Sparar du elräkningen genom att stänga av strömmen vid huvudströmbrytaren?

Artikel
Älä katkaise sähköjä pääkytkimestä
Caruna har märkt att kunderna i allt högre grad stänger av elen vid huvudströmbrytaren. Till följd av detta avbryts anslutningen till mätaren och förbrukningsdata och händelser som registreras av mätaren, t.ex. information om elavbrott, förmedlas inte till Caruna. På elräkningen sparar detta inte.

Att koppla bort elen från huvudströmbrytaren sparar inte på elräkningen, eftersom grundavgifterna rullar, och kunden får då en faktura som baserar sig på en uppskattning av elförbrukningen. El har fakturerats i ett decennium på basis av aktuella förbrukningsdata från elmätaren.

På så sätt kan du se till att elen stängs av, till exempel under en frånvaro

Om du är borta från hemmet eller fastigheten under en längre tid kan du stänga av elen genom att trycka på 0-knappen på elmätaren. En blå lampa tänds på mätaren för att indikera att elen har stängts av. Använd inte huvudströmbrytaren för att stänga av elen, den används endast i samband med elarbeten.

Det är viktigt att Caruna upprätthåller en fjärranslutning till elmätaren. Fjärranslutningen säkerställer elnätets skick och överföringen av mätarhändelser och förbrukningsdata till systemen för fakturering.

"Om strömmen bryts vid huvudströmbrytaren får vi ingen information om elförbrukningen eller elavbrotten, och kunden får ingen elräkning som baserar sig på den faktiska förbrukningen. Vår samarbetspartner inleder utredningen och ringer ofta kunden för att kontrollera elförbrukningen, säger Antti Kirjola, som ansvarar för Carunas mätdata.

"Det räcker med att stänga av elen genom att trycka på 0-knappen på mätaren om du vill stänga av elen i din fastighet och se till att ingen el förbrukas", tipsar Kirjola.

Det finns många andra sätt att spara el, och på Carunas webbplats finns många spartips.

Så kom ihåg

  • Stäng av 0-knappen på elmätaren för att se till att alla dina elektriska apparater är avstängda under din frånvaro
  • En blå indikatorlampa tänds på mätaren för att indikera att du har stängt av elen. Den blå lampan släcks när du slår på elen med I-knappen
  • Kommunikationsanslutningen fortsätter att fungera när elen stängs av från mätaren
  • Av elsäkerhetsskäl ska elen alltid stängas av vid fastighetens huvudströmbrytare under elarbeten.
Användarmanual för elmätaren

Läs mer