Över en tredjedel av finländarna använder felaktiga elapparater - farliga nollfel identifieras inte

Pressmeddelande
Enligt en enkät som eldistributören Caruna lät göra i april är finländarna mycket medvetna om elsäkerhetsfrågor. Enligt undersökningen fäster två av fem finländare regelbundet uppmärksamhet vid elapparaternas allmänna skick, men över en tredjedel av finländarna använder eller har använt felaktiga elapparater.

Enligt undersökningen fäster två av fem finländare regelbundet uppmärksamhet vid elapparaternas allmänna skick hemma eller på arbetsplatsen. Kvinnor är något mer medvetna om att de använder elapparater än män, 43 procent av kvinnorna uppger att de regelbundet fäster uppmärksamhet vid elapparaternas skick, medan motsvarande siffra för männen är 36 procent. 

Över hälften (55 %) av finländarna uppger att de då och då kontrollerar elapparaternas skick. Endast sex procent av de svarande medger att de inte uppmärksammar frågan. Mer än en tredjedel (36 %) säger att de har använt eller någonsin använt en defekt elektrisk apparat, t.ex. en dammsugare eller strykjärn, med en skadad sladd. 

"Om en elektrisk apparat inte fungerar eller fungerar dåligt, är det lämpligt att byta ut den eller få den reparerad omedelbart. Ånga, konstiga ljud, stamning eller avstängning från enheten kan tyda på ett problem. Den här typen av utrustning bör inte användas, eftersom den utgör en säkerhetsrisk", säger Arsi Näkki, Carunas HSEQ-chef.

Nollfel är inte bekant för finländarna

När man frågar om nollfel säger över hälften (56 %) av finländarna att de inte vet vad nollfel betyder. Endast 15 procent av de svarande känner redan till nollfel. 

"Ett nollfel är en situation där den neutrala ledaren i elsystemet går sönder. I värsta fall kan detta leda till att spänningen stiger från 230 volt till 400 volt. En spänningsökning kan ha sönder elektriska apparater i hemmet och till och med orsaka livshotande elchocker", säger Näkki. Svaren visade att om de misstänkte ett nollfel skulle en av fem (21 %) stänga av elen vid huvudströmbrytaren och 17 % skulle ringa elbolaget direkt. 

"Om du misstänker ett fel på 0 ska du stänga av elen i fastigheten med huvudströmbrytaren och ringa nätbolagets felservicenummer", instruerar Näkki. 

När det gäller elsäkerhet är det i allmänhet finländarna som har bäst kunskap om säkerhetsfrågor i anslutning till säkringar och lampbyten. Nästan 90 procent av de tillfrågade vet att man kan byta säkring själv och att det inte krävs någon elektriker. Dessutom säger nästan en tredjedel (69 %) att de själva skulle ansluta armaturen till en sockerbit i taket och 38 % skulle börja byta ut locket på egen hand. 

Enkäten genomfördes i Bilendi Oy:s M3 Research-onlinepanel i april 2022. Enkäten besvarades av tusen finländare i åldern 18–75 år. Urvalet är riksrepresentativt vad gäller ålder, kön och geografisk placering. Materialets felmarginal är omkring +/- 3 procentenheter i förhållande till starturvalet.

Läs mer