Tunnista nollavika - se voi aiheuttaa hengenvaaran

Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Tämän vuoksi nollavikaan tulee suhtautua vakavasti.

Nollavikatilanteessa sähköverkon nollajohdin katkeaa. Se voi pahimmillaan nostaa jännitteen 230 voltista 400 volttiin. Jännitteen nousu voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja aiheuttaa vaaran sähköiskusta. 

Nollavika voi aiheuttaa vaaran myös tulipalosta, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista.  

Sähköverkon nollavian aiheuttaa yleensä sähkölinjalle kaatunut puu, joka katkaisee pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden, ammattitermillä puhumme PEN-johtimesta, joka on metallinen kaapeli, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välissä. 

Jos nollavika on sähköverkon puolella, hyvä maadoitus pienentää vaarallista kosketusjännitettä. Jos haluat tarkistaa rakennuksesi maadoituksen, olethan yhteydessä omaan sähköurakoitsijaasi. 

Näistä merkeistä tunnistat nollavian
  • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti tai jotkut normaalia himmeämmin. Valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa. 
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua 
  • Sähkökeskuksesta kuuluu särinää ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä 

Varo! Voit saada sähköiskun metallikuorisesta laitteesta

Mitä teen, jos epäilen nollavikaa?

Ota yhteyttä vikapalveluumme häiriökartan chatin kautta. Chat palvelee vuorokauden ympäri nopeasti ja ketterästi. 

Katkaise sähköt turvallisuussyistä pääkytkimestä ennen yhteydenottoa 

Ole varovainen ja käytä kuivia nahka- tai kumihanskoja sähköjen katkaisussa, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen. Turvallisuussyistä avaa sähkökaappi ja koske pääkytkimeen vain yhdellä kädellä. Pidä toinen käsi esimerkiksi taskussa. 

Tarvittaessa voit myös soittaa meille 0800 195 011 (24 h). Myrskytilanteissa vikapäivystysnumerossamme voi olla ruuhkaa. 

Ota yhteyttä