Kesätyöpaikka on oppimista varten

Blogi
Emil Eskola
Emil Eskola
Verkostoanalyytikkona olen saanut seurata Suomen energiamurrosta aitiopaikalta. Analyytikon työssä suunnitellaan sähköverkkoa pitkälle tulevaisuuteen.
Emil Eskola

Opiskelen energiatekniikkaa Energy Conversion Processes -maisteriohjelmassa Aalto-yliopistossa. Olen kesätyöntekijänä yleissuunnittelutiimissä verkostoanalyytikkoharjoittelijana.  

Kesätyön aloittaminen jännitti hieman, sillä en ole aikaisemmin ollut oman alani kesätöissä. Verkostoanalyytikkona olisi hyvä osata perusasiat sähkövoimatekniikasta, mutta aihetta ei juurikaan käsitelty opinnoissani. Jännittäminen osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä opin nopeasti tarvittavat asiat pienellä itseopiskelulla sekä kysymällä epäselvät asiat tiimityöntekijöiltäni. Aikaisempaa osaamista tärkeämpää on mielestäni valmius ja kiinnostus oppia uutta. Työpaikka on myös oppimista varten.  

Energiamurroksen myötä tuulivoima- ja aurinkopuistokyselyt ovat yleistyneet. Myös esimerkiksi autojen sähkölatauspaikoista tulee Carunalle jatkuvasti kyselyitä. Minun tehtäväni on ollut piirtää muutokset suunnitelmaan ja laskea, miten verkon jännite ja kuormittavuus muuttuvat, kun lisäämme sähköliittymiä sähköverkkoon. Lisäksi olen analysoinut muuntajien ylikuormaa, koonnut tietoja sähköasemien kapasiteetista sekä laatinut tehoennusteita.

Kesätyöt ovat tarjonneet kahvihetkiä sekä kattavan kuvan energia-alasta 

Olen viihtynyt Carunalla hyvin, ja tulen mielelläni toimistolle tekemään töitä. Työkaverit ovat rentoja mutta aikaansaavia. Päivän kohokohdaksi on muodostunut ruokailu joko omien tiimiläisten tai muiden kesätyöntekijöiden ja harjoittelijoiden kanssa. Kahvitauot ovat oleellinen osa työpäivää. Kesän aikana olenkin oppinut juomaan kahvia.  

On ollut hauskaa tutustua muihin kesätyöntekijöihin. Koen että Carunan perehdytyspäivään osallistuminen helpotti tutustumista muihin. Kesätyöntekijöiden kanssa on järjestetty toimintaa myös työpäivän jälkeen. 

Kesä verkostoanalyytikkona on selkeyttänyt omia urasuunnitelmiani. Sähköverkkojen parissa työskentely on yllättävän monipuolista. Carunalla olen saanut selkeän kuvan energia-alan muutoksista Suomessa. Käytännön tekeminen, ja miten paljon energiamurros näkyy esimerkiksi liitettävyystarkasteluissa, on saanut minut vakuuttumaan, että haluan jatkossakin työskennellä energia-alalla — miksei myös sähköverkkojen parissa. 

Lue lisää