Yli puolet suomalaisista haluaa käyttää aurinkoenergiaa kodin sähkönkulutuksessa

Mediatiedote
Sähkönjakeluyhtiö Carunan teettämä kansalaiskysely osoitti kuluttajien keskuudessa selkeän trendin: aurinkopaneelien käyttö kiinnostaa 54 prosenttia suomalaisista. Kiinnostus näkyy myös aurinkopaneelien määrässä, ja vuoden 2020 aikana aurinkosähköntuottajien määrä Carunan sähkönjakeluverkossa kasvoikin yli 40 prosenttia. 

Suomi on viime vuosina alkanut päästä vauhtiin uusiutuvan energian tuottamisessa. Keväällä 2021 koko maassa tuotettiin aurinkoenergiaa 295 MW, millä saataisiin katettua pienen kaupungin vuosittainen sähkönkulutus. 

Suurin markkinaosuus uusiutuvista energiamuodoista Suomessa on tällä hetkellä tuulivoimalla, mutta aurinkovoimaloiden osuus kasvaa jatkuvasti. 

Carunan keväällä 2021 teettämän kansalaiskyselyn* mukaan yli puolet (52 %) suomalaisista käyttäisi mieluiten uusiutuvista energiamuodoista aurinkoenergiaa. Tuulienergiaa käyttäisi mieluiten 15 prosenttia ja vesi- ja bioenergiaa taas kumpaakin noin joka kymmenes vastaaja. 

“Kiinnostus aurinkoenergiaan näkyy myös meidän datassa. Tänä keväänä on ylitetty rajapyykki, kun Carunan verkkoon on liitetty 10 000:s aurinkosähkön pientuottaja. Samaan aikaan lainsäädäntömme on kehittynyt siten, että esimerkiksi taloyhtiöt voivat hyödyntää itse tuottamaansa energiaa entistä paremmin omiin tarpeisiinsa”, kertoo Carunan kehitys- ja innovaatiojohtaja Elina Lehtomäki. 
 

Toistaiseksi aurinkovoimala löytyy useimmiten omakotitalosta 

Carunan kansalaiskyselyn mukaan yli puolet (54 %) suomalaisista haluaa käyttää aurinkoenergiaa tulevaisuudessa kodin sähkönkulutuksessa, kuten valaistuksessa ja kodinkoneissa. Erityisen innokkaita kodin sähkönkulutukseen aurinkoenergian käyttäjiä olivat 25–32- (60 %) ja 35–44-vuotiaat (64 %) sekä itäsuomalaiset (59 %). 

Kaksi viidestä (40 %) suomalaisesta haluaisi käyttää aurinkoenergiaa kesämökillä, ja reilu kolmannes (35 %) taas keskittäisi aurinkosähkön kiinteistön lämmitykseen. Kesämökillä aurinkoenergiaa käyttäisivät erityisesti 18–24-vuotiaat (54 %), ja alueellisesti se kiinnostaa eniten pohjoissuomalaisia (44 %). 

“Kiinnostus aurinkoenergian käyttöä kohtaan näkyy myös Carunan verkkoalueella. Esimerkiksi Espoossa henkilöasiakkaillamme aurinkosähköjärjestelmien käyttö on lisääntynyt vuosina 2019 ja 2021 välillä 56 prosenttia. Eniten aurinkovoimaloita on Espoon (891 kpl) lisäksi Salossa (748 kpl) ja Lohjalla (527 kpl)”, sanoo Lehtomäki.  

Carunan alueella yli 250 aurinkovoimalan kuntia ovat Kaarina, Kirkkonummi, Vihti, Lieto, Sastamala, Tuusula ja Hyvinkää. 

“Vuonna 2021 aurinkosähköjärjestelmiä oli huomattavasti eniten käytössä omakotitaloasujilla, mutta jalansijaa aurinkoenergian tuottamisessa on otettu myös rivi- ja kerrostaloasujien joukossa”, Lehtomäki jatkaa.  

Teknologinen kehitys on parantanut voimaloiden hyötysuhdetta 

Aurinkosähköjärjestelmän tuottoon vaikuttavat säteilyn määrän ja aurinkopaneelien hyötysuhde sekä lämpötila, suuntauskulma ja puhtaanapito. 

"Teknologinen kehitys on parantanut aurinkovoimaloiden hyötysuhdetta ja alentanut hintoja, mikä vaikuttaa myös hankintapäätöksiin."

Kuluttaja-asiakkaan aurinkovoimala tuottaa keskimäärin noin 4430 kWh sähköä vuodessa, mikä riittää kattamaan noin 20 000 kilometriä ajoa sähköautolla. 

"Tehokkainta aurinkosähkö on, kun se tulee omaan käyttöön. Jos aurinkopaneelien tuottamaa sähköä jää kuitenkin käyttämättä, voi sen myydä sähköyhtiölle. Vuonna 2020 Carunan jakeluverkkoalueella aurinkoenergiaa myytiin sähköverkkoon 15 847 MWh, mikä vastaa yli 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta”, Lehtomäki kertoo. 

Tulevaisuudessa erilaiset ratkaisut itse tuotetun sähkön käyttöön monipuolistuvat. Caruna on parhaillaan konseptoimassa Energiayhteisö-palvelua, jonka kautta kuluttaja voisi tulevaisuudessa käyttää itse tuottamaansa energiaa toisessa käyttöpisteessä, kuten kesämökillä. 

Aurinkopaneeleita asennettuna niitylle.

Lue lisää