Sähkönjakeluyhtiö muistuttaa: sähköturvallisuudesta on huolehdittava edelleen

Mediatiedote
Kuvassa asennetaan aurinkopaneeleita kiinteistön katolle.
Sähkön hinta nousee, ja moni hankkii kotiinsa aggregaatteja ja aurinkopaneeleja. Sähköturvallisuudesta on edelleen pidettävä huolta, eikä maallikon tule ryhtyä tee se itse –ihmiseksi. Aurinkopaneeleihin on aina asennettava mm. erotuskytkin. 

Aurinkopaneelien määrä Carunan verkossa on kasvanut vuonna 2022 huomattavasti, ja toimitusajat ovat viivästyneet. Vaikka mediassa on puhuttu sähkön hinnan noususta ja mahdollisesta sähköpulasta, sähkötyöt hoitaa edelleen ammattilainen. 

Caruna toteutti jo huhtikuussa 2022 sähköturvallisuuteen liittyvän kyselytutkimuksen, jossa ilmeni, että yli kolmannes suomalaisista käyttää viallisia sähkölaitteita eikä vaarallista nollavikaa aina tunnisteta.  

Sähkölaitteet myös vanhenevat. Esimerkiksi aggregaattien ja akkujen kanssa on muistettava, etteivät ne kestä käyttämättömyyttä. Niitä ei siis kannata hankkia vain sähköpulan takia varastoon.  

"Nykyinen polttoaine kestää tankissa pilaantumatta noin vuoden, eli aggregaattia tulisi myös silloin tällöin käyttää”, muistuttaa Carunan käyttöpäällikkö Jarmo Ström. 

Aurinkopaneeleiden on pysyttävä katolla myrskyssä ja lumisateessa 

Oikein mitoitetut, laadukkaat aurinkopaneelit ovat loistava sijoitus ja energiateko. Aurinkopaneeleidenkin kanssa on kuitenkin huolehdittava sähköturvallisuudesta. 

“Aurinkopaneelit on asennettava oikein ja huolellisesti, jotta ne kestävät katolla mahdollisimman pitkään ja käyttö on turvallista”, Ström sanoo. 

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä aina kun paistaa - niillä ei varsinaisesti ole on/off -kytkintä. Sähköturvallisuusmääräykset edellyttävät, että laitteistolle asennetaan erotuskytkin, jolla voidaan katkaista aurinkosähkön syöttö huollon ajaksi niin, ettei sähköiskun vaaraa synny. 

Pätevä aurinkopaneelin toimittaja varmistaa ainakin kaksi asiaa: paneelien optimaalisen sijainnin ja sähköturvallisen asennuksen. 

“Asentajalla on oltava luvat kunnossa. Myös kaikenlaiset paneelin yhteyteen rakennettavat akustot ovat ammattilaisten asennettavia”, Ström sanoo. 

Aurinkopaneelien asentamisesta on ilmoitettava sähkönjakeluyhtiölle. Jakeluyhtiön täytyy tietää, että kiinteistö on muodostunut tuotantopaikaksi, jotta ylijäävän tuotannon voi myydä ja korjausten aikana tuotantopaikka osataan erottaa muusta verkosta.  

“Jo talon rakennusvaiheessa kannattaa sähkösuunnittelussa ottaa huomioon se, että katolle voi joskus tulla paneelit”, Ström muistuttaa.  

Asiakkaan on tärkeää muistaa pyytää asentajalta laitteiston käyttöönottopöytäkirja, jossa kirjallisesti todetaan, että laite on turvallinen käyttää.  

Muista ainakin nämä: 

  • Älä asenna asennusta vaativia sähkölaitteita itse ilman vaadittavia lupia
  • Älä liitä aggregaatteja sähköverkkoon eli pistorasiaan vippaskonstein
  • Käytä kaikissa irrallisissa laitteissa niitä johtoja, jotka laitteisiin on tarkoitettu. 
  • Kun ostat aggregaatin, katso että se on turvallisen näköinen: pyörivät osat on suojattu ja pistorasiat ja kytkimet näyttävät kunnollisilta ja ehjiltä
  • Muista lapset ja lemmikit – suojaa pistorasiat etenkin märkätiloissa  

Tuotantolaitoksen liittäminen sähköverkkoon: https://caruna.fi/tuotteet-ja-palvelut/kotiin-ja-kiinteistoon/sahkontuotanto/tuotantolaitoksen-liittaminen

Huhtikuun sähköturvallisuustiedote:https://caruna.fi/ajankohtaista/reilu-kolmannes-suomalaisista-kayttaa-viallisia-sahkolaitteita-vaarallista-nollavikaa 

Lue lisää