteliittymästä. Keskijänniteliittymät on tarkoitettu yrityksille, jotka ovat suuria sähkönkäyttäjiä tai tuottajia. Palvelun avulla on haluttu nopeuttaa tilausta ja suunnittelua. 

Palvelusta näkee myös, missä uusiutuvaa energiaa on jo verkossa niin paljon, ettei sitä ilman verkon lisäkehitystä mahdu liittämään. Kartta palvelee ennen kaikkea yrityksiä. 

”Kun asiakas haluaa liittää verkkoon esimerkiksi aurinkovoimalan, hän voi suunnitteluvaiheessa tarkastaa kapasiteettikartalta mahdollisen sijainnin, täyttää liittymäkyselyn ja odottaa asiantuntijan yhteydenottoa. Uudet liittymät toimitamme tilausten saapumisjärjestyksessä kunkin liittymän verkonrakennustarpeet huomioiden. Keskijännitteliittymän toimitusaika on tällä hetkellä minimissään 12 kuukautta”, Rautiainen sanoo. 

Carunan kapasiteettikarttaan voit tutustua osoitteessa https://plus.caruna.fi/capacities-map 

Lue lisää