Carunas data: elförbrukningen ökade i alla kundsegment - mest i Nådendal, Närpes och Esbo

Pressmeddelande
De kommuner i Carunas distributionsområde där den temperaturjusterade elförbrukningen ökade mest år 2023 jämfört med december året innan var Nådendal, Närpes och Esbo. I Nådendal ökade elförbrukningen med 53 procent, i Närpes med 32 procent och i Esbo med 22 procent.

"I den rena omställningen handlar det om en förändring av produktion och konsumtion av el, vilket till exempel innebär elektrifiering av uppvärmningen i städerna. I Esbo och Nådendal är tillväxten inom elektrifiering driven av fjärrvärme och industri. I Närpes återspeglas förbrukningen av elpriset, eftersom lantbrukskundernas förbrukning anpassar sig efter marknadsläget," säger Kosti Rautiainen, kundrelationchef på Caruna. 

Effekttoppen förväntas fördubblas snabbt i Esbo under detta decennium. I de övriga kommunerna inom Carunas distributionsområde är prognoserna för effektbehovet också betydande. Den ökade effektbehovet kräver investeringar eftersom den nuvarande kapaciteten i elnätet är otillräcklig. 

"Situationen är olycklig för våra kunder eftersom vi på grund av Energimyndighetens nya reguleringsmodell som trädde i kraft i början av året måste skjuta upp investeringar till nästa decennium. För att undvika flaskhalsar i elnätet är det viktigt att nätbolagen får möjlighet att investera i en ren omställning i förväg," säger Kosti Rautiainen. 

Carunas data visar också att enfamiljshusen inom Carunas distributionsområde använde åtta procent mer el när man jämför data från december 2023 med samma period föregående år. 

"Det kom också 10 000 helt eldrivna bilar och 7 000 laddhybrider till kommunerna inom Carunas distributionsområde förra året. Det totala antalet laddbara bilar är nu cirka 56 000, vilket motsvarar cirka 10 procent av Carunas fordonsflotta inom området," säger Kosti Rautiainen. 

Det höga elpriset på elbörsen den 5 januari 2024 återspeglades också i Carunas nät, där elförbrukningen minskade med totalt sju procent under prispeaken. Förbrukningen var lägre inom alla kundsegment, men minskade relativt sett mest inom jordbruk (17 %), industri (10 %) och enfamiljshus (10 %). 

Kommunspecifik elförbrukningsdata inom Carunas distributionsområde kan efterfrågas via e-post på adressen caruna.info@caruna.fi.

Läs mer